Николай Волев е името на режисьора, когото помним от златните години на българското кино. Трудно могат да бъдат забравени филми като „Да обичаш на инат“, „Господин за един ден“, „Маргарит и Маргарита“.

В живота на твореца нерядко настъпват мигове на разочарование и дълбока тъга. Тогава артистът се оттегля и се скрива зад завесите. За неопределено дълго време… В случая с Николай Волев скривалището е природата, а времето 16 години. 16 години без нови филми, без заглавия, без големи екрани. Ако има нещо, което да притежава мощта отново да събуди музите, то безспорно това е само и единствено любовта. И тогава желанието за творчество в душата се буди и всичко е… всичко е любов.

„Извън пътя“ е първият „чисто любовен“ филм на режисьора. Камерата втренчва зорко погледа си към прашното дисфункционално семейство на драматург и актриса, чиито деца са далеч, звездните кариери са в миналото, а от вдъхновение в настоящето няма и следа. Аня Пенчева и Деян Донков се изправят пред предизвикателството да влязат в образа на тази объркана и счупена двойка. Лесно е да живееш с някого, когото не обичаш. Можеш да си тръгнеш. Но когато човекът в другия край на масата е близък до сърцето, но далечен от трепета и възбудата, тогава всеки демон се събужда и съжителството граничи с невъзможното. Всеки се опитва да залепи пукнатините и да попълни дупките. Крясъците са ежедневие и онова, което остава, е далечният спомен за една някогашна сладка младост и наивно влюбване.

„Боклукът не се търкаля нагоре, а надолу.“ Затова и човек често потегля към върха. Над  облаците и срещу окото на жаркото слънце. Тревожната душа често е в неистово търсене на усамотение, баланс и тишина. Самият Деян Донков казва, че играе ролята на „драматург, който е самотен дори и сред хората“. И именно в момент, в който душата не желае да среща нито един чифт човешки очи, се появява тя. Непоканена, мръсна, наивна, едновременно глупава и умна, първична и мъдра, безпомощно властна. Любовта.

В „Извън пътя“ лудото влюбване е скрито зад дълбоките очи на младата Салия (Сали Ибрахим) – наивно девойче от ромски произход. Диво дете, което е на прага на своята женственост. Създание, което изненадва с дълбочината на личността си и с безграничието на мечтите си.  Кой би предположил, че драматург, скитащ в гората, може да срещне невръстно момиче от ромски произход, с което да говори за философия и съкровени мечти? Всичко е възможно. И в любовта. И в живота. И в киното.

Деян Донков, Аня Пенчева, Сали Ибрахим и Калин Сърменов (в ролята на баща от ромски произход) скачат безстрашно във филма и не се страхуват да излязат извън пътя. В крайна сметка каквито и теми да вълнуват изкуството в страниците на романите или на големия екран, безспорно вечни и близки до сърцето остават мечтите и любовта. Защото когато човек остане горе на върха и влезе дълбоко в себе си, единствено емоцията и вълнението имат значение.

За сюжета Николай Волев се вдъхновява от своя собствен живот и застава пред зрителите откровено и без никакви тайни.

Съвсем скоро на пазара излезе и „Девствената проститутка“ – автобиографията на режисьора. Книга, в която от всяка страница излизат нови истории и вълнуващи сюжети на един безумно дълъг и истински вълнуващ живот.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара