Мъжете са като виното – някои се превръщат в оцет, а други стават по-добри с възрастта. Тая мъдра мисъл на един римски папа пасва като ръкавица на сър Джордж Фистонич. Мъжът, превърнал новозеландската винарна Villa Maria в световен лейбъл за качество, носи достолепието на своите 72 години с финес, подобно на изтънчените си вина. Поводът лично да посети България и още десетки страни на пет континента е 50-годишният юбилей, който празнува неговата Villa Maria.

Син на хърватски емигранти, той мечтае да прави свое вино и започва с половин хектар фамилна земя, няколко лози и изба от 90 кв.м. Годината е 1961-а. „За хърватите виното е част от кръвта”, споделя Джордж Фистонич, а успехите на създадената от него винарна доказват, че кръвта вода не става. Плодородната земя на Нова Зеландия гостоприемно поема традициите на далечна Хърватия, а Джордж и съпругата му Гейл предават страстта и занаята на своите наследници. Ентусиазмът на „човека-оркестър”, както често наричат сър Фистонич, не охладнява с годините, дори напротив. Той е силата, която движи предприемчивия му дух към истински революции в този така традиционен бранш. През 1999-а винарната стартира собствено органично производство, а в момента има четири територии с лозови насаждения, сертифицирани като BioGro Organic. В името на виното, през 2001 година Фистонич заменя старите коркови тапи с модерни винтови капачки, а Villa Maria е първата изба, която въвежда технологията за винтово затваряне. Така виното запазва първичния си аромат и свежестта, а производството с облекчение възстановява 10% фира от некачествените услуги на корка.

В Страната на дългия бял облак фамилните лозя се простират от Окланд до Марлборо, Хоукс Бей и Гизбърн, а великолепните вина на избата достигат до ценители от над 50 страни. Достойнствата им превръщат Villa Maria в най-награждаваната винарна в Нова Зеландия, а авторитетното британско списание Wine International Magazine нарежда сър Джордж Фистонич сред 50-те най-влиятелни личности във винарската индустрия. Вместо да планира пенсионирането си, той купува 40 хектара от вулканичен кратер в близост до летището на Окланд и премества по-голямата част от винарната и производството си там. После добява финален щрих и създава център за посетители, ресторант, конферентен комплекс и впечатляваща сцена за събития на открито.

За виното, изкуството, симфоничната музика и рицарската си титла, сър Джордж Фистонич сподели специално за сп. „Жената днес”.

Френският актьор Жерар Депардийо казва, че виното има душа. Вие какво мислите за виното?

Това звучи наистина артистично. Според мен не само виното, но компанията, която създава виното, има своя душа. Това са всички отдадени на своята специфична работа хора, които в крайна сметка правят така, че ценителите наистина да усетят, че виното е специално питие. Ако аз трябва да опиша виното с една дума, тя ще бъде „страст”.

Цялото интервю четете в новия брой на „Жената днес”

Facebook Twitter Google+

0 Коментара