Софийският ресторант La Skara представи обновеното си меню, в което присъстват съвсем нови ястия с оригинални продукти от Италия.

IMG_9795 (Copy)Заведението е и ексклузивен представител на една от най-прочутите италиански салумерии – Belli в Тренто, известна с изключителните си меса – различни видове салами, шпек, панчета, пушени меса, както и още специфични продукти от областта.

Самото име на ресторанта – La Skara говори, че тук могат да се опитат различни меса, приготвени на барбекю. Гостите на ресторанта са посрещани на входа от специална витрина, на която са изложени различните видове пресни мариновани меса и ароматни салами.

IMG_9378

Истинската атракция е, че всеки гост може сам да приготви избраното от него месо, както и зеленчуци, по начин, по който той предпочита. Затова трябва да избере една от 10-те маси, на които са монтирани големи скари на дървени въглища с аспиратор, който изсмуква дима и миризмите, като същевременно вкарва свеж въздух.

La Skara1

Разбира се, специалистите на ресторанта са на разположение и могат да се включат в приготвянето на месата. La Skara е едно от малкото места в България, където гостите могат да поръчат и стек конско месо.

Абсолютна новост в менюто на ресторанта е

световноизвестният италиански стек Фиорентина,

истинско изкушение и за най-изисканите гурме познавачи. За приготвянето на стек Фиорентина се използва телешко месо от животни, отглеждани в долината Киана (Chiana), Тоскана. Изважда се филето от частта около кръста на животното.

Steak Fiorentina

Историята на стек Fiorentina (Фиорентина – флорентински стек) първоначално започва в северна Европа, доста по-далеч от Флоренция, чието име носи. Англосаксонските племена често празнували с печено и сурово месо. През XVI в. Италия, и най-вече Тоскана, са европейски кръстопът. Всички, които минават през областта, оставят по нещо от своята култура.

SteakДо владетеля на Флоренция – Козимо Медичи, достигат и полусуровите англосаксонски парчета месо. На 10-ти август, за празник на Сан Лоренцо, той нарежда да се опече месо, което след това да бъде раздадено на народа. Заради големите количества говеждо, готвачите нямали много време да го печкт и набързо го „запечатвали“ на жар от двете страни.

Така се появил прочутият флорентински стек.

Цялата тайна се крие в приготвянето. За затопляне на скарата е най-добре да се използват дървени въглища от дъб или маслина. Те трябва да са още “живи”, едва прикрити с тънък слой от пепел, без какъвто и да е пламък. Първоначално месото, което е само леко осолено и поръсено с черен пипер, се слага близо до жаравата, така че да се образува коричка от двете му страни възможно най-бързо, за да не излезе сокът от него. Затова трябва да се обръща с помощта на специални готварски инструменти, за да не се пробие коричката. След това се пече не повече от 3 до 5 мин. от всяка страна. Истинският флорентински стек отвътре трябва да е розов, почти кървав и много крехък.

IMG_9781 (Copy)

В новото меню на La Skara присъстват и още италиански ястия като карне салада –

Карпачо от телешко бон филе,

гарнирано с пюре от боб и полента, Полента луканика – приготвена от царевично брашно и малки парченца салам луканика и Грана падано, Октопод по сицилиански с ароматен, леко пикантен сос от домати, лук, каперси, маслини и подправки, всякакви разядки от българската кухня. Предлага се и био биволско и овче мляко с биосладко.

Всяко ястие може да се комбинира с най-точното вино от богатата винена листа, като в нея присъства и прочутото италианско вино Brunello di Montalcino и няколко вида Chianti.

Ресторантът е разположен на три нива и предлага 200 места. Атракция са масите със собствена скара на дървени въглища, където гостите могат да приготвят по свой вкус месата и зеленчуците. Абсолютно всички меса се предлагат пресни, без никакви консерванти и се приготвят на специална фурна Josper.

За малчуганите е оборудван детски кът, който се намира на втория етаж. Всяка седмица в ресторанта ще има тематични вечери с италианска, гръцка, българска музика на живо.

http://www.la-skara.com/

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара