До 5-месечна възраст освен млечната храна кърмачето трябва да получава и плодови или зеленчукови сокове. Те могат да се приготвят от почти всички плодове и някои зеленчуци (моркови, домати и др.) по следния начин:

100 г добре узрели и пресни плодове или зеленчуци се измиват със студена вода и се обливат с вряла вода. След това се стържат на ренде (ябълки, моркови), нарязват се на парчета (домати) или се смачкват с вилица (ягоди, малини), прецеждат се през двойна изварена марлена кърпа. Към получения сок се прибавят 1—2 чаени лъжички захарен сироп.

Плодови или зеленчукови сокове

се дават на кърмачето от 2—3-месечна възраст винаги след хранене. Започва се с 2—3 чаени лъжички и се стига до 50—60 г (два пъти дневно по 1 1/2 кафяна чашка).

През зимата, когато няма пресни плодове, могат да се използуват готови плодови сокове от бутилки. Те се дават на децата направо в същото количество, както прясно приготвените сокове.

child-933267_960_720

В края на 5-ия месец кърмачето се захранва с брашняна каша. За разнообразие кашата може да се замени 2—3 пъти седмично с млечно-плодови каши (кисели). Киселите се приготвят от добре узрели плодове по следния начин:

100 г от нарязаните и добре измити плодове се варят в 100 г вода до омекване, след което се размачкват във водата, в която са врели, 15 г нишесте се разбърква отделно с малко вода (1—2 супени лъжици) и се прибавя към пасирания плод заедно с 2 чаени лъжички захар. Получената смес се вари, докато се сгъсти и се изгуби мирисът на нишестето. 100 г прясно краве мляко се възварява и се оставя да изстине. Когато пюрето и млякото изстинат, смесват се, като се бъркат непрекъснато.

За плодовите кисели могат да се използуват готови компоти от буркани или прясно приготвени компоти от сушени плодове — сливи, ябълки, круши и др. Плодовете от компотите се смачкват и след това киселът се приготвя по същия начин, както от пресни плодове, като се използува и сокът на компота.

За правилното развитие на кърмачето са необходими и зеленчуци, богати на витамини и особено на соли (желязо, фосфор, калций и др.). Те се дават в края на 6-ия месец под формата на

зеленчукови пюрета,

които се приготвят така:

150 г от зеленчука (3—4 картофа или З—4 моркова) се измиват добре в студена вода, заливат се с топла вода и се варят в затворен съд до омекване. Сварените зеленчуци още горещи се прекарват през сито. Към полученото пюре се прибавя 150 г прясно преварено мляко, 2 чаени лъжички захар, 1 чаена лъжичка краве масло и на върха на ножа готварска сол. Пюрето се вари на слаб огън, докато се сгъсти.

За приготвяне на пюрета могат да се използуват и консервираните зеленчуци в буркани (грах, зелен фасул, домати, гювеч и др.). В тези случаи зеленчукът не се вари, а направо се пасира. След това пюрето се приготвя както това от пресни зеленчуци.

Яйчният жълтък е много полезна храна за кърмачето. Той съдържа витамини, пълноценни мазнини и белтъчини. Добре е да се дава рохко сварен, защото по-добре се усвоява от организма. Започва се от петия или шестия месец с 1/4 жълтък 2—3 пъти седмично. След две седмици на детето може да се дава вече 1/2, а по-късно цял жълтък, който се прибавя стрит към пюрето или кашата.

porcelain-644781_960_720

Храната на децата от 1 до 3 години трябва да бъде по-разнообразна, да се приближава все повече до храната на възрастните хора

Труден период при храненето на децата е възрастта от 1 до 1 1/2 години, когато трябва да се премине от млечно-кашавата храна на кърмачето към общата храна на възрастните. Това налага храната на децата (от 1 до 1 1/2 години) да се приготвя по-различно от храната на по-големите деца. Зеленчуците се пасират (крем-супа, различни пюрета), настъргват .на ренде (за салата) или се нарязват много ситно. Месото се използува само смляно във вид на пудинг, кюфтета на пара, мусака, пълнени пиперки, домати и др. Плодовете също трябва да се нарязват на дребно, да се настъргват, или ако са в компот, да се пасират. Най-добрата мазнина за приготвяне на детските храни е кравето масло. Много полезни са и добре се понасят от децата растителните масла.

Ако храната на възрастните в къщи не се приготвя със свинска мас и не се употребяват много подправки, не е необходимо за детето да се приготвя специална храна.

От 6 месеца до 1 година на детето се приготвя специална храна. Ето някои рецепти за супи и ястия.

Супа крем от картофи със спанак

Продукти: картофи 40 г, спанак 20 г, масло 5, мляко 5 г.

Приготовление: Изчистените и обелени картофи се нарязват на големи парчета, поставят се в тенджера с кипяща вода и се варят до омекване. След това се прибавя изчистеният и измит спанак и се вари още 10 минути. Готовите зеленчуци се пасират през цедка. Полученото пюре се разрежда с водата, в която са врели зеленчуците, посолява се, прибавя се млякото и отново се кипва. Най-накрая се пуща кравето масло.

Супа пюре от различни зеленчуци

Продукти: моркови 10 г, картофи 25 г, грах 5 г, лук 3 г, тиквички 15 г, масло 3 г, жълтък 1/4, мляко 25 г.

Приготовление: Изчистеният грах, картофите, морковите, тиквичките и лукът, нарязани на ситно, се варят в закрит съд с малко вода до омекване. След това още горещи се претриват през цедка, разреждат се до желаната гъстота с част от горещото мляко и водата, в която са врели. Посолява се, възвира се отново, подправя се с жълтъка и останалото мляко. В готовата супа се прибавя прясното масло.

Към крем-супите може да се прибави пасиран черен дроб или мозък.

Картофено пюре с пилешко месо

Продукти: пилешко месо 50 г, картофи 80 г, мляко 25 г, масло 5 г.

Приготовление: Сварява се бульон от пилешкото месо, прецежда се през изварена марля. С него се заливат очистените, нарязани на едри парчета картофи. Варят се 30 минути в закрит съд. Пасират се през цедка, съединяват се със смляното на машина пилешко месо. Пюрето се разрежда с горещо мляко, разбива се добре и при постоянно бъркане се вари на края на печката, докато започне да се отделя пара. Към готовото пюре се прибавя прясното масло.

Пудинг от черен дроб

Продукти: черен дроб 70 г, хляб 10 г, масло 7 г, 1/4 яйце, мляко 26 г, магданоз (копър).

Приготовление: черният дроб се измива, смила се на машина, пасира се през цедка, смесва се с надробения хляб, накиснат в млякото, посолява се, прибавят се нарязан магданоз или копър, жълтъкът и белтъкът, разбит на сняг. Намазва се малка формичка с масло, в която се изсипва пудингът, поставя се в тенджера с вода и се вари 1 час на водна баня. Поднася се с картофено пюре.

Бел.ред. Това са препоръки от 1962 г. Съвременната медицина препоръчва по-късно захранване.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара