5,25 трилиона пластмасови парчета плуват в световния океан според данни на „Грийнпийс“. Всяка година нови 8 милиона тона пластмасови отпадъци се включват в общия боклук в моретата. Всяко парче пластмаса, произведено някога, все още съществува.

GreenPeace (1)

В навечерието на Деня на водата – 22 март – „Грийнпийс“ и екологичното сдружение „За земята“ обявиха кампания за намаляване на отпадъците във водните басейни под надслов „Морето не е за една ваканция“.

GreenPeace (5)

Кампанията се провежда за трета поредна година и е част от всеобщата инициатива за намаляване на пластмасата в океаните. Основната цел на екоактивистите е да насочат общественото внимание върху важността на питейната вода и защитата на водните ресурси и това да доведе до по-отговорно отношение към отпадъците.

GreenPeace (8)

Прекомерната употреба на еднократни пластмасови изделия в последните десетилетия е довела до повсеместно замърсяване на водоемите, моретата и океаните по цял свят с пластмаса – т.нар. „пластмасов смог“. Тези частици във водните басейни навлизат в хранителната верига на морските животни и заплашват не само тях, но и здравето на хората, които след това ги консумират.

GreenPeace (3)

Почистването на замърсени плажове, речни дерета и язовири само временно намалява проблема, но трайно решение трябва да се търси в премахването на причините за него. Най-големите „виновници“ за пластмасовото замърсяване са чаши и бутилки, както и торбички, вилици, чинийки, опаковки и други еднократни изделия.

Jeremy Irons_TRASHED (1)

Идеята за нулеви отпадъци доби голяма популярност, след като актьорът Джеръми Айрънс застана зад нея. Той обиколи света и засне документалния филм Бунище Земя (Trashed), който накара милиони хора на планетата да се замислят за своя отпечатък върху природата.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара