3а да запазим обувките си по-дълго време с добър външен вид, е необходимо да полагаме редовно грижи за тях. Най-добре е да се подреждат в специално шкафче, с няколко малки отвора, за да може обувките да се проветряват. В шкафчето ще се приберат още четките и боята за обувки. Никога не бива да ги прибирате мръсни или влажни.

Най-добре е да се почистват от калта и праха веднага щом се свалят, за да не се разяжда кожата им. Праха – със средно твърда четка, а калта с остра или с гъба, натопена във вода и добре изцедена.

Ако обувките са светли,

използвайте за почистването тампон от памук, натопен в неварено прясно мляко. Може да прибавите и малко спирт. Щом тампонът се зацапа, подменете го. По този начин кожата се поддържа мека и еластична.

Ако обувките са мокри, най-добре е да ги поставите на „калъп“ да изсъхнат далеч от източник на топлина. „Калъпа“ направете сами, като напълните стари чорапи със смачкани вестници.

Внимавайте да не поставите много хартия,

защото мократа кожа лесно се разтяга и деформира. Използвайте го и когато прибирате обувките в края на сезона. Освен вестници, сложете и семена от лавандула, които ще придадат приятен аромат и ще запазят кожата от молци.

С боя се намазват напълно сухите обувки. Остават се десетина минути, за да попие мазнината добре в кожата, а след това се лъскат с мека четка или парче кадифе. Ако има цип, намажете го със сух сапун или свещ.

Вместо с безцветна боя можете да намажете

светлите обувки с крем за лице.

След 30 минути ги излъскайте с кадифена кърпа. Не ги обувайте 24 часа, а след това отново ги изтрийте с кадифена кърпа.

Обувките от велур, след като изсъхнат, дръжте за няколко минути над съд с кипяща вода. Изчеткайте ги добре, а след това изтрийте с кърпа, натопена в смес от равни чести вода и амоняк. Като изсъхнат, изчеткайте отново.

Замърсените обувки от велур ще почистите, ако ги изчеткате с четка натопена в спирт. Щом изсъхнат, изчеткайте ги отново, но със суха четка.

Лачените обувки ще имат хубав блясък,

ако се намажат с разрезана главичка лук. Трябва да знаете, че лакът се напуква при температура по-ниска от минус четири градуса.

Отвреме навреме изтривайте кожените обувки с кърпа, натопена в бензин, особено там, където са се появили гънки.

Подметките от суров каучук измийте с четка и прах за пране.

Твърдата кожа на фортовете на новите обувки ще омекне, ако ги намокрите добре със спирт, а след това веднага ги обуете за известно време. Ако се налага, повторете още няколко пъти.

За да траят подметките от гьон по-дълго,

намазвайте ги отвреме навреме с тънък слой ленено масло.

По този начин ще се „импрегнират“ и няма да поемат влага.

Ако обувките ви скърцат, сложете ги за една нощ върху мокра кърпа.

Обувките ще издържат по-дълго време, ако последователно сменяте два чифта, вместо да носите без прекъсване един и същ.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара