Китайско утро

Китайската традиционна медицина учи, че жизнената енергия започва да се акумулира сутрин. По тази причина е добре да се правят специален масаж или упражнения в леглото веднага след събуждане, за да се подготви организмът за активна дейност. Ето един традиционен за китайската медицина комплекс, който зарежда с бодрост.

Преди да се надигнете, потупайте леко няколко пъти гръдния кош. Седнете, вдишайте и издишайте дълбоко няколко пъти, за да прочистите белите дробове.

После потрийте енергично няколко пъти дланите на ръцете. Когато се затоплят, ги прокарайте през лицето, сякаш го измивате.

friends-800761_960_720

С палците потъркайте носа от двете страни нагоре и надолу 35 пъти.

После 35 пъти меко погладете веждите.

Обгърнете глава с ръце, като закриете с длани ушите.

Лактите са разтворени встрани. С показалците и средните пръсти на ръцете леко потупайте тила 24 пъти.

От седнало положение завъртете тялото от кръста нагоре вляво и вдясно 35 пъти.

Легнете отново и обтегнете всяка ръка по 25 пъти, а след това и всеки крак – пак по 25 пъти.

35 пъти отворете и затворете всяко око.

Сега вече може да станете. Добре е след ставане да направите разходка в парка или по брега на море, река, край вода. Отрицателите йони в свежия въздух сутрин по-добряват обмяната на веществата и ускоряват извеждането на вредните вещества, които нощем се натрупват в дихателните пътища. Леки упражнения по време на разходката също помагат за постигането на такъв ефект.

Тибетски масаж

А този самомасаж е горещо препоръчван от тибетските лечители. Комплексът също се изпълнява в леглото и разблокира енергията за самоизцеление.

1. Масаж на ушите: палците поставете зад ушите, а останалите пръсти – върху ушните раковини, и масажирайте с движения отгоре-надолу. Повторете 30 пъти.

2. Положете дясната длан върху челото, лявата – върху нея, и движете вляво-вдясно 30 пъти. После полежете 1-2 минути със затворени очи, като се опитате да концентрирате мисълта си в центъра на челото. Упражнението помага при главоболие, световъртеж и засилва кръвната циркулация.

3. С възглавничките на палците масажирайте очните ябълки 15 пъти. Това упражнение се отразява добре на нервната система и предпазва очите от възпалителни заболявания.

4. Поставете дясната ръка върху щитовидната жлеза, лявата – върху дясната.

Направете 30 поглаждания от горе на долу, до стомаха и обратно. Така се подобряват обменните процеси и работата на вътрешните органи.

5. Поставете дланите по същия начин върху стомаха и направете 30 кръгови движения по часовниковата стрелка. Упражнението подобрява работата на червата и стомаха.

girl-lying-on-the-grass-1741487_960_720

6. С усилие приберете корема, а после го отпуснете максимално. Повторете упражнението 20-30 пъти (хората с разклатено здраве в началото е добре да започнат с 5-10 повторения). Масажът ликвидира застойните процеси на жлъчните секрети и кръвта, активизира движението на лимфата и оказва благоприятно въздействие на черния дроб и стомашно-чревния тракт.

7. Последователно повдигайте свити в коляното ляв и десен крак към гърдите – общо 30 пъти. Упражнението укрепва мускулатурата на стомаха и въздейства положително на вътрешните органи.

8. Сплетете пръстите на ръцете и ги сложете зад тила. От това положение повдигайте и отпускате главата 30 пъти. Това ще засили кръвообращението в големите кръвоносни съдове. Упражнението помага и при остеохондроза.

След изпълнението на целия комплекс изпийте чаша вода и полежете още няколко минути в леглото, като се стараете максимално да се отпуснете. Тибетският масаж може да се изпълнява не само сутрин, но и по всяко време на деня, когато стомахът не е обременен с храна.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара