Първоначално обувките с високи токчета не са били предназначени за дамите, а за мъжете от Близкия изток, които дори не са ходили с тях, а са яздили, пише в. „Дейли мирър“.

Obuvki

Изданието цитира кураторите на Музея на обувката „Бата“ в Торонто, където са изложени първите образци на мъжки обувки с високи токчета, носени от персийски конници. Те им помагали по-добре да се задържат на стремената. В края на 16-и век персийската култура се разпростряла и в Европа и наложила някои модни трендове. Така на Стария континент се появило и токчето, което навремето се е считало за признак на мъжественост.

Louis_XIV_of_FranceПрез 17-и век Кралят Слънце Луи XIV се привързал към подобен тип обувки и се качил на 10-сантиметрови токчета. Те, както и подметките му, задължително били издържани в червен цвят. Били вапцани със скъп пигмент, който говорел за охолство и разкош. За да направи модата още по-елитарна, през 70-те години на 17-и век Луи XIV издал заповед само неговите царедворци да имат правото да носят червени токчета.

През 30-те години на същия век жените започнали да пушат лули, да си подстригват косите и да носят обувки на токчета, за да имитират мъжете. До края на 17-и век токчетата имали една и съща форма за мъжете и жените и били на широка основа. Около 1740 година мъжете счели, че високият ток е смешен и го загърбили. Петдесет години по-късно, след Френската революция, жените също спрели да ги носят. Токчетата се завърнали на мода едва в средата на 19 век и се появили в първите еротични фотографии от тази епоха. Оттогава насам високите токчета се считат за секси.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара