Как да отглеждаме емоционално грамотни деца? Отговорът дава Емилия Илиева, която е известна като лицето на ненасилствената комуникацията (ННК) в България. Тя е един от първите обучители по ННК за България и основният, който през последните 8 години системно развива както популярността на метода в страната, така и екипи от хора, които да го прилагат и преподават нататък.

happy-1082921_960_720

Емилия Илиева говори пред форум на  Академия за родители за  разликата между емоционална грамотност и емоционалната интелигентност. Изводът е, че ако искаме емоционално грамотни деца, ние трябва да сме емоциноално грамотни родители.

Защото:

* Децата се учат най-добре чрез пример – само 7% от информацията се предава на нивото на думите – по-важно е как ще кажа нещо, не какво ще кажа.

* Важна е енергията, с която заставаме зад думите.

* Колкото по-рано започнем да общуваме с едно дете, толкова по-добре.

* Връзката между емоциите и потребностите е основополагащо – моите чувства са свръзани с моите потребности и не зависят от външните фактори. Ако един човек знае какво е ценно и важно за него, може да управлява емоциите си.

* Всички искат децата им да са щастливи, но щастието е емоция, която трябва да ги научим как да управляват.

* Общуването е начин на живот – важно е как общуваме на работното място, с партньора си, у дома, на улицата.

* Емоционлната грамотност се развива от 6 месеца – както се отнасяме към едно дете, така се развива.

Общувайки с децата по опредлен начин те имат възможност да растат като емоцинално грамотни деца, и емоционално интелигентни възрастни.

Вижте цялата лекция:

Facebook Twitter Google+

0 Коментара