80% от децата по света са бити с възпитателна цел. Но дори когато е упражнено с добри намерения, физическото наказание нанася трайни вреди. Затова Институтът по социални дейности и практики започан проект „Ръцете горе“, който цели да премахне шамара като средство за възпитание.

Много проучвания показват, че физическото наказание – включително пошляпването, разтърсването и други видове причиняване на болка може да доведе до:

  • повишена агресия;
  • антисоциално поведение;
  • физически наранявания;
  • психични проблеми за децата в дългосрочен план.

Шамарите разрушават връзката родител-дете, нарушават самочувствието на детето и генерират гняв.

По света има нарастващ прогрес към забраната на телесно наказание във всички ситуации: в 53 страни съществува пълна забрана, а повече от 56 страни са изразили ангажимента си да въведат пълна забрана. В България телесното наказание все още е социално приемливо.

Децата във всяка възраст имат нужда да чувсват, че са обичани и ценени. Показвайте и изказвайте обичта си!
Вашите думи влияят върху развитието и самочувствието на детето.

Безграничната обич не означава, че всичко е позволено. Някои неща са забранени за доброто на детето. Бъдете последователни! „Не”, означава не. Ще забележите, че границите, всъщност правят детето по-сигурно. Усеща, че го пазите и това му харесва.

Още съвети за позитивно родителство можете да потърсите на страницата на института или във фейсбук страницата на кампанията.

 

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара