Ако за мъжа Христовата възраст е старт към златните му години, то за жената приближаването на 40-те е истинска драма. Общо взето, повечето разсъждават така: задава се тъжен и труден период на остаряване, бързо множащи се бръчки, букет от болести и най-страшното – климактериум с всичките му ужасни преживявания и последствия.

lonely-273629_960_720

Всички тези страхове в действителност са далеч от реалността. Но ако позволите да ви победят, несъмнено ще взорчат живота ви. Доста жени преживяват климакса с минимални разстройства, а някои не изпитват нищо. Често много от симптомите, които се приписват на менопаузата, нямат никакво отношение към нея. Ето истината за всичко, което очаквате да ви се случи и което в действителност се случва по време на климактериума – истината, изградена по факти от медицинските изследвания.

1. Депресия и безпокойство

Причините, предизвикващи депресия, нямат нищо общо с менопаузата, а са свързани с конкретни физически или психически заболявания. Факт е, че жените са много по-податливи от мъжете на тъга и чувство за потиснатост, угнетеност. Нарочно проведени изследвания обаче не са доказали засилването на тези симптоми при дамите на средна възраст. Дори обратното – оказало се, че жените между 40 и 50 години страдат от депресия значително по-рядко, отколкото преди това.

Колкото до симптомите на безпокойство, те често са предизвикани от повишена функция на щитовидната жлеза или повишаване на кръвната захар. Не ги оставяйте да ви измъчват, а потърсете добър ендокринолог.

Воювайте съзнателно с угнетеността и безпокойството.

Старайте се да обуздавате отрицателните емоции. Не се отдавайте на негативни мисли, научете се да бягате от тях. Уважавайте себе си. Жената много добре умее да изплете мрежа от задължения към околните, в която накрая се оплита сама и забравя за себе си. А това бавно, но сигурно снижава самооценката. Отделяйте час дневно само за себе си – време, в което да правите нещо отпускащо и разтоварващо: кафе с приятелки, обиколка по мага-зините, четене на книга, излежаване, упражнения и т.н. Поне веднъж месечно задължително посещавайте салон за красота – даже и да се изнервяте от продължителните процедури. Дори и кратката програма подстригване с педикюр ще ви подейства страшно освежаващо.

2. Край на секса

Менопаузата означава само финал на менструалния цикъл, а не на сексуалните отношения. Доказано е, че и след климактериума жените запазват сексуалните си способности, интереса към секса и способността да получат удовлетворение. А някои дори смятат секса в тази възраст за много по-приятен, тъй като не им се налага да се пазят от нежелана бременност.

Последните изследвания в тази посока също потвърждават, че нито едно от физиологичните изменения през климакса не оказва съществено влияние на пълноценните сексуални отношения.

Защо тогава стереотипът

за залеза на женското либидо е толкова жив и в наши дни?

Обясненията са две: за доста жени сексът е нещо, което по принцип им идва в повече, и те търсят бягство от него. Затова психически се настройват, че климактериумът е единственият изход, нормален край на нежелани отношения. Други пък по навик потискат либидото си и откликват единствено на потребностите на партньора си. И когато той започне да губи сили и способности, приемат ситуацията за даденост.

3. Горещи вълни

Те не са плод на въображението и действително се появяват по време на менопаузата, но понякога неоправдано ги приписват на климакса. Това е чувство на силна топлина, разливаща се в горната половина на тялото, и червенина, която плъзва първо по гърдите, после по шията и лицето. Горещите вълни продължават от 30 секунди до 5 минути. Но не се плашете, често те са временно явление. Вълни може да изпита всеки човек, във всяка възраст в резултат на силно безпокойство или стрес.

Понякога за потушаването им е достатъчно да вземете хладен душ, да се наплискате със студена вода или просто да излезете на прохладния балкон.

Помагат и дихателни упражнения:

легнете по гръб и бавно, дълбоко дишайте с корем – 6-8 вдишвания и издишвания в минута. Ако започнете да правите това упражнение два пъти дневно по 15 минути, топлите вълни ще заглъхнат почти изцяло. Те обаче действат и подмолно, защото крадат от запасите в организма на витамините В и С, магнезий и калий. Полезно е да увеличите храните, богати на тези вещества. И в същото време да се откажете от пикантните блюда, горещите напитки, алкохола, горещите вани и сауни – всичко това може да провокира неприятни пристъпи.

И още един съвет: щом усетите топли приливи, започнете да дъвчете сухар или твърди бисквити. Така значително ще съкратите честотата и продължителността им.

4. Остеопороза

Напоследък валят предупреждения към жените на средна възраст, че са застрашени от това заболяване. Струва ли си обаче всички поголовно да се страхуват от него? Няколко изследвания в тази област установиха, че рискът е висок само при 78 на сто от жените, а при други 20 процента рискът е среден. Друг е въпросът дали и вие няма да се окажете сред тях. Затова профилактична проверка на плътността на костите няма да ви е излишна никога.

Остеопорозата е изтъняване на костите. Този процес е неизбежен и при двата пола и започва след навършването на 30 години. Слабите жени са по-предразположени към заболяването. Отчасти влияние оказва и наследствеността. Но неизбежно не означава безнадеждно. Всеки може да съхрани костите си здрави. За да се застраховате,

трябва да внесете няколко полезни промени в живота си:

* Сложете юзди на вредните удоволствия. Пушенето, прекаляването с алкохола и кафето, обездвижването, повишената консумация на белтъчини, някои лекарства (тетрациклин, стероиди, хор¬монални препарати) – всичко това ускорява процеса на изтънява¬не на костите.

* Засилете дневната доза калций. Ако организмът не получава достатъчно рт него, костите губят маса по-бързо, отколкото се възстановяват. А повечето жени страдат от дефицит на калций независимо от възрастта. Нормата му в постменопаузата трябва да е 1500 мг в денонощие. Имайте предвид, че стресът изяжда допълнително количество от градивния материал на костите. За да избегнете недостига му, яжте всеки ден продукти, богати на калций и витамин В: мляко, сирене, кисело мляко, риба, ябълки, орехи, соя.

* Не пропускайте да доставяте редовно на организма и бор – микроелемент, който задържа и стабилизира калция в костите. Достатъчно количество от него ще намерите в ябълките, прасковите, гроздето, бобовите растения, граха, меда и бадемите.

* Добавете и малко гимнастика. Проучванията показват, че упражнения с гирички не само забавят остеопорозата, а дори увели-чават костната маса при жените в постменопауза.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара