Всички сме чували забавни истории за хора, които си поръчват пържени картофки, бургер и в допълнение към това „диетична“ кола… Или напълно здравословно меню, но с диетична газирана напитка.

Поведението на тези хора е може би оправдано, защото все пак газираните напитки са много вкусни и предложението да пием такива без абсолютно никакви калории в тях, звучи доста примамливо. Вярваме, че си доставяме удоволствие, което се вмъква в рамките на здравословния начин на живот.

Производителите от своя страна непрестанно ни втълпяват, че можем да продължаваме да пием газирано „безнаказано“.

Газираните напитки без добавена захар наистина съдържат 0 калории, но за сметка на какво?

Какво представляват диетичните газирани напитки?

Това, което прави една газирана напитка „диетична“, е отсъствието на захар в нея. Тоест, чрез изпиването й вие си спестявате около 300 калории, но пак получавате същата наслада (или почти същата).

Но най-вероятно се питате как се запазва сладостта, ако няма захар? Тази липса се компенсира с некалорични изкуствени подсладители, като аспартам, цикламат, захарин, ацесулфам или сукралоза. Някои от тези подсладители са открити преди почти цял век, а днес се използват широко в хранително-вкусовата промишленост и се консумират от милиони хора по целия свят.

Например, статистиката в САЩ сочи, че около 20% от американците консумират диетични напитки. Съмнявам се, че в България този процент е толкова висок, но едва ли сме много далеч. Все пак вече и у нас почти всяка известна напитка има „диетична“ версия…

7 опасности, които крият диетичните газирани напитки

1. Диетичните напитки могат да причинят депресия

Учените от Американската академия по неврология откриват, че консумацията на подсладени напитки (особено диетичните такива), се свързва с увеличен риск от депресия и други психически разстройства.

В проучването участват 263,925 човека на възраст между 50 и 71 години, като се проследява консумацията им на газирани напитки от 1995 до 1996-та. 10 години по-късно учените запитват участниците дали са били диагностицирани с депресия след 2000-та година.

Хората, които консумирали 4 или повече чаши газирани напитки на ден, имали 30% по-голяма вероятност да развият депресия в сравнение с тези, които не пиели газирано.

Разбира се, ако рядко ви се случва да пиете подобни напитки, едва ли имате увеличен риск от развиване на депресия, но е добре да знаете опасностите, които консумацията им крие в дългосрочен план.

2. Диетичните напитки водят до затлъстяване

Основната причина, поради която хората се насочват към диетичните напитки, е, за да отслабнат. Но за съжаление, се получава точно обратното…

Друго проучване, проведено в Сан Антонио, Тексас, разглежда връзката между консумацията на напитки с изкуствени подсладители и наддаването на тегло.

В проучването участват 5,158 човека, които са изследвани и следени в продължение на 10 години. 8 години след края на проучването 3,682 от участниците (71%) минават повторно замерване на теглото.

Учените установяват, че консумацията на 3 чаши газирана напитка дневно увеличава риска от затлъстяване ДВОЙНО в дългосрочен план.

Има и много други проучвания, които ясно доказват връзката между диетичните напитки и затлъстяването.

Друг проблем на изкуствените подсладители е, че за разлика от обикновената захар те допълнително увеличават апетита за сладко. Това, както се досещате, е предпоставка да изядете повече излишни калории (които уж си мислите, че сте спестили с „диетичната“ кола).

3. Диетичните напитки увеличават риска от развиване на метаболитен синдром

Метаболитният синдром не е заболяване, а група от рискови фактори. Тези фактори са:

  • Затлъстяване – най-вече в областта на корема
  • Повишено кръвно налягане
  • Ниски нива на „добър“ (HDL) холестерол
  • Повишена кръвна захар
  • Високи триглицериди

Счита се, че даден човек има метаболитен синдром, ако са на лице поне 3 от тези 5 фактора.

Очевидно е, че поотделно тези фактори са лоши за здравето ви, но когато се комбинират, вредата им се наслагва многократно. В резултат се увеличава риска от развитие на диабет тип 2 (повече за него след малко), сърдечно-съдови заболявания и мозъчен инсулт.

Установено е, че около 25% от хората по света имат метаболитен синдром – това е един на всеки 4 души!

Но какво причинява метаболитния синдром? Ето какво: наднорменото тегло, застояването (липса на физическа активност) и прекомерната консумация на въглехидрати.

Може би ви става ясно, че много хора с метаболитен синдром прибягват към диетичната кола именно поради липсата на захар (въглехидрати) в нея.

Но дали наистина се предпазват по този начин? Вижте сами:

В проучване на научния журнал Circulation към Американска сърдечна асоциация, проведено върху 9,514 души в продължение на 9 години, се доказва, че продължителният прием на напитки с изкуствени подсладители увеличава риска от метаболитен синдром с 34%.

4. Диетичните напитки увеличават риска от диабет тип 2

Когато приемате въглехидрати, тялото ви ги разгражда до глюкоза в тънките черва, след което тази глюкоза навлиза в кръвообращението.

Инсулинът е хормонът, който регулира нивата на глюкоза в кръвта, като я транспортира до клетките, където се използва за енергия.

Всяка клетка има „ключалка“ (рецептор), която позволява на глюкозата да навлезе. Тази ключалка остава заключена, докато не пристигне инсулинът – той е „ключът“, който я отключва.

Диабетът е заболяване, при което тялото не произвежда достатъчно инсулин или действието на инсулина е нарушено – вече не отключва „ключалката“ (инсулинова резистентност). В резултат нивата на глюкоза в кръвта се повишават над нормалното.

Излишните телесни мазнини „запушват“ ключалката, което не позволява на инсулина да я отключи. Установено е, че колкото по-затлъстял е един човек, толкова по-слабо е действието на инсулина върху клетките, съответно и усвояването на глюкозата от тях.

Изследване върху 6,814 човека на възраст между 45 и 85 години показва, че редовната консумация на диетични газирани напитки увеличава риска от диабет тип 2 с 67%.

Във Франция е проведен още един експеримент върху 66,118 жени за период от 14 години. Оказва се, че жените, които консумират диетични напитки са с 121% по-голям риск от развитие на диабет тип 2.

Както виждате сами, пиенето на газирани напитки без захар е също толкова вредно, колкото и при тези със захар. Тоест, не спестявате нищо на организма си, а напротив – продължавате да го тровите!

5. Диетичните напитки намаляват костната плътност

Всъщност това важи за всички газирани напитки, не само за диетичните. Нека разясня. Тялото ви се стреми да поддържа деликатен баланс между нивата на калций и фосфор. А газираните напитки съдържат фосфорна киселина.

Когато приемате повече фосфор чрез храната, но недостатъчно калций, тялото ви освобождава калций от костите, за да коригира баланса. Когато това продължава години наред, костната плътност намалява с ускорени темпове.

Учени от университета Тафтс в Бостън установяват, че хората, които редовно пият кола – 3 или повече чаши на ден – имат с 4% намалена костна плътност на тазобедрената става в сравнение с хората, които избягват газирано.

6. Диетичните напитки нарушават баланса на чревната флора

Това, което ядем, позволява на едни или други чревни бактерии да доминират над останалите. Както се сещате, изкуствените подсладители в диетичната кола водят до нарастване броя на патогенните („лоши“) бактерии.

Балансът на чревната флора е важен не само за правилното храносмилане, но и за имунната система и метаболизма.

7. Диетичните напитки съсипват усмивката ви

Прекалената консумация на диетична кола може сериозно да увреди зъбите ви поради съдържанието на лимонена и вече споменатата фосфорна киселина, които отслабват и унищожават зъбния емайл.

В изследване, публикувано в Американския журнал по дентална медицина, се сравняват зъбите на хора употребяват кокаин, метаамфетамин и напитки с изкуствени подсладители. Открива се еднакво ниво на ерозия на зъбите при всеки един от тях.

Парадоксално е нали… Пиете диетични напитки с идеята да отслабнете и да подобрите здравето си, но… се получава точно обратното.

В опита си да спестите няколко калории, вие тровите сериозно вашето тяло и го излагате на риск от сериозни заболявания, като диабет, метаболитен синдром, проблеми със сърцето, остеопороза, депресия и други.

Знаете ли коя е най-добрата нискокалорична напитка? Вода.

Източник: Fitbg

Facebook Twitter Google+

0 Коментара