Който си въобразява, че конструирането и построяването на специален домакински робот е проста работа, много се заблуждава. Ако беше така, с.н.с. Детелин Топков нямаше да посвети цели 12 години от своя живот на роботостроенето. Това не беше живот, а непоносими мъки над чертежи и изчисления, над пробни инсталации, изморително тичане по лаборатории и експериментални бази. Накрая на дванадесетата година електронно-механичният човек беше готов и се очакваше да замени жената в тежкия и непривлекателен домакински труд. В програмата на робота влизаха десет задължителни операции: чистене и подреждане на къщата, пране и гладене, готвене и сервиране, миене на чинии и тенджери, хранене и гледане на бебето, пазаруване и водене на детето в детска градина. По желание на клиентите можеше да му се заложат и допълнителни програми — например да прави прическа на домакинята, да ръководи семейния бюджет, а също и

да дарява с нежност съпрузите,

ако такава им липсва, разбира се.

Най-после бе постигната цел, към която светът се е стремял от векове насам. Едно действително уникално творение на човешкия гений в нашия динамичен технически век.

Изобретението трябваше да бъде демонстрирано пред комисия от специалисти: роботостроители, социолози, дизайнери, психолози и други, между които бяха включени двама академици, трима доктори на науките и един готвач. Поканени бяха също представители на масовите организации, на печата, на радиото и телевизията, както и всички близки и роднини на учения.

Точно в 10,00 роботът започна да действува по зададената програма. Той вършеше работата си с удивителна бързина и дори изпревари проектните си параметри. Същинска домакиня, и то без да се кара, да плаче и да крещи. Задачите изпълни за 5 часа и 21 минути. Това бе рекорд в световната практика и затова комисията по отношение на количествените показатели му постави оценка „К“. По качеството на извършените работи бяха установени някои дребни и незначителни отклонения от заложената програма, като например: изгладил бе с гореща ютия приготвената саморъчно от него вита баница,

изкъпал бе бебето в аквариума с рибките,

сушил го бе в центрофугата, повил го бе във вестник „АБВ“, нахранил го бе с „кола маска“ и го бе сложил да спи на пианото. Напазарувал бе цървули, капан за мишки, 108 метра маркуч, един бастун и два чувала морска сол. Детето вместо в детската градина бе завел в зоологическата… За обед бе сервирал супа, приготвена от любимия на семейството папагал Анри, подправена с „Алка“.

Задачите от програмата „по желание на клиента“ също бе малко пообъркал. Вместо да соанира домакинята, бе навил с ролки китеника. Не бе приласкал съпруга с нежни думи, а го бе нарекъл „овен“.

Комисията установи, че причина за тези недостатъци са допуснатите грешки в проекта и в изпълнението на интегралните схеми, които с протокол на комисията д.н.с. Детелин Топков се задължи в следващите 12 години да отстрани. Временно дотогава жена му щеше да изпълнява функциите на робота.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара