Ясмина Ана е една от най-четените съвременни сръбски писателки. Родена е в сръбския град Рашки, завършва Правния факултет в Белград. Няколко години работи като адвокат, а по-късно се занимава с частен бизнес. Член е на Съюза на писателите в Сърбия.

Написала е 14 книги, сред които бестселърите „Вкусът на порока“, „Чифтосването на елени“, „Снеговете на Копаоник“ и „Любовници“. Автор е на редица сатирични истории като „Сърбите като любовници“, има издадени две книги с интервюта – „Сърбите, за които се моля“ и „Сръбкините, за които се говори“, както и книгата с есета „Шампанското на моя живот“. Ясмина е работила и като журналист. През 2010 г. влиза в тв риалити „Фермата“. Фен е на антиките, а домът й е подреден според правилата на Фън шуй. Писателката е разведена, зад гърба си има 10-годишен брак с адвокат. Последният й роман „Елитна проститука“ предизвика много шум в Сърбия и на Балканите. Ясмина даде първото си интервю за българска медия именно за „Жената днес“ и призна, че освен положителните отзиви, се е сблъскала с редица предразсъдъци на онези, които не са чели книгата и на фалшивите моралисти, които са осъдили литературната творба.

Ясмина, кой ви запали по литературата и колко написани книги имате?

Досега съм написала 14 книги, 9 от тях са романи. Всичките ми творби са абсолютни бестселъри, за някои от тях съм носител на наградите „Hit libris“ и „Златен бестселър“, тъй като са продадени в огромни тиражи. На 18 години станах голяма приятелка с големия сръбски писател и интелектуалец Добрица Чосич. Той ме научи да пиша романи и да изграждам характерите на своите герои.

Какво ви вдъхнови да напишете последния си роман „Елитна проститутка“?

Реалният живот. Елитните проститутки са част от нашето ежедневие. Миналото лято бях в Америка и там се запознах и сприятелих с бивша фолк певица от Белград. Тя напълно се разкри пред мен и ми разказа целия си живот – как е станала елитна проститутка и как след четири години едва се е измъкнала от този ад…  Сега тя горчиво плаща цената на всичко, тъй като отдавна вече не пее, въпреки че е била много популярна и обичана изпълнителка.

Книгата ви е по истински случай. Мислите ли, че в разказаната от вас история може да се припознае всяка една балканска певица?

Понякога пътят на тези певици е същият, както в Сърбия, така и в България. Историята е абсолютно реална. Но всички истории на този тип жени си приличат една с друга. С лекота влизат в този така наречен „лъскав“ свят – шампанско, яхти, екзотични пътувания, маркови парцали. Целият този блясък ги заслепява в началото. И изведнъж, когато бизнесът стане малко по-вървежен, се появяват някои опасни хора, които започват да ги заплашват и изнудват. Вече не могат без алкохол, а много скоро се пристрастяват и към кокаина. Връщането им към нормалното е почти непостижимо. Те продават телата си, мечтите си, надеждата, че някога ще имат семейство…

Какво мислите за жените, които се занимават с проституция? Трябва ли да има закон, който да легализира най-стария занаят в света?

Аз не осъждам никой. Всеки носи сам своя кръст и избори в живота. Лично на мен ми е жал за тези момичета. Повечето от тях идват от бедни и проблемни семейства, въпреки че има и изключения. В Сърбия, както и в България, проституцията не е легализирана. Но бих казала, че всекидневно я гледаме от тв екрана. Риалити предаванията са пълни с елитни проститутки. Те се крият зад атрактивни професии като актриси, певици, водещи, плеймейтки. Тези момичета никога няма да излязат в публичното пространство и да признаят, че се занимават с това.

Все повече лица от шоубизнеса на Балканите продават своите тела за пари.

Това е липсата на всякакъв морал и на някакви норми в едно ново време, в което нищо не е срамно. Работата им като манекенки, тв водещи или певици им служи само, за да вдигат своята цена, тъй като много от техните клиенти се вълнуват от „актуални“ жени, които са на корица или пък ги виждат от малкия екран и са готови веднага да им платят двойно.

Мислите ли, че за това вина имат и социалните мрежи?

Напоследък казват, че Инстаграм се е превърнал в каталог на елитни проститутки. Когато се снимат голи или полуголи, те изпращат ясен сигнал – можете да стигнете до нас, ако добре си платите. Смятам, че най-виновни за това са медиите, които дават простор на такива момичета и те стават модел на подражание от страна на тинейджърите. Те пък със своята незрялост, присъща за годините им, много лесно създават в главата си грешния модел на поведение.

Какви бяха първите реакции след излизането на книгата ви?

Моят роман „Елитна проститутка“ се продава много добре и беше издаден в огромен тираж. След като се появи по книжарниците на 1 юли, имаме вече няколко допечатки. За това, разбира се, допринася и всекидневното ми присъствие във всички най-известни медии в Сърбия. Искрено се надявам моят роман да успее да спаси нечий живот. Смятам, че човек, който е попаднал на дъното, винаги може да намери начин да се издигне и да продължи напред.

Ще издадете ли книгата у нас?

С най-голямо удоволствие бих я издала в България. Ние сме братски народи с почти еднакъв манталитет и съм сигурна, че много хора биха открили себе си в тази книга.

Работите ли вече по нов роман?

Започнах вече да скицирам новия си роман, мога само да кажа, че ще е много интересен и интригуващ.

Вие сте и популярна тв водеща в Сърбия, разкажете ни повече за тази ваша страст?

Вече 11 години съм водеща на авторското си предаване „Шампанско с Ясмина Ана” по сръбската TV KCN 1. В шоуто гостуват познати и известни личности от различни сфери на живота – музика, спорт, литература, кино… С тях засягаме от философски теми до злободневни проблеми като проституцията, депресията и настоящата пандемия.

Кои са темите, които вълнуват хората на Балканите?

Хората на Балканите, въпреки всичко, обичат да релаксират, понякога да забравят проблемите си и да се откъснат от политиката, която всекидневно ни залива. В тази част на света винаги са били интересни темите за разводите, изневерите, забранената любов и разбира се… хороскопите. Рейтингите винаги скачат, когато се появят астролозите.

Какво знаете за България?

Била съм няколко пъти във вашата страна, но за съжаление, само в София, който е един много красив град. Преди време дори отпразнувах във вашата столица 10-годишнината от брака си с вече бившия ми мъж. Имате доста интересни нощни клубове, които посетихме.

Била сте женена за адвокат в продължение на десет години. Какво мислите днес за брака?

Класическият брак вече не ме устройва, бих предпочела връзка, в която всеки би имал свой собствен живот. За мен това е по-добър вариант, защото имам нужда от свобода, пространство и време, които бих посветила на себе си. На първо място, за писането ми, а след това и за моите предавания, пътувания и излизания с приятели. Много съм привързана към приятелите си.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара