Вярата ражда чудеса. И това много добре го знаят не проповедниците, а лекарите. Но когато някой отписан пациент оздравее, те не създават нова религия, а просто казват: това е „плацебо ефект”.

placebo

Тълковен речник

В превод от латински плацебо означава „нося удоволствие”. В медицината обаче наричат по този начин всеки положителен резултат, свързан с изключителната вяра в лечението. В този смисъл понятието плацебо може да има три различни значения:

Подобрение на състоянието на чисто психологическа основа: например пациентка вярва, че дадено хапче намалява отоците по глезените й, въпреки че медицинските изследвания не откриват такъв резултат.

Психофизиологическо подобрение: намаляване на болката или пък изчезване на някакви симптоми.

Естествено оздравяване с течение на времето, което пациентът или лекарят погрешно приписват на определено лечение.

Повечето изследователи на този феномен са съгласни, че плацебо ефектът не определя изхода или развитието на болестта, но влияе на общото състояние, особено когато става въпрос за изпитване на болка или дискомфорт. Доказано е, че има и напълно обективни показатели, податливи на плацебо: например спадане на висока температура или заздравяване на рани.

Богато въображение?

Съвременната медицина е пълна с описания на плацебо ефект. Например  през 50-те години на миналия век масово била разпространена практиката да се правят операции на болни от ангина за облекчаване на болката. Три-четвърти от пациентите твърдяли, че наистина се чувстват много по-добре, а половината от тях въобще не били оперирани – хирурзите просто имитирали разрез. С подобен куриоз често се сблъскват и кардиолозите, когато правят кардиограми. Пациентите им твърдят, че са като преродени след процедурата, защото смятат, че са били подложени на някакъв вид терапия.

Стандартните оценки гласят, че около 40% от пациентите, получили безполезно лекарство, изпитват подобрение. В реалността обаче плацебо ефектът варира до 100% в зависимост от ситуацията. Изследване, проведено от американски психолози през 1993 г., показва, че ако освен пациентът, в ефективността на дадено безполезно лекарство вярва и лекарят, плацебо ефектът може да достигне 70%.

В очакване на чудо

Науката все още няма ясно обяснение на какво се дължи плацебо ефектът. Най-новата теория е, че явлението може би е свързано с производството на ендорфини – хормоните на щастието, които намаляват стреса, облекчават болката и подобряват общото самочувствие. Тази теория все още е на етап проучване. Докато тайната на плацебо ефекта не бъде напълно разгадана, около нея ще продължават да витаят митове. Един от тях гласи, че на подобно самовнушение са способни само изключително чувствителни невротици или просто не съвсем „нормални хора”. Това обаче изобщо не е вярно, казват учените. Досегашните проучвания не откриват никаква връзка между психологическия тип на личността и плацебо ефекта. Силата на това явление по-скоро зависи от условията, в които протича определено лечение. Например, изследвания са установили, че червените таблетки се възприемат и съответно въздействат по-ефективно от сините. А бялата престилка сама по себе си е достатъчна да задейства плацебо ефекта. В най-голяма степен съществуването на плацебо зависи от очакванията на пациента. Или: колкото повече човек вярва, че лечението ще му помогне, толкова по-голяма е вероятността да се прояви плацебо ефектът. И в това няма нищо лошо. В крайна сметка, важен е резултатът.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара