В една и съща неспокойна, безлунна нощ, през 20-те години в Париж, двама неистови испанци се мятат в завивките, докато сънуват тревожни сънища.

Художникът Салвадор Дали вижда през затворените си очи как от ръка извира безкраен поток от мравки. Кошмарът на режисьора Луис Бунюел  е още по-зловещ: ръка разцепва око с бръснарско ножче. Сутринта, разказва Бунюел в книгата си „Последен дъх“, приятелите обединили сънищата си. Така се ражда десетминутният късометражен „Андалуското куче“, най-скандалният филм в историята на киното. Толкова скандален, че Бунюел отива на премиерата с камъни в джобовете, за да ги мята по зрителите, ако го освиркват. Толкова скандален, че се превръща в емблема на сюрреализма.

Терминът сюрреализъм (свръхреализъм) се появява за пръв път в подзаглавие на пиесата „Гърдите на Тирезий“ на прокълнатия френски поет Гиом Аполинер. Андре Брьотон го взема назаем, пише и издава през 1924 година първия „Манифест на сюрреализма“. Той се обявява против рационалното мислене, което ограничава въображението и творческите сили. Около манифеста се обединяват писатели, поети, художници и склуптури търсещи истината за света в тясната, почти неуловима гранична ивица между съня и реалността. Андре Брьотон, Тристан Цара, Жак Превер, Салвадор Дали, Пол Елюар, Макс Ернст, Ман Рей, Паул Клее, Луи Арагон, Марсел Дюшан, Ив Танги и Жан Арп създават нова естетика, базирана върху свободното движение на ума, без контрола на разума и морала. Те творят свръх реалност, диктувана от подсъзнанието, като описват и рисуват сънищата си. Сюрреалистите изключват съзнанието с помощта на хипноза, алкохол и опиати.

Предвестници на сюрреализма са Йеронимус Бош, метафизичните италиански художници от началото на века и дадаистите през Първата световна война. По късно към движението се присъединяват Хуан Миро, Джордж де Кирико, Франсис Пикабия, Рене Маргрит, Василий Кандински и Алберто Джакомети.

В изкуството на сюрреалистите има три направления: Следване на класически модели, но с алогизми и деформации; Създаването на фантастични пейзажи и образи; Сътворяване на напълно нова реалност.

Лека полека сюрреализмът се превръща в течението, изиграло най-сериозна роля в развитието на съвременната литература и изкуство. Но каква е разликата между него и лудостта? Когато попитали Салвадор Дали, той отговорил: „Има само една разлика между лудият и мен. Аз не съм луд“.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара