Глобалната инициатива на УНИЦЕФ за провеждането на „Най-големият урок в света“, чрез който над 500 милиона деца и младежи от всички краища на планетата да бъдат запознати с проблемите на бедността, неравенствата, достъпа до образование, климатичните промени и т.н. – започна да се осъществява и в България. За целта тематични дискусии и интерактивни презентации ще се проведат в над 500 класа в цялата страна от 28 септември до 2 октомври..

Photo4

Само ден, след като на юбилейната 70-а сесия на ООН световните лидери поеха най-амбициозния си досега ангажимент към по-добро бъдеще за всички деца на планетата, приемайки единодушно новите Глобални цели за устойчиво развитие за следващите 15 години – ученици от България се запознаха с тях и се ангажираха с предоставянето на креативни идеи за решаване на някои от съвременните предизвикателства.

Photo2

„България с удоволствие и отговорност се присъединява към инициативата на УНИЦЕФ „Най-големият урок в света, защото няма по-важно нещо от това да научим децата си как да бъдат солидарни, как заедно да се борим срещу бедността и неравенствата и как да опазим панетата си. Българските ученици се присъединяват към милиони момичета и момчета по света, които се ангажират с даването на идеи за решаване на проблемите – и ние гледаме на тях с огромна надежда“, заяви зам.-министърът на образованието и науката проф. Костадин Костадинов пред петокласниците от столичното 10-то СОУ „Теодор Траянов“.

Целта на „Най-големият урок в света“ е учениците да дадат своя принос – чрез идеи, креативност, изобретателност, желание за промяна и реални действия – за да спомогнат за осъществяването на Глобалните цели и да ги превърнат от пожелание в реалност.

Photo3

„Днес ние поемаме ангажимент към вас и гледаме с оптимизъм и на вашия собствен принос в тази обща кауза – след 15 години, когато обърнем поглед назад, искаме да сме в състояние да си кажем, че сме направили Земята едно по-добро място за живеене. Искаме да видим повече сигурност за всяко момиче и момче и да сме премахнали крайната бедност. Важната предпоставка за това е достъпът до качествено образование, здравеопазване и справедливи шансове за достоен труд“,  каза г-жа Мария Хесус Конде, Представител на УНИЦЕФ в България, която присъства на провеждането на първия урок в страната ни.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара