Във времена, в които социалните мрежи предлагат един изкривен, но привидно перфектен филтър на реалността, все пак има начини да пребориш статуквото и да подкрепиш тийнейджърът си в изграждането на позитивна оценка за собствения си имидж.

Не е тайна за никого, че тийнейджърите отделят голяма част от времето си пред екраните. Според проучване от 2019, тийнейджърите между 13-18 годишна възраст прекарват приблизително седем часа и половина в сърфиране в социалните мрежи (изключени са ученето и домашните) на ден. Дори тийнейджърите са обезпокоени от тази тенденция: 41% признават, че прекарват прекалено много време в социалните мрежи, според проучване от 2018.

Има много негативни последици

от това нонстоп да се ровиш в селфита, обработени с фотошоп, и Инстаграм истории, но експерти са намерили връзката между употребата на мобилното устройството и имиджа на тийнейджъра, спрямо неговата телесна структура.

Кристина Спиърс Браун, професор по психология в университета на Кентъки, провежда проучване, което проследява разнообразна група от 142 ученици от прогимназиален етап и установява, че тийновете, които споделят, че качват повече снимки в социалните мрежи, имат

по-голяма чувствителност за външния си вид.

Има и последствия от ниската оценка, която децата дават на тялото си. „Когато тийнейджърите не покриват критериите на социалните мрежи за перфектно тяло, те се чувстват ужасно, което може да доведе до

негативно влияние върху тяхната самооценка“,

казва Бари Сюкайнд, психотерапевт от Лос Анджелис. Ниското самочувствие може да доведе и до лоши резултати в училище, взимане на рискови мерки за отслабване, създаване на нездравословни хранителни навици или психологични разстройства като депресията.

За щастие, съществуват средства, които родителите да използват, за да помогнат на своя тийн да не се чувства жертва в капана на изкривения перфекционизъм.

Помогни на тийнейджъра да си изгради правилна сомооценка

Тъй като социалните медии могат да бъдат застрашаващи за тийнейджърската самооценката за собственото си тяло, времето, в което детето не е онлайн, е решение на проблема. Добра идея е, освен това, родителите да следват този модел на държание.

„Ако постоянно си проверявате Фейсбука или Инстаграма и не си оставяте телефона настрана по време на хранене, не може да очаквате Вашето дете да си взима

почивка от социалните мрежи“,

казва Сюкайнд.

Лиза Крили, брачен и семеен консултант в Лос Анджелис, се съгласява и насърчава родителите да ходят на разходка, да си говорят, да играят игри след вечеря – или всичко това, което предразполага към затягане на семейните връзки. Причината: „ Тийнейджърите винаги ще им бъде по-лесно да са офлайн, ако имат място, където да се обвържат, някъде, където се чувстват добре.“

Внимавайте с езика на Вашето тяло и с поведението си

„За да може родителя да предразположи тийнейджъра си да се чувства добре в кожата си, трябва и той самият да има добра самооценка за своето тяло“, отбелязва Крили. Изтъкнете несъвършенствата си, изтъкнете отношението си към тях в стил: „Защо да се чувствам засрамена от това как изглаждам, когато няма от какво точно да се срамувам“.

Имайте честен разговор за това кое е истинско и кое – не

Колкото по-отворени и честни са родителите за лъженето и това, което действително продава в социалните мрежи, толкова по-добре. „Говорете с децата си честно за това как социалните мрежи изтъкват  нездравословните начини, по който да се поддържа едно тяло“, препоръчва Сюкайнд. Избегнете лекциите и вместо това попитайте какво мислят за изображенията, които виждат в социалните мрежи.

„Насърчавайки ги да мислят за себе си, ще ги накарате да мислят разумно за снимките, които ги затрупват всеки ден.“

Припомняйте на децата си, че потребителите на социалните мрежи рядко подчертават негативните черти на своя живот. „Всички искаме да покажем нещо, независимо дали е приятелство, ваканция или продукт за красота в най-добрата му светлина в социалните мрежи, но всъщност това да не е действително“, казва Крили. “Toвa, което е истина са пъпките и различните телесни структури“.

Отбележете тяхната индивидуалност

Да отбягвате реалността не е от помощ. Но е добре да казвате, че нито една няма фигурата на определена блогърка или че няма като косата на конкретна Ютюб звезда. По този начин ще помогнете на тийнейджъра си да види какво го прави уникален и, в резултат, той да обикне това свое качество.

Откривайки и наслаждавайки се на това, което ги прави уникални, те ще се чувстват свободни да изразяват своята индивидуалност сред приятелите си, а негативните послания в социалните мрежи няма да ги нараняват толкова, тъй като вече ще имат висока самооценка за себе си и ще се приемат като личности.

Заменете нереалистичните представи с реалистични такива

Дали ще отидете на аквапарк или в мола, където има съблекални, заведете детето си на място, където би се сблъскало с най-различни телесни структури. Кажете, че светът е такъв, какъвто е, а не този, който виждаме в социалните мрежи или пред малките екрани.

За щастие, има примери за това и в социалните мрежи, на които може да обърнете внимание със своя тийнейджър. „Например, Лизо, много известна поп певица пее за любовта, която всеки трябва да изпитва сам към себе си и за подигравките, които е отнесла относно неконвенционалните размери на тялото си, които не биха могли да се впишат в

стандартите за нормално телосложение“,

казва Ойенкике Балогун-Мванджи, докторант, асистент-професор по психология в университета Салве Реджина. „Гласовете и телата, като тези на Лизо са много важни за изграждането на култура, в която тийнейджърите, независимо от техните размер или форма, могат да се чувстват забелязани и значими.“

Признаците, по които ще разберете, че тийнейджърът ви има нужда от допълнителна помощ

Когато детето Ви отделят много време да се тревожи как изглежда или да проверява дали изглеждат „перфектно“, а не „грозно“, това може да е сигурен знак, че детето Ви страда от проблеми с начина, по които вижда тялото си. Наблюдавайте дали прекарват повече време, гледайки се в огледалото или когато се приготвят за излизане, постоянно правят негативни коментари за собствените си тела и за тези на останалите или постоянно изразяват завист или желание да изглеждат като другите.

  • Чувстват се депресирани след като са прекарали много време в социалните мрежи

Ако сте забелязали, че тийнейджъра са нещастни след дълго ровене в Инстаграм, това може би е знак, че е време да ограничите времето, което му отделя или да поне да контролирате съдържанието, което гледа. Накарайте ги да не следват повече акаунти, които съдържат прекалено нереалистични или силно преработени снимки и вместо това ги окуражавайте да следва такива с по-толерантни откъм телосложение такива. Предложете им да последват хаштагове като Уважавайте моите извивки (Honormycurves) и Осмели се да облечеш (DaretoWear).

  • Ограничено хранене или понижен апетит

Ако тийнейджъра ви изведнъж намали разнообразието от храна, което принцип приема, това може да е признак, че детето страда от хранително разстройство. Липсата на апетит също може да се дължи на депресия.

  • Прекалени физически тренировки

В този случай прекалените физически упражнения може също да бъдат проблем. Може да бъде трудно да се знае дали тренировките на даден тийнейджър са прекалени, при положение че е атлет, но някой признаци,  които изискват внимание, включват: продължаване на тренировки дори в случай на контузия или разболяване или е депресиран, че не може да тренира заради контузия или разболяване, или извършване на по-голямо физическо натоварване от това, което е препоръчано от неговия треньор.

Източник. От Академия за родители, превод на Маргарита Илиева

Facebook Twitter Google+

0 Коментара