Новият албум на Ленард Коен, озаглавен Can’t Forget: A Souvenir of the Grand Tourизлиза на 12 май. Албумът ще се разпространява у нас в деня на световната премиера от Вирджиния Рекърдс/Sony Music с предварителни поръчки на www.musicmall.bg от 7-ми април.

Leonard Cohen_Publicity Photo_300RGB_Kezban Ozcan_jpg 1-71785438Десетте песни са записи от концертите и не по-малко легендарните репетиции на канадския бард, част от световното турне Old Ideas World Tour. Турнето стартира в средата на 2012 г. и приключи  в края на 2013 г. след 125 концерта в Северна Америка, Европа, Азия и Австралия и Нова Зеландия.

Can’t Forget: A Souvenir of the Grand Tour е третият проект в дискографията на Коен, който излиза за последните 6 месеца, след последния му студиен албум Popular Problems, отличен преди дни в категорията “Албум на годината“ на тазгодишните  канадски музикални награди „Джуно”.

Песните, включени в Can’t Forget, притежават тази непосредственост, спонтанност и вълнуваща интимност на най-добрите студийни записи, но направени под светлината на прожектора с цялата топлота на концертното изпълнение. Неустоима е атмосферата, която Коен създава, за да достигне пълна хармония с виртуозността на бенда на сцената. Репертоарът събира цялото разнообразие (и не толкова популярно) творчество на Ленард Коен: две нови песни, повлияни от блус и госпъл традициите – Got a Little Secret и Never Gave Nobody Trouble; изключителни изпълнения на шедьоври като I Can’t Forget, Light As a Breeze, Night Comes On и величествената Joan of Arc. В програмата на концерта са включени и две кавър версии: песента La Manic на квебекския артист Жорж Дор и Choices на починалия през 2013 г. кънтри музикант Джордж Джоунс, с което изпълнение Коен отдава почит към своя приятел.

Leonard_Cohen_ASouvenirOfTheGrandTour

Can’t Forget: A Souvenir of the Grand Tour съдържание:

  1. Field Commander Cohen
  2. I Can’t Forget
  3. Light as a Breeze
  4. La Manic ++ (оригиналът е на Georges Dor)
  5. Night Comes On
  6. Never Gave Nobody Trouble ***
  7. Joan of Arc
  8. Got a Little Secret ***
  9. Choices ++ (оригиналът е на George Jones)
  10. Stages

 *** Нови авторски песни на Ленард Коен

++ Къвър версии, неиздавани до момента от Ленард Коен

Ленард Коен е една от живите легенди на съвременната популярна музика и култура: композитор, музикант, поет, писател, певец и художник. Песните му докосват милиони хора по света вече повече от 60 години.  В творчеството му – музикално, литературно и визуално – се преплитат темите за духовността, романтиката, религиите, политиката.

Ленард Коен е вдъхновител на огромен брой артисти и писатели, продал е над 20 милиона копия от албумите си и е публикувал 12 книги. Последната му книга е Book of Longing, която излиза през 2006 г. и достига #1 в класацията за продажби на книги в Канада Hardcover Fiction Books.

Влиянието на Коен върху музикалната и театрална световна сцена е безценно. Когато е въведен в залата на славата през март 2008 г., американският музикант и автор Лу Рийд го обявявява „като най-високият и влиятелен ешелон сред композиторите”. Песните на Ленард Коен са интерпретирани от стотици артисти, включително Боб Дилън, Нина Симон, Джони Кеш, Лу Рийд, Тори Амос, Ник Кейв, Хари Белафонте, Руфус и много други. Трибют албуми в чест на Ленард Коен се издават в редица страни по света като Франция, Норвегия, Канада, Испания, Швеция, Чехия, Южна Африка и САЩ. През 2008 г. песента Hallelujah се превръща в най-бързо продавания сингъл в дигитален формат в цялата музикална индустрия в три различни версии – в оригиналното изпълнение на самия автор и в интерпретациите на Джеф Бъкли и победителката от X Factor – Александра Бърк. Песни на Ленард Коен са включени в редица филми и телевизионни сериали като Watchmen, The Passion of The Christ, Natural Born Killers, The Wonder Boys, Pump Up The Volume, Secretary, The West Wing и други.

Ленард Коен е носител на множество награди и призове в кариерата си като последната е Glenn Gould Prize (Канада, 2011) за изключителен принос в развитието на световното изкуство. Британският ежедневник Daily Telegraph казва, че „..всеки концерт на Ленард Коен е забележителна  вечер на музиката”, а BBC заявява, че „Музиката и гласът на Ленард Коен идва от свръхестествена сила…”

Ленард Коен е роден през 1934 година в Монреал в англоезично еврейско семейство. Публикува първата си стихосбирка през 1956 г., а първия си роман през 1963 г. Ранните песни на Коен, много, от които са включени в албума от 1967 г. Songs of Leonard Cohen, са силно повлияни от централноевропейската народна музика. През 70-те години песните му са повлияни от звученето на кабаретната и уърлд музика. През 80-те години високият му баритонов глас постепенно се измества към по-ниските регистри (бас баритон и бас), като в песните често използва акомпанимент от синтезатори и женски беквокали. През 2014 г. светът отбеляза 80-годишния юбилей на артиста.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара