Колко от вас са чели за най-големите досадници в най-голямата социална мрежа? Разпознахте ги бързо сред своята приятелска група – от г-жа „здравословен начин“ на живот, до 30 078 снимки и видеа на детето-чудо на съседката.

Да, в тази статия ще обсъждаме фейсбук потребителите, но само от професионална гледна точка. Ако вашият публичен имидж в социалните мрежи не може да застраши бизнеса и кариерата ви – чувствайте се свободни да поддържате профил, от който се срамуват роднините ви. В случай обаче, че колегите ви, клиентите ви, подизпълнители и други кръгове на влияние могат да четат това, което поствате – тази статия е точно за вас!

Родителски кръг

Ограничете семейните спорове, имотни делби и противоречия до офлайн пространството. И максимум разговори по телефона на възпитан тон. Имате проблеми със свекърва си? Amin, sister! Повярвайте ми, много добре знам в каква ситуация сте. По-подробно, отколкото ми се иска. Но е абсолютно забранено да коментирате заядливо под снимките й и статусите й. А още по-малко да пишете изречения, завоалирани с намеци. Повярвайте ми, всички разбират завоалираните ви изказвания. Това, че се представяте като жертва, не ви помага.

Заплахите

Имате проблем с мобилния си оператор. Интернет доставчикът ви има авария. И за капак – куриерите губят пратката ви… Заплашихте ли ги до един в безпомощни опити да си разрешите проблема, че ще разкажете на всичките си приятели колко е скапана услугата. И още преди да затворите телефона с кол центъра – вече бяхте започнали да пишете дълъг и напоителен статус за недоволството си. Звучи доста познато. Та кой не се е изкушавал да излее мъката си от несправедливостта на големите компании, на които ОЧЕВИДНО не им пука за малкия скромен потребител като вас. Само че, вместо да предизвикате вълна от недоволство; опашки за откази пред касите и да се почувствате горд предводител на антиконсуматорско движение за правата на малкия купувач – се превръщате в хейтър, който изглежда доста недоволен от живота.

Любовта на живота ви

Нов човек в живота ви? Преоткрили сте стара любов? Каквато и да е причината да споделяте всеки ден с околните за бушуващите у вас страст, чувства, хормони, признание, сляпа вярност (изберете си най-подходящото) – СПРЕТЕ! Първо, мога да заложа дори единствените си Маноло обувки, че дори на най-близките ви хора им е писнало от тези откровения; второ – на никого не му пука. А най-важното: трето – мислите ли, че изглеждате като стабилен и уравновесен човек в момента?!

Политически пристрастия

Симпатизирате на определена партия. Чудесно. Радвам се да разбера за това, защото напоследък сякаш никой на никого не симпатизира и всички се срамуват да кажат това гласно, а все пак на изборите се гласува. Но не защитавайте ревностно всяка тяхна идея и не изпадайте в безумни спорове с всеки несъгласен с политиката на вашия избор. Преди да започнете свада с другоцветен, спомнете си за думите на Волтер: -„Не споделям мнението ти, но бих умрял за това да можеш да го изкажеш свободно.“

Теорията за личното пространство

От зората на социалната мрежи та до ден-днешен хора (често прецакали по някои от описаните начини имиджа си) твърдят, че фейсбук е лично пространство, в което хората имат право да изразяват и бъдат себе си. И това донякъде е така. Само че това лично пространство е във виртуалното пространство. И до него имат достъп хората, в чиито очи искате да бъдете перспективна личност. Тогава нека попитам следното: бихте ли качили клипче на фалшивото си изпълнение на Hello (Adele) в профила си? Ще споделите ли снимки на прегорялата си храна? Ако отговорът е „не“, то значи не сте толкова независими от общественото мнение, колкото ви се иска. Тогава по-добре се погрижете за публичния имидж.

Не се притеснявайте да изказвате мнение.

Разказвайте за хобитата, които ви вълнуват.

Показвайте местата, които сте открили. И в които сте се влюбили.

Уважавайте мнението на другите.

И се забавлявайте, без да забравяте, че над 80% от потребителите си признават, че създават мнение за хората около себе си на база на профила им във фейсбук. Независимо дали е в приятелския им кръг или не.

По-подробни и закачливо написани мнения за коли и джаджи ще намерите в личния ми блог:  www.hitechride.com

Facebook Twitter Google+

0 Коментара