През последната година, дали заради затворените ресторанти и заведения или от желание да се похвалим с подобрените си кулинарни умения, преоткрихме домашното гости и организирането на семейни вечери. За да бъдем галантни домакини обаче е нужно доста повече от това да сготвим вкусна храна и да подредим добре масата, нужно е да внимаваме каква компания каним, да познаваме индивидуалните предпочитания на нашите гости и най-вече да знаем как да се справяме с нуждите и настроенията им по време на събитието.

Неизменно трябва да започваме с правилото safety first, което днес означава не само да внимаваме да не причиним някому хранително или алкохолно отравяне, но всички около масата да бъдат здрави, за да се избегне предаване на вируси. Затова всеки път, когато каним гости е добре да си оставим отворена вратичка, че събитието може да се отмени, в случай, че някой от домакините се разболее, както и всеки поканен може да откаже поканата веднага, щом почувства неразположение. И за да не оставяте всичко за последния момент, още сутринта в деня, за който сте поканили гостите си, ги прозвънете, за да ги информирате, че сте здрави и ги очаквате, както и да се поинтересувате за тяхното състояние.

Когато отметнем нужните предварителни мерки за безопасност, можем спокойно да се върнем към изпитаните трикове за оптимално планиране и безгрешно провеждане на домашни вечери с приятели. Времето на колосаните памучни покривки и салфетки и четиристепенните менюта може и да е отминало, но определено помним домакините, които умеят да се грижат добре за гостите си, имат отношение към детайла, сервирането, добрата храна, съчетана с правилните напитки, и вдигат домашния уют на едно друго, по-високо ниво.

Да започнем от самите покани. Ето няколко насоки, с които да улесните организацията и посрещането на гости.

 Не подценявайте поканите

Днес използваме всички методи за бърза комуникация – от мобилни приложения, през съобщения в социалните мрежи, но шансът една покана за гости да остане посредствена сред морето от съобщения е почти 100%. Личните разговори по телефона са чудесен начин да поканите гостите си, но можете да бъдете и по-креативни и да изпратите писмена покана по имейл,  да направите специална такава, с която да зададете насока за настроението, както и да обявите тема на вечерта и дори менюто, ако поводът е празничен. Подобна покана вече ще има и съвсем друг вид и звучене, дори изпратена като съобщение в чат в социалните мрежи.

Когато подбирате гостите си, мислете за това как ще изглежда компанията,

особено когато каните повече хора. Някои хора са толкова различни, че въпреки желанието им да намират общи теми за разговор с другите – те се изчерпват много бързо и остатъкът от вечерта ви ще бъде ангажиран с това да подавате не само блюда с храна, но и непрестанно теми за разговор.

Заложете на общия уют и естетика – не само храната и напитките.

Разбира се, че основната причина хората да се събират е за да общуват, не само да се хранят и пият, и именно заради това уютът в дома играе ключова роля. Помислете за фонова музика, за това какво осветление ще отива на настроението на вечерта, за цветя и други декорации – включително за аранжиране на самата маса, както и за интериорни аромати – има ли нужда да запалите ароматна свещ, за да прикриете миризмата на печеното агне, например, или пък сте приготвили леки ястия и свежи вина и трябва да преместите ароматната свещ в антрето, за да не доминира със силния си мирис.

За допълнително настроение подберете музика, която да съответства на храната, която сте планирали – но без задължително да превръщате дома си в Сан Ремо, ако сте правили паста или ризото или гръцка таверна, ако сте пекли лаврак на фурна.

Гостите не бива да остават неориентирани, когато пристигнат

и да се чудят къде да оставят вещите си или къде да си измият ръцете. Вземането на връхните дрехи, посочването къде могат да оставят чанти, шапки, шалове и чадъри, както и къде е банята, за да си измият ръцете, трябва да се случва непосредствено след влизането им.

В случай, че сте поканили хора, които не се познават, представяйте бързо всички новодошли

на всички останали. Подгответе се предварително – как представяме хората е важно не само в корпоративната среда и на формални събития, но и в ежедневието и при неформални поводи. „Мария, това е Иван“ не дава нито информация на хората кой кой е, нито ще им помогне да започнат разговор. „Мария, запознай се с братовчед ми Иван, той има адвокатска кантора. Иване, Мария е моя дългогодишна приятелка и отскоро има свой собствен бизнес, може би можеш да я ориентираш с някои полезни юридически насоки“ – е съвсем друго. Или пък „Петър, ела да те запозная с Иван, който е бягал на 10 маратона по цял свят. Иване, Петър се подготвя за първия си маратон, мисля, че с твоя опит можеш да му дадеш много полезни насоки“.

Бъдете готови с избор на напитки, включително нискоалкохолни или безалкохолни

още преди пристигането на гостите. Решете какви питиета ще предлагате,  като се стараете да има достатъчно добър избор не само от алкохолни коктейли и вино, но и лекоалкохолни, като сайдер и бира и безалкохолни. Подсигурете се с достатъчно лед, както за коктейлите, ако ще предлагате такива, така и за водата – особено в топлите месеци. Имайте предвид, че по-малките ледени кубчета се разтапят по-бързо, докато на по-големите им отнема повече време. Ако не разполагате с големи формички за лед – импровизирайте и използвайте малки балони или силиконови формички за мъфини, в които да направите големи ледчета, които да използвате в шампаниерите за охлаждане на виното или в каната със сангрията, студения чай и т.н.

Храната и виното към нея следват вашия избор,

като зависи от вас какви вина и в какъв ред ще отваряте, независимо дали гостите ви носят бутилки като подарък или не. Не се чувствайте длъжни да отваряте подарените ви бутилки, особено ако не мислите, че ще бъдат подходящи за храната, която сте приготвили.

Планирайте внимателно времето за приготвяне на храната,

като винаги е добре да сте направили нещо предварително, дори от предния ден и само да стоплите. Така можете да направите с някои меса, варива или сосове за паста – така ще ви остане само да стоплите соса, да сварите пастата и да я поднесете димяща и ухаеща, като за финал настържете пармиджано или върху купата, в която сервирате,  или за още повече лично обгрижване на гостите – върху всяка порция.

Не прекалявайте и не се престаравайте с храната

никой не очаква да сготвите според стандартите на ресторант с 3 звезди Мишлен, затова се фокусирайте върху едно ястие, което да бъде основен фокус, а всичко останало – допълнение на основния вкус.

Не оставяйте дълго време гостите си гладни,

затова пригответе предварително малки хапки, плато със сирена и салами, разядки поднесени с хляб и гризини или салати, с които да можете да започнете бързо вечерта, особено ако вече сте налели питиетата. Можете да спестите време от приготовленията и някои от тези неща да купите готови, а не домашно приготвени, но не забравяйте, че презентацията играе ключова роля! Никога не поднасяйте купешкия хумус в пластмасовата му опаковка, поднесете го в красива купичка, като го поръсите със сусам или кедрови ядки, малко червен пипер и зехтин – по този начин ще придобие съвсем друг вид.

Във всеки случай, когато сте поканили многобройна компания

и имате предварителна идея кой къде и най-вече до кого да настаните – поставете малки табелки с имената на гостите си. За още по-голям ефект, принтирайте картончета със същите мотиви от поканите.

Погрижете се за децата

във всеки случай, когато каните голяма компания и има деца, трябва да имате подготвена за тях храна, която бързо да поднесете. Добре е децата да ядат първи или да им бъде сервирано на отделна маса, по този начин компаниите на малките и големите ще следват всяка собствената си динамика без да си пречат. След храната е добре да има планирани занимания за децата, така че да не им доскучае твърде бързо.

Подредбата на масата следва да отговоря на първо място на повода,

след това на компанията и най-сетне – на менюто. Ако имате празничен повод, като годишнина от сватба, рожден ден или официален празник и искате събирането да има по-скоро тържествен вид – следва да сте го обявили предварително и да сте подготвили празнична пищна маса. Това означава, че чашите трябва да съответстват на броя на напитките, които ще поднесете, включително да има и чаша за вода, а приборите и чиниите – да отговарят на броя ястия, които ще сервирате.

Обръщайте внимание на малките детайли

въпреки че колосаните снежнобели покривки, които се диплят до пода и координираните към тях, бродирани на ръка и също така колосани салфетки, са отживелица, винаги е по-добре покривката, ако се ползва такава – да бъде изгладена, а салфетките – цветово координирани. В случай, че не си падате по покривките, има и прекрасни решения за индивидуално сервиране – както от плат, така и от корк и дори бамбук, които придават по-модерен вид на масата.

Ако събирането има повод – измислете хаштаг,

например #ИванНа50 – така всеки, който прави и споделя снимки в социалните мрежи ще знае как да ги обозначи, а вие ще можете лесно да ги видите, проследите и при нужда – да помолите някоя да бъде изтрита или скрита.

В случай, че сте вие и близките ви сте по-динамични натури

и не можете да прекарвате прекалено дълго време на маса, отдадени на ядене и пиене, помислете за допълнителни занимания –  от разглеждане на снимки на общи семейни ваканции, през гледане на филми до настолни игри. Можете да въвлечете и децата, тъкмо ще им дадете пример за по-различни занимания от обичайните таблети и мобилни телефони.

Домакините понякога се налага да бъдат арбитри

и при нужда да прекъсват разговорите, ако тръгнат в неприятна посока. Бъдете винаги учтиви, но твърди по отношение на теми, които намирате за неприемливи или такива, които знаете, че могат да засегнат някой от присъстващите. Следенето за добрия тон на масата е един от ангажиментите ви, като сред темите табу влизат обсъждане на хора, които не присъстват и всякакъв вид клюки, а други – като политически, религиозни или свързани с партньорските отношения на нашите гости – също не следва да се дискутират.

Десертите са нещо прекрасно, но не и задължително

можете да завършите вечерята с плато сирена, ядки, сушени или пресни плодове и форитифицирано десертно вино, като Порт, Шери или Сотерн.

Малко „екстра“ грижа за всеки

можете да проявите във всеки случай, когато поводът е особено тържествен и искате гостите ви да си отнесат малък спомен от събирането. Можете да приготвите, включително и да закупите, малки сладкиши, които да опаковате индивидуално за всеки гост. Това ще бъде чудесен начин да започне следващия си ден със спомен за предходната приятна вечер.

Един допълнителен жест на вежливост е да се обадите лично на всеки поканен на следващия ден и да благодарите за приятното време, прекарано заедно, както и за подарък в случаите, в които са ви поднесени такива.

И тъй като нито едно гости и нито една вечеря не се случва само според правилата за домакините и настроението зададено от тях, в следващия брой очаквайте съвети как да бъдем галантни гости.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара