Дъщеря ви е само на шест години, но ви е одрала кожата и копира всеки ваш жест и дума. Точно сега е времето да престанете да правите нещата, които не харесвате у себе си. Откъде да започнете при формирането на малката дама? Преди всичко се научете да говорите с нея по всички въпроси.

girl-511880_960_720

Ако искате в бъдеще да обсъжда с вас дори своите тайни с мъжете, започнете да говорите за тях още отсега. „Какво ти харесва в оня мъж, който върви срещу нас?“ Малкото момиченце ще се вгледа и ще се опита да открие хубави неща в отсрещния пол. Именно „харесваш“, а не „не харесваш“. Когато си вървите двете спокойно по улицата, същия въпрос насочвайте и към жени, но не за да научите дъщеря си безпощадно да ги разнищва, а за да почне навреме да оценява най-важното за младата госпожица. Още повече че колкото и да се стараете, едва ли ще се превърнете в единствения и най-съвършен пример за подражание.

В разговорите си изпреварвайте само с малко това, което може да научи от по-големите момичета на улицата, за да не я шокирате. Но мястото на нейна първа приятелка си го оставете за нейната първа приятелка, вие сте нещо съвсем ДРУГО и затова много важно и неповторимо.

Научеше я да получава това, което баща й, брат й, съученик или съученичка просто от упорство или за да я дразнят, не й дават.

Открийте й тайната на различните тактики.

Докога да настоява, кога да си даде вид, че отстъпва. Как да показва чувствата си. Самият факт, че до едно нещо може да се достигне по съвсем различни пътища, ще бъде за нея и вълнуващо откритие, и забавна игра. Ако бащата е много строг и слага излишни и безсмислени ограничения, то помислете двете как момиченцето да спечели благоразположението му. Тези думи изобщо не са за вас, ако дъщеря ви и без това умело се възползва от всичко. Но ако само си мълчи, надява се, свива, очаква, а после трупа разочарования и желанията и остават все преглътнати и все незабелязани, действайте навреме. Нима искате да имате една малка неудачница вкъщи.

Измислете куп хитрости и умения,

които ще направят самата вас по-женствена. А животът на мъжете около вас – доста по-приятен. И да не се стигне до кой знае какъв успех в някое конкретно дело, дъщеря ви няма вече да е потисната и ще стане много по-борбена. Ще живее с чувството, че все има някакъв изход, трябва само да го намери. Ако вместо с „Каква хубава блуза имаш, мамо!“, дъщеря ви започне да ви посреща с „Днес изглеждаш кофти”, помислете с какво сте предизвикала у нея мъчителна ревност. Дали съпругът ви напоследък не отделя малко внимание на момичето и не се интересува повече от вас. Дали синът ви не ангажира цялото ви време. Дали девойчето ви не е много оскърбено от някого навън и изобщо какво сте пропуснали да забележите. Най-първо сторете това. После вървете да си оправяте настроението.

painting-1107790_960_720

Но не бързайте да й търсите сметка.

От любовта до омразата разстоянието често е не по-дебело от косъм, така че разберете какво е претърколило добрите ви отношения с главата надолу. Ако в гласа ви изплува тонът, който най-много сте мразила у своята майка, първо си сварете един чай, предложете и на дъщеря си и едва тогава продължете с обсъждането. Не се хващайте за думите й, търсете причината! Може би тя не се харесва как изглежда или иска да е съвсем друга. Запретнете ръкави, научете я сама да се харесва, макар и вие да не знаете какво да правите с

разпиляната й, щръкнала, ситно къдрава коса.

Гледайте заедно модните списания, пробвайте се в различни прически. Ако пък не се получава, следващия път, макар да е малка, я заведете да я подстриже някой добър фризьор. Но преди всичко всеки ден малко по малко я убеждавайте, ако трябва й го втълпявайте, че всичко, което ни отличава, можем да превърнем в свое достойнство. И ня¬кой ден, когато се прибирате вкъщи, вратата ще ви отвори дъщеря ви – чудесна и точно такава, каквато винаги ви се е искало вие да бъдете.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара