Обикновено към 16-18-тата си година жената е готова да понесе бременността. Според медицинските показания и физиологичните параметри най-благоприятното време за раждане на първо дете е 18-30-годишната възраст. Именно през този период според лекарите организмът е готов да се справи с тази нелека задача по най-добрия начин. И ако вашата бременност е точно през този период от живота ви, можете да бъдете сигурна, че по най-хармоничен начин следвате ритъма на природата: минимум усложнения и благоприятно протичане на бременността като цяло.

Ранната бременност, тоест преди 18-годишна възраст, е съпътствана от куп психологични и физиологични проблеми. За организма е все още тежко да понесе подобно мощно натоварване, а и невръстните майчици често не могат да осъзнаят цялата сериозност и отговорност на новото си положение.

Официалната медицина е на мнение, че

след 30-ата година способността на женския организъм за зачеване намалява с 50%,

тоест – наполовина. Но въпреки това световните тенденции са такива, че все повече жени раждат за първи път около 30-ата си година, че и по-късно.

Търсенето на компромисен вариант между стремежа да правят кариера и желанието да станат майки води до нарастване на броя на жените, наричани от лекарите „възрастни първескини“. Тъй като и общественото мнение вече е променено относно възрастовите рамки за първо раждане, явно се налага този въпрос да се разглежда по нов начин. Съвременните медицински технологии дават шанс на жените успешно да износят и родят дете дори до 45 години.

И все пак… Ако се решавате да раждате за първи път след 35-годишна възраст, бъдете изключително отговорна към подготовката на организма си, тъй като с възрастта вероятните проблеми и опасности значително нарастват.

Ето някои от тях, най-разпространените:

1. Опасност въобще да не успеете да забременеете.

Ако след 30-ата година способността за зачеване намалява с 50%, то след 44-ата тя намалява с 80 процента. Причината е малкият брой фоликули и увеличаването на броя на циклите без овулация, както и снижената възприемчивост на матката към оплодената яйцеклетка.

2. Увеличава се рискът от помятане,

тоест от спонтанен аборт и това най-често се дължи на здравословни проблеми на женската полова система.

3. Нараства опасността за здравето на жената.

Колкото по-възрастни са бъдещите родители, толкова по-продължително време техните организми, в това число и репродуктивните им органи, са били под вредното въздействие на околната среда. С възрастта така наречените „тънки“ места в организма (засегнатите от хронични болести например) стават все no-крехки и уязвими.

4. Нараства рискът детето да бъде поразено от болестта на Даун

или други тежки заболявания. Установено е, че при 25-30% от всички случаи на Даун причина са патологии при женските хромозоми. Колкото по-възрастна е жената, толкова и опасността е по-голяма – с възрастта нараства и броят на мутантните гени в организма.

Ако се отнасяте отговорно към износването и раждането на детето си, можете да намалите до минимум всички тези рискове и опасности.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара