Ако не пиете достатъчно вода и течности сте застрашени от нарушаване функциите на нервната система, терморегулацията и алкално-киселинното равновесие. Засилват се процесите на стареене. За това предупреди проф. д-р Донка Байкова, ръководител на Катедра „Превантивна медицина“ на Факултета по обществено здраве при Медицински университет – София, при откриването на информационна кампания Н2Обичам.

PIC 2

Кампанията има за цел да представи ползите от добрата хидратация за човешкото здраве и започва в навечерието на Световния ден на водата – 22 март.

Поддържането на водния баланс в организма е важно за доброто здраве, а обезводняването в резултат на недостатъчен прием на вода и течности води до намаляване на умствената и физическа работоспособност, нарушаване на вниманието и концентрацията, умора и главоболие, нарушена регулация на телесната температура и др. Това обясни проф. д-р Веселка Дулева, национален консултант на МЗ по „Хранене и диететика“ и началник отдел „Храни и хранене“ към Националния център по обществено здраве и анализи.

„Приемайте ежедневно достатъчно количество вода (поне 6-8 чаши), в малки количества през целия ден“ е послание, включено към препоръките за здравословно хранене на всички възрастови групи.

Интересни факти за водата и полезни съвети за хидратацията ще бъдат публикувани на  www.h2obicham.bg и Фейсбук страницата H2Obicham. Скоро посетителите на сайта ще могат лично да задават своите въпроси до доказани специалисти в области като хранене, спорт и др.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара