За да не лишаваме децата от безгрижно и изпълнено със забавни моменти детство, и в същото време родителството да не е равносилно на вдигане на тежести, използвайте тези няколко прости техники за управление на времето, съветват от  Академия за родители. Те ще помогнат на децата самостоятелно да организират собственото си време и ще ги научат как да изплозват най-добре свободното такова.

people-316500_640

Преди всичко, за да научим децата да организират времето си, трябва да са налице две важни условия:

•Ако самите родители не организират ефективно времето си, тогава за детето тази концепция няма смисъл.
•Детето е готово да приеме информация затова как да организира времето си, само ако знае защо му е необходимо такова знание – това са начини да си напише домашното навреме, а не как да не го напише, например.

Техника №1.Позволете на детето да прави това, което харесва.

Това е основополагащо. Децата ни посещават голям брой клубове, занимални, уроци и други, доста често по наше желание. Помнете, че ако детето ходи на уроци по пеене и не му харесва, ако няма сили да ходи на джудо и умира от скука над шахматната дъска, вие го лишвате от възможността да развива собствената си личност.

Позволете на детето да избере занимания, които ще посещава. Тогава няма да се налага да го убеждавате да отдели време за да практикува пиано. Детето ще се наслаждава, както и вие.

Техника №2. Научете детето да си поставя цели.

Как се постигат цели? Като започнем с ясно поставяне на такива. Използвайте листи А4 или А3, на които нарисувайте хоризонтална черта през средата и вертикална линия, от средата на хоризонталната до долната част. Така ще се получат 3 квадранта, 1 голям и 2 по-малки. Нека вечерта детето да направи списък с всички задачи за следващия ден: в по-големия квадрант – свързани с училище, в другите два – домашни задължения и извънкласни занимания.

Нека да бъдат конкретни – не просто “напиши домашно по география”, а какво точно трябва да свърши. За задачи с фиксирано време през деня, отбележете точния час. Не забравяйте да оставите време за обяд, вечеря и почивка. Закачете този лист на видимо място, и нека дето да отбелязва всяка приключена задача.

Какво друго е важно?

Нашата задача като родители е да помогнем на детето да направи такава програма, че да му остане свободно време. Ако ходи на няколко кръжока, нека те да са разпределени през седмицата и да му остава поне един свободен ден.

Изберете време, в което детето може да прави, каквото поиска, когато може да си покани гости, да се разхожда, да играе игри, и т.н. Това време е задължително не само в неделя следобед, а всеки ден – детето развива въображението и потенциала си в това време. Хвалете детето – самодисциплината е изключително трудна задача, дори за възрастните. Никога не се карайте за неща в списъка, които не е успяло да свърши.

Техника №3. Приоритизирайте.

Важни и по-малко важни неща във всяка категория. Училище – важно е домашното аза утре, подгоовка за тестове, и др.; Домашните задачи – пазаруване, чистене, помощ в домакинството; Извънкласни занимания – самостоятелна подготовка.

Това е важно за да може детето да се научи за се справя с по-голям брой задачи, без да се стресира излишно, когато всичко изглежда важно и спешно.

Техника №4. Пясъчен часовник.

Понякога задачите за самостоятелна подготовка през почивните дни са много и скучни. Затова е най-добре детето да си готви по малко всеки ден – използвайте часовник за 15-20 минути. Така детето ще се опита да приключи със задачата за деня в рамките на това време. Тази техника се нарича “слон” – т.е. разделяне на големия слон на малки парчета. Ето още една идея – ако след приключване на задачата ще има свободно време да прави нещо интересно. Ако оставите детето да следва собствен ритъм, може да му отнеме часове.

Техника №5. Изяж тази жаба.

eat-that-frog

“Хлъзгавата жаба”, както я нарича Марк Твен, е най-неприятната и скучна задача, която винаги се опитваме да отложим за по-късно – за децата това обикновено са задачи свързани с училището или домакинската помощ. Целта на тази техника е да направим приоритет най-досадните неща – да изядем жабата, защото тя иначе ще избяга.

Тези прости, но ефективни техники за управление на времето ще подредят живота на децата и ще им оставят повече време да правят любимите неща и да си спомнят за деството като за забавно прекарано време. Само не прекалявайте – техниките трябва да правят живота по-лесен и по-интересен, а не да натоварват детето. Опитайте се да планирате заедно с детето следващата семейна ваканция, използвайки изборените методите – това е чудесна практика, която можете да превърнете в забавна семейна игра.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара