Явор Капитанов е собственик на един от най-впечатляващите СПА хотели в България – Hot Springs Medical & Spa в с. Баня, разположено между Рила, Пирин и Родопите,  само на няколко километра от Банско.

Вътрешни и външни басейни с лековита гореща минерална вода, ексклузивна СПА зона с  модерни разкрасителни терапии, медицински център за балнеолечение, рехабилитация и профилактика, възможности за различни спортове – ски, тенис на корт, колоездене, езда, планински преходи, елегантен и стилен интериор с атмосфера на елитен алпийски хотел (и с невероятно удобни матраци и възглавници), парк, детска площадка, борова гора – това са само част от предимствата на хотела.

В ресторантите голяма част от храната се приготвя с продукти от екологичното стопанство на Hot Springs, където се отглеждат чисти плодове и зеленчуци, яйца от щастливи кокошки, къдрави прасета и пчелни кошери.

Място, в което наистина пречиствате и презареждате енергията и на тялото, и на духа си.

Г-н Капитанов, какви затруднения имаше пред вас и хотел Hot Springs след наложените карантинни мерки във връзка с пандемията?

Не ми се иска от самото начало да говоря за проблеми. Всеки от нас си има достатъчно, а и по цял ден се говори за проблеми. Това не помага никому. Хората трябва да излязат от извънредното положение с настроение и надежда за бъдеще. Животът продължава. Никакъв вирус не може да унищожи човечеството. Твърде много сме просто. От гледна точка на извънземно, което наблюдава Земята, може би ние сме заразата.

Този хаос и страх, които обхванаха хората, изолацията, която ни беше наложена, всичко това ни помогна да погледнем по-философски, помогна ни да оценим важните неща. Освен за бизнеса и работата, човек трябва да отделя време за себе си и семейството си.

Според вас дали пандемията ще се отрази на СПА и планинския туризъм, на летния и на зимния сезон тази година?

Няма как нещо лошо, което засегна целия свят, да няма отражение и върху нас. Вярно, че някои търговци направиха пари от пандемията, но истината е, че всички пострадахме. Туризмът е един от най-засегнатите отрасли. Основният проблем, който виждам в България, но и не само, е, че хората прекалено много се уплашиха. Страхът и паниката бяха насадени и се поддържаха от т.нар. социални медии, от телевизиите, които с голямо удоволствие излъчваха драматични кадри от препълнени болници и страдащи хора. В най-гледаните часове даваха ефирно време на различни заклинатели и шамани, които предричаха края на света. Всяха несигурност, която накара повечето от собствениците на хотели да уволнят персонала и да затворят хотелите, къщите за гости. Това създаде и тепърва ще създава още проблеми, дълго след приключване на извънредното положение.

Ние, за разлика от повечето хотелиери, постъпихме по друг начин. Успяхме да запазим най-опитните и най-квалифицираните ни колеги, които сме обучавали години наред и които са най-ценният ни капитал. Използвахме времето на карантината за ремонти, обновявания, почистване, хигиенизиране на целия хотел. Влязохме в най-дребните подробности. Това ни позволи да отворим веднага след приключване на извънредното положение. Гостите отбелязаха, че хотелът е в перфектно състояние и дори е по-хубав и по-уютен отпреди.

Правилно се оказа и решението да работим предимно с български туристи. Нямам нищо против чужденците, които посещават страната ни, но най-важният клиент за нас е българинът. До голяма степен всичко, което правим, е свързано с българския гост и с българското, защото смятам, че българите са добри туристи, коректни клиенти, разбират и оценяват качественото. Критериите им вече са многократно завишени. Работейки в България, в Hot Springs правим всичко възможно да постигнем световно ниво.

А как СПА туризмът се справя с трудната ситуация в момента?

Смятам, че СПА туризмът по някакъв начин е облагодетелстван, защото след това затваряне, след принудителното стоене вкъщи, хората търсят пълноценна почивка. Няма по-голямо зареждане на организма от почивка в СПА хотел с великолепни минерални басейни и впечатляващи гледки. Не твърдя, че само нашият е такъв.

Скоро чух от известен наш специалист (лекар), че последни изследвания показват, че активният кислород убива доста ефективно вируса, който се носи върху миниатюрни прахови частици. Такъв активен кислород можете да намерите в гората, в планината. Това е поредното доказателство, че хората са по-здрави, когато са на слънце, сред природата, когато са активни, когато живеят по-естествен живот.

На база това, което съм чел, знам, че витамин D стимулира и подпомага имунната система. Не е необходимо да го търсим в аптеките – можем сами да си го произведем. Най-големият естествен източник е синтезът му в кожата, зависещ от излагането на слънчеви лъчи, а планинското слънце и кристалният въздух са перфектните условия.

Да не забравяме, че след пасивната почивка, хората търсят активната почивка. Нашите специалисти са готови да активират деактивираните, а освен това великолепната природа около хотела дава редица възможности – за колоездене, разходки в гората, конна езда, а двата ни тенис корта са идеалното място за спорт на открито. На две крачки се намира и нашият чифлик „Адрианови ливади“, където по органичен начин и без никакви химикали произвеждаме изключително вкусни плодове и зеленчуци, отглеждаме най-щастливите и най-свободните кокошки, работливи пчели и симпатични къдрави прасета. Хората наистина трябва да забравят за аптеките. Когато са сред кристален планински въздух, лековита минерална вода и се хранят с истински продукти – по-добра превенция срещу вируси, бацили и бактерии НЯМА. Неслучайно местното население в село Баня е толкова здраво.

След като няма да говорим за проблемите, кажете какви са плановете ви. От самото създаване на хотел Hot Springs не спирате да реализирате нови и нови идеи. Построихте къщи, изцяло направени от дърво, създадохте чифлик „Адрианови ливади“.

За съжаление, пак ще спомена „онзи проблем“ (няма да го наричам извънредна ситуация). „Онзи проблем“ ни попречи да започнем строителството на детския клуб, който планирахме.  Въпреки това, не сме се отказали и ще го изпълним. Няма да представлява голяма сграда и ще е предназначен единствено за деца. Ще го изградим само от доказано екологични материали с мисъл за здравето на най-малките. Там нашите аниматори ще се занимават с деца от различна възраст. Ще има батути, специални уреди за оздравителна гимнастика. Децата ще могат да свирят на китари, да рисуват, да моделират, да пеят, да създават нови приятелства в една наистина различна обстановка.

Имаме и друга, също толкова симпатична идея, която предстои да реализираме. След асфалтиране на улицата до хотела и на участък, водещ до нашето стопанство, ще се движи електрическо влакче. С него децата и родителите им ще могат по симпатичен и забавен начин да посещават чифлик „Адрианови ливади“. А там, докато приготвяме барбекю на открито за майките и татковците, най-малките ни гости ще видят как се отглеждат плодове и зеленчуци, ще разберат, че доматите и морковите не растат по дърветата. Дори ще могат да погалят нашите симпатяги – къдравите и изключително красиви и дружелюбни прасета от една почти забравена порода. Ще видят и щастливите ни кокошки, които в стройни редици дисциплинирано снасят яйца. Неслучайно палачинките на закуска в хотела са толкова вкусни.

В заключение какво можем да кажем на нашите читателки?

За да си здрав и красив, трябва да използваш всеки възможен миг да бъдеш сред природата, да се храниш умерено и правилно, да си физически активен и не на последно място – да си добър човек. Добрите хора живеят по-дълго и по-щастливо. Те са здрави, жизнени и предават тези свои качества на децата си. Формулата е проста.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара