Бебетата спят непробудно само през първата седмица след раждането. Това има своето научно обяснение – казват, че се дължи на все още повишените нива на билирубина в кръвта. След това идва ред на честите нощни проплаквания. И това е нормално. Ами ако нощните бдения се проточат година, че и повече? Това вече нормално ли е? И до какво води хроничното недоспиване?

baby-1

Защо децата будуват?

Отговорът на този въпрос е като по Мечо Пух: децата спят лошо, защото са деца. Известно време новороденото живее в ритъма, към който е привикнало от майчината утроба. Спомнете си: в последните месеци на бременността то се „разхождаше”, „риташе” и обръщаше вечер и нощем. След като се появи на бял свят, му е необходимо известно време, за да разбере, че нощта е за сън, а денят – за лудории. Освен това детският сън е по-особен от физиологична гледна точка. При възрастния човек се редуват фази на дълбок с повърхностен сън. А детската дрямка започва с фаза на повърхностен сън и затова, ако на малчугана му се приспи, той плаче, нервничи и капризничи. Навярно сте забелязали, че веднага след като заспи, веждичките му се повдигат, дишането е неравно, върти се неспокойно. Ако в този момент се опитате да го наместите удобно, детето веднага ще се събуди и ще се разплаче в знак на недоволство. То все още е във фазата на повърхностния сън. Тя трае около 20 минути и без ваша помощ малкият човек трудно ще я преодолее. Имайте предвид също така, че циклите на съня при децата са по-кратки, отколкото при възрастните. Затова нощем се будят често и „измъчват” родителите си. За утеха ще ви цитираме удивителното обстоятелство, че според учените повърхностният сън влияе добре на развитието на централната нервна система.

baby

Няма ли край?

„Кога най-сетне ще започне да спи, без да ни вдига нощем от леглото?” Няма еднозначен отговор на този родителски вопъл. Някои деца още от първия си ден спят непробудно по 9-10 часа. Други родители нямат никакви проблеми през първите шест месеца, а след това с ужас откриват, че ангелчето иска да му обръщат внимание точно през нощта. А има и такива мами и татковци, които са принудени да не спят нощем година и повече. Най-невероятното в такива моменти е, че възрастните се чувстват пребити от умора, а малчуганът е свеж, весел и пълен със сили. Как е успял да се наспи? Кога? По време на накъсания с бодърстване сън. В такъв режим децата успяват да си отпочинат. Когато пеленачето порасне малко и усвои нови навици – да седи, пълзи или става, то ще ги упражнява и по време на повърхностния сън. Полубудно, то става, плаче и сякаш моли да го сложат обратно в легълцето. А след пет минути всичко започва отначало… Спокойно, това е нормално! Понякога накъсаният детски сън може да е следствие от нарушения в работата на нервната система или от повишено вътрешночерепно налягане. Консултацията с детски неврофизиолог никога не е излишна. Но по принцип лошият сън не е болест. Децата, тероризиращи мама и татко по малките часове, израстват здрави. Дори съществува теория, че това е природен механизъм, свързан с безопасността на детето. В невръстните си години то е свръхуязвимо и с честите си пробуждания може би сигнализира, че с него всичко е наред.

Денонощна стража

Докато поотрасне, вашето дете се нуждае от присъствието ви нощем толкова, колкото и през деня. Това означава, че работният ви ден е 24-часов и волю-неволю, ще се наложи да потърсите начин да оцелеете през този период. Един от тях е да го слагате да спи при вас. Бабите веднага ще започнат да мърморят, че така детето се разглезва. Не им обръщайте внимание – ако можете да спите редом с детето, значи помагате на себе си. Пестите сили, които са нужни и на вас, и на малкия човек. Когато поотрасне и преминете в етапа на самостоятелното заспиване, ще се сблъскате с друг проблем – продължаващ понякога с часове процес на заспиване. Овладейте го от самото начало с няколко хитри ритуала:

 • Слагайте детето да спи по едно и също време.
 • Кърмете го, докато не заспи. В името на справедливостта трябва да признаем, че този подход не е за всеки: някои особено бдителни малчугани не пускат мама, дори и да сънуват седмия си сън.
 • Люлейте го, галете го по главичката, пейте му приспивни песни. Маминият глас най-добре успокоява и приспива.
 • Монотонните звуци също приспиват добре – кроткото барабанене на дъжда, шумоленето на листата или тихото бръмчене на някаква домашна техника. Можете да купите специална касета с успокояващи звуци: чуруликане на птички или морски прибой.
 • Новородените се чувстват уютно, ако са добре завити – откритите пространства ги плашат. Когато детето надрасне този период, само ще ви съобщи, като започне да рита одеялцето и да се отвива.
 • Пробвайте различни пози: слагайте го по коремче, по гръб, на една страна и наблюдавайте в коя поза най-бързо заспива?
 • Поставете детското креватче близо до своето и когато детето започне да хленчи насън, веднага започнете да го галите по гръбчето. Много по-лесно е да го успокоите на ранен етап в събуждането, отколкото след това цяла нощ да се носите „на конче”.
 • Понякога децата заспиват бързо с бащите – от мама прекалено вкусно мирише на мляко.
 • Проверете дали проблемът не е в дрехите, с които спи: може би му е топло или пък студено? Някои деца развиват алергия към синтетичните тъкани и тогава нещата са ясни – раздразнената кожа им пречи да заспят.
 • Още веднъж огледайте критично дневния режим. Може би слагате детето прекалено рано в леглото. Много родители са възприели тактиката преди сън да къпят детето с идеята, че така създават своеобразен ритуал за здрав, непробуден сън. Това обаче не е универсална рецепта. Ако след банята детето се ободрява, значи трябва да смените часа на къпане.
 • Повече разходки на чист въздух. С тях децата наистина спят като къпани.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара