Днес едва ли някому ще хрумне да прави утринна гимнастика или да бяга из парка в дълга до петите пола. А само преди около век положението е било съвсем различно. Впрочем, в тези времена гимнастиците са се наричали циркови акробати, за оздравително бягане никой не се е и сещал, а единственият позволен спорт за жените била ездата.

На рисунка в модно списание от средата на 19-ти век са представени костюмите на тогавашните амазонки – в кринолина с дълъг шлейф е било невъзможно да се седи върху коня другояче, освен настрани и седлото е било специално пригодено за тази цел. В края на 19-ти век на жената, яхнала велосипед, гледали доста критично, още повече, че някои си позволявали да носят и пола-панталон. А плажните костюми на нашите баби били любима тема за перата на сатириците. Тези костюми и досега ни изглеждат странни — рюшчета, панделки, къдрички, коланчета, якички, басти, набори…

В съответствие с тогавашната мода къпането във водата съвсем не било задължително и ако все пак някой се решавал на такова нещо, то ставало много рядко и внимателно, така че водата да не развали линията на костюма.

А какво да кажем за удоволствието от зимните спортове?

В своя роман „Ана Каренина“ Лев Толстой описва една сцена на пързалката — там неговата героиня Кити носи маншон. Но можем да бъдем съвсем сигурни, въпреки пестеливото описание на облеклото й, че Кити е носила и шуба, и шапка, и пола, която едва ли не се е влачела по леда. И не е могло да бъде иначе – по това време специални костюми за пързаляне с кънки изобщо не съществували.

Със ски жените започнали да се пързалят и да бягат едва в края на 19 в.  Малко трудно ще си представим как решителните скиорки са се придвижвали, облечени в тясна и дълга пола, с нахлупена до носа шапка и развяващ се дълъг шал, или така, както биха се появили и на улицата.

Нека не се сърдим на капризите на модата

– и времената, и облеклото са къде-къде по-милостиви към нашата съвременничка. Накъдето и да се обърнем по улицата, ще видим жени, които сякаш са излезли направо от спортната зала: с якета, фланелки, маратонки, чанта, която наподобява спортния сак… И това е естествено – те искат да подчертаят фигурата и походката си, да изглеждат стройни и привлекателни. А за забързания ритъм на тяхното всекидневие най-подходящо и удобно е облеклото в спортен стил.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара