В сезона на барбекюто от Топ Форма сме ви приготвили няколко лесни правила и идеи, които да превърнат ястията ви на скара не само във вкусни, но и в здравословни летни изкушения.

Най-добрият начин да приготвяте здравословна храна на скара, е да сведете отделянето на карценогенни вещества (хетероцикличните аминокиселини и полицикличните ароматни въглехидрати) до минимум.

Хетероцикличните аминокиселини се образуват в загорелите корички на белтъчните храни (месо) при готвене на висока температура. А полицикличните ароматни въглехидрати се появяват, когато сокът от месото капе върху въглените или горещите повърхности, в резултат на което се появява пушек, който опушва готвеното месо.

Печенето на скара на риба, морски дарове, зеленчуци и плодове, не води до образуване на канцерогенни вещества и е напълно здравословен начин за приготвяне на храна.

За по-здравословно приготвяне на месо на скара, спазвайте следните правила:

  • Гответе малки, крехки парчета месо, които се приготвят за по-кратко време и съответно произвеждат по-малко пушек от капещата мазнина.
  • Отстранявайте видимите мазнини от месото, преди да го сложите на скарата.
  • Използвайте марината.

Вижте как можете да разнообразите барбекю менюто си и да се насладите на вкусно лято в топ форма:

Риба, която може да издържи на огъня

Сьомгата на грил е традиция в много държави – тя се приготвя чудесно на скарата, защото високото й съдържание на мазнини я предпазва от залепване. Научете повече за Сьомгата и отслабването.

Нужни са само 4 минути, от всяка страна, за да си приготвите здравословни филета от сьомга на скара.

Освен сьомгата, подходящи риби за барбекюто са тези, които могат да се нарежат на дебели филета и да се пекат с кожата – пъстърва, риба тон, риба меч и др. 

Дребна риба на шиш – за полезни мазнини

Шишчетата са чудесен начин за приготвяне на дребна риба, като сардините, на скара. Подобни риби са чудесен източник на полезни мазнини. Лесно можете да приготвяте по няколко риби едновременно върху скарата. Промушете едно шишче близо до главата на рибата, а второ близо до опашката и нанижете по този начин още риби по дължината на шишчето. Така ще ви е лесно да обръщата рибите върху барбекюто. Намажете ги с малко зехтин и ги сложете на скарата. Ще са готови за максимум 10 минути.

Зеленчуци – за вкусна гарнитура или основно ястие

Барбекюто е много подходящо за приготвяне на зеленчуци. Високата температура и бързото готвене спомагат за запазване на всички хранителни елементи в тях. Нарежете зеленчуците на филийки или на големи кубчета за шиш. Най-подходящите зеленчуци за барбекюто са следните:

  • Пиперки (6-8 мин от всяка страна)
  • Лук (5-7 мин от всяка страна)
  • Тиквички (5 мин от всяка страна)
  • Царевица (25 мин.)
  • Сърцевината на салатка (3 мин. от всяка страна)

Зеленчуците на скара са чудесен избор, когато имате „зеленчук по избор“ във вашия индивидуален хранителен режим. Нужно е единствено да се придържате към посочените в режима ви количества.

Плодове на скара за вкусен здравословен десерт

Печенето на скара подсилва вкуса и сладостта на плодове като ягоди, праскови, банани, ябълки, круши и други. Нарежете плодовете на парчета и си направете шишчета в различни комбинации.

Тайната за перфектните плодове на скара, е да не ги печете на директен огън. Можете да сложите плодовите шишчета в края на скарата или да ги поставите върху нея, когато огънят е изгаснал. Нужни са само 2-3 мин., за да превърнете пресните плодове в златисто запечен топъл здравословен десерт.

Насладете се на сезона на скарата здравословно!

За още полезни съвети и поръчка на индивидуален хранителен режим, влезте в www.topforma.bg

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара