Това е една история за изборите, които правим и необратимите последствия от тях. История за това да се родиш момиче, когато всички бащи искат момчета. Докъде може да стигне амбицията да угодиш на бащата? Да се превърнеш в син? Грях ли е да избягаш, когато те е страх от смъртта? Грешка ли е да се отдадеш на страстта, с цената на нечий живот? История за любовта и човека отвъд пола, отвъд думите „син“ и „дъщеря“, „мъж“ и „жена“. История за човека, събрал гнева и милостта на Господ в своите 21 грама душа.

„Остайница“ се нарича дебютният роман на Рене Карабаш (Ирена Иванова), с който тя смело навлиза „в дълбокото“. Читателят е поставен в епицентъра на кръвните отмъщения в Албания, там където смъртта следва като сянка. Подобно на романите на Исмаил Кадаре, книгата разгръща сериозните патриархални теми по тези земи и размишлява върху липсата на Бог в човека.

В продължение на две години авторката изучава Кануна на Лека Дукагини, за да може да стъпи сигурно върху тази хлъзгава повърхност. Според Ирена Иванова ограниченията, които задава столетният кървав канон, са идентични на ограниченията и в една свободна държава, убийствата и отмъщенията, които всеки ден извършваме, свободата, която не спираме да търсим, и любовта, която ни се забранява.

Въпреки разказът, който разкрива междуродствени отношения и отнешния жена-жена, историята, разказана от Рене Карабаш, стои високо над плътта и хомосексуалните тематики, тя е преди всичко за социалната принадлежност на човека, за човека в опаковката и границите, които си поставя сам.

„Тази интересна и разтърсваща книга заслужава голямо внимание, защото вярвам, че има силата да върне човешкото в човека“, пише Владимир Зарев за романа на Рене.

Рене Карабаш е автор на стихосбирката „Хълбоци и пеперуди“ с номинация за Национална награда за поезия „Иван Николов“ (2015 г). Нейни стихотворения са преведени на няколко езика и имат няколко награди. Ирена е основател на творческа Академия „Заешка Дупка“, която събира едни от най-големите писатели, сценаристи и драматурзи на България. А за ролята си във филма „Безбог“ получава няколко престижни филмови награди за най-добра актриса.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара