Вилхелмина Моделс (Wilhelmina Models) е от модните агенции със сериозна история, като освен с мода се занимават и с мениджмънт на публични личности и спортисти. Основана през 1967 година от холандския модел Вилхелмина Купър, и до момента тя е единствената, която публично се търгува на борсата. В наши дни те представляват хора като Деми Ловато, Ник Джонас, Ники Минаж и модели, които може да видите в Инстаграм профила им.

Техният модел Маги Грийн (инстаграм профил) наскоро сподели в есе за Harper’s Bazaar САЩ за живота си на момиче, мечтаещо да стане ангел на Victoria’s Secret, което стандартно включва и ежедневно хранене под 900 калории, разбира се. Изречението на Кейт Мос: „Нищо не е по-вкусно от усещането да си суперслаба“, е накарало не една и две жени да издържат дни без ядене, нея също. Литри кафе за енергия и лед за горене на калории, миниатюрни порции, спиране на цикъла (аменорея) и други обичайни събития за поддържането на неестествено ниско тегло за нейното тяло…

С естествената си красота, младост и късмет, тя влиза в модата и неочаквано точно тук, където Маги Грийн изглежда както смята, че трябва да изглежда един модел, „Вилхемина Моделс“  се намесват с предложение да сключат договор с нея, ако качи килограмите, които е свалила. Това е линк към профила на Маги в агенцията след подписването на договора.

На човек, хранил се с години с това, което е гарнитурата към основното ястие на другите, това било странен обрат. „Не бях сигурна в идеята първоначално. Реших, че ще се опитам първо да се забавлявам, докато съм на почивка (тя получава предложението, преди да замине със семейството си на ваканция), и реших да не броя калории и да се меря“. След това, естествено, започнах да си връщам теглото, малко по малко. Спомням си една сутрин след няколко седмици как застанах срещу огледалото по бельо и първо бях ужасена. После се гледах и не можех да не се усмихна. За пръв път от месеци се гледах и си мислех: „Уау, имам бюст. Имам дупе. Изглеждам доста добре“, разказва Маги Грийн.

Договорът с „Вилхемина“ е подписан и сега тя казва, че логиката й е: „Продължавам да се храня здравословно и да се упражнявам, но отказвам да броя калориии или да се меря на кантара“. Когато публикувала снимките, които и аз използвам, много хора решили, че втората/“след“ е тази, на която тя е по-слаба. „Никога не съм си представяла, че мога да постигна мечтаната кариера на модел с естествения си размер. В края на деня искам всеки да може да се погледне в огледалото и да се усмихне независимо от размера на дрехите си или формата на тялото си. Не е въпрос на качване или сваляне на килограмите, а да си свободен от очаквания за тялото си, защото всички сме красиви“.

Така.

Случилото се е чудесно. Нямам обаче никакви илюзии, че света на моделите скоро ще престане да е доминиран от мега-слаби, извънземни същества. Точно заради това ги гледаме – защото изглеждат изумително, те са изключенията между нас. Видеоклипът на Дейвид Гета и Джъстин Бийбър 2U, десетилетия по-рано култовото видео на Джордж Майкъл със супермоделите на 90те Freedom, показва как тези жени са невероятни и точно заради това са избирани да стоят пред камерите на фотографите. Обратната тенденция, акцентирането върху свръхпълни тела е нещо, към което се отнасям със задръжка, защото огромна част от жените са M размер – нито са XS, нито XL, така че къде остават те?!

Затова и примерът на „Вилхемина Моделс“ и „случаят на Маги Грийн“ показва нещо, което ми харесва – понякога да си себе си е най-доброто, което можеш да ти се случи – и да си здрав, като задължителна екстра.

От блога на Детелина Стаменова. 

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара