Културата на хранене е неизменна и неразделна част от човешката цивилизация и в частност от нашата лична обща култура. Начинът, по който се държим на масата, особено когато споделяме храната си със семейството и приятелите си, показва от една страна нашето отношение към тях и от друга дава обща представа за възпитанието ни.

В течение на вековете етикетът, част от който е начинът на хранене, еволюира непрестанно, отразявайки както социалните, така и културните и кулинарни промени и тенденции. Освен различията при приготвянето и консумирането на храната, свързани с различните култури и обичаи по света, съществува и едно друго разделение – вкъщи или в ресторант, както и според различните поводи: ежедневни, празнични, делови и представителни.

Етикетът на хранене, или столовият етикет, се променя в годините, като вече не е толкова строг, както допреди 50-ина години. Една част от правилата могат да бъдат пренебрегвани, други адаптирани, но има един набор от добри обноски и насоки за правилно хранене, особено когато сме в компания, които

винаги е добре да познаваме.

Посещаването на ресторанти днес не се приема като лукс или като изключително преживяване, но въпреки това отиването на вечеря в определени ресторанти изисква поведение, малко по-различно от маниерите при хранене в бистро или аперитив в бар. При вечерите в ресторант, още повече такъв от по-висок клас, е добре да познаваме и някои допълнителни правила за общуване с обслужващия персонал, за начина на консумиране на различните храни и да имаме основни познания по винен етикет.

Влизане в ресторанта

Традиционният подход е кавалерът да отвори и задържи вратата за дамата, а след влизането в ресторанта тя да изчака елегантно той да мине пред нея. Преди години основно мъжете са правили резервации и е следвало те да проверят дали всичко в ресторанта е наред и да поведат дамите си към запазената маса. В днешно време е съвсем естествено резервации да се правят както от господата, така и от дамите. Затова първи влиза този, който е направил резервацията.

Ако сте на вечеря с по-възрастни членове на семейството или приятелския си кръг, то следва най-младият в компанията да отвори и задържи вратата за всички останали.

Този, който е направил резервация, трябва да съобщи името си на салонния управител, който да се погрижи за настаняването. В случаите, в които вечерята е за многобройна компания, чиято среща е директно в ресторанта, то всеки трябва да каже името, на което е направена резервацията и да изчака да бъде заведен до масата. Обикалянето на помещенията на ресторанта в търсене на компанията не е особено елегантна постъпка, освен ако не става дума за малко помещение и още с влизането си виждате предназначената за вас маса.

В случай, че носите връхни дрехи и чадъри,

то те следва да бъдат свалени и закачени преди да заемете мястото си на масата. Добре е господата да кавалерстват на дамите, да вземат техните връхни дрехи и да ги занесат на гардероб, ако има такъв, или да ги закачат на предназначените закачали. Келнерът също може да помогне на дамите при сваляне на палта, както и за занасянето им до гардероб или закачалка.

Ако ресторантът има бар, то е добре цялата компания да се изчака на него, преди да се настани на резервираната маса.

Настаняване на масата и ред на сядане

При сядането основното правило е всички да се чувстват удобно. В случаите когато има официален повод е добре празнуващият/те да заемат челните или централните места, така че да виждат и да могат да разговарят с всички гости.

Обичайно домакините заемат късите страни на масата/двата края на масата, за да са сигурни, че ще могат да се грижат достатъчно добре за всички гости по време на вечерята, както и да могат по-лесно да стават и да посрещат/изпращат.

Прието е в ресторант кавалерът да държи стола на дамата, но не е изключено това да направи и келнерът. Обикновено съпрузите кавалерстват на съпругите си, но може по-младите мъже в компанията да кавалерстват на по-възрастните дами. Най-съвършените кавалери стават всеки път, когато техните дами стават или сядат на масата, като помагат с отместването на стола.

За някои празнични или официални вечери домакините може да са предвидили място за всеки гост, обозначено с табелка с името. Съобразете се с този факт и заемете предопределеното ви място.

При сядането на масата е добре да държим

мобилните си телефони с намален или изключен звук в джоб

на дреха или чанта. Поглеждането към телефона по време на вечеря е прието само в случаите, в които сме предупредили компанията, че очакваме обаждане. При провеждането на телефонен разговор е по-добре да се извиним, да станем от масата и да се отдалечим, така че да не пречим на останалите.

Предвид факта, че в днешно време използваме телефоните си за много повече от разговори, често се случва да покажем снимки от скорошно пътешествие, на децата си или да направим спонтанна проверка на факти в Google – не се увличайте в тези дейности и помнете, че основната причина да сте заедно на масата е да прекарате известно време в разговори с приятелите си.

Поръчване на храна и напитки

Редът на поръчването на храната и напитките зависи от това дали има формален или празничен повод, от броя на гостите и от вида на ресторанта. В случаите, в които имаме домакин и поводът е празничен – тогава изчакваме да видим сигналите, които той/тя подава. Обикновено домакинът дава знак на гостите си да поръчат, като той поръчва винаги последен. Обичайно поръчките на дамите се взимат преди тези на господата. Ако е неформална приятелска вечеря, при всички случаи е добре да изчакаме цялата компания да се събере около масата, за да се поръча заедно храната и виното или вината, които ще подхождат на ястията и ще допадат на вкуса на всички.

Започване на хранене и пиене

Добре е да започнете да се храните, когато на всички от компанията е поднесена поръчаната храна. На празнична вечеря наблюдавайте домакина или домакинята и започнете да се храните едва след като те започнат да го правят. Същото важи за напитките, трябва да се съобразите с домакина и/или компанията, като при празничен повод се вдигат наздравици и тостове според семейните или културните обичаи и традиции.

Преди официалното начало на вечерята

можете да отпиете само от чашата с вода. Ако ресторантът разполага с бар и там изчаквате събирането на цялата компания – можете да поръчате аперитив или коктейл. Аперитиви и коктейли обикновено се консумират на бара и не се носят на масата, където се предполага, че ще бъде поръчано вино или вина, които да съпътстват вечерята. В определени ресторанти можете да поръчате вино на чаша, ако сте пристигнали първи и вече сте се настанили на масата, отново докато изчаквате всички да пристигнат и да заемат местата си.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара