Глогов храст – с червени плодове

Употребяват се цветовете и плодовете му. Те успокояват нервната система и укрепват сърцето. Затова освен при кръвно налягане се употребяват и при ангина пекторис, сърдечни неврози, а като регулатор на кръвообращението – при климактерични смущения и артериосклероза.

  • Бъзов цвят

Дървовиден храст с бели цветове и червено-виолетови плодове, които се употребяват с голям ефект при кашлица, бронхит, затлъстяване и като успокоително и диуретично средство.

  • Балканска чубрица

По-дребна е от градинската чубрица. Действа благоприятно при високо кръвно налягане, както и при сърцебиене, главоболие, газове и др.

  • Имел

Вечнозелен храст с бели топчести плодове. Употребяват се клончетата и листата, които се берат през зимата. В имела се съдържат вещества, които понижават кръвното налягане. Затова освен при хипертония той има приложение при лекуването на кръвоизливи, епилепсия, невралгии и др.

  • Бяла бреза

Високо дърво с бяла кора. Употребяват се листата, кората, сокът и катранът от кората му. Действа добре при албумин, бъбречни страдания, артериосклероза и др.

  • Маточина

Многогодишно растение с бели и червеникави цветове. Действа нервноуспокоително и ободрително на мозъка. Освен при хипертония маточината се употребява при ангини пекторис, сърдечни неврози и др.

  • Дилянка

Многогодишно тревисто растение със светловиолетови, розови или бели цветове, събрани в съцветия. Като нервноуспокоително средство, освен при кръвно налягане, тя се употребява при безсъние, сърцебиене, невралгии, виене на свят и др.

Добре действа против кръвно налягане чай от глогов цвят, бъзов цвят, балканска чубрица и имел по 40 г, листа от бреза, дилянка, мента, лаванда и маточина по 20 г. От сместа се вземат по две супени лъжици на 400 г вода. Билките се варят 10 минути. След като изстине, чаят се прецежда и се пие три пъти дневно преди ядене по една винена чаша (100 г).

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара