Всеки мъж знае, че има нужда да бъде дресиран. Като се започне от майка му: „Измий си ръцете!“, „Стой изправен!“, „Не внасяй това нещо!“ Като се мине през училището – приучване на мъжете да бъдат мъже, казармата (ако му се е случила) – основи на военното обучение, учебна стрелба, учебен полет, и се стигне до работното място – компютърно обучение, административно обучение, основи на мениджмънта, през целия му живот все някой го е възпитавал. Като се решите да си вземете свой собствен, съвсем естествено той очаква да получи допълнително възпитание. Не го разочаровайте. Инак ще помисли, че просто не ви пука. Ще стане непослушен и скоро ще придобие неприятни навици като заядливост, правене на бели, преследване на разгонени женски и нощни отсъствия.

Произход и история на мъжа

Всички мъже произлизат от глутници диви ловджии, които векове наред са бродили по земята на воля. Оцелявали, като маскирали своята миризма и посявали семето си навсякъде, откъдето минавали. Въпреки че постепенно станали питомни и разменили тръпката от лова със заместители като бизнес срещи, крикет и бързи коли, първичните им инстинкти остават силни. Мъдрата възпитателка би трябвало да запомни: ако не живееха в апартаменти и в гарсониери в Лондон, Глазгоу или Бирмингам, мъ­жете щяха да крачат рамо до рамо в глутници и сюрии от двайсетина или повече. Омазани в кал, че и по-лошо, готови да убиват, без да се замислят, за да не бъдат убити. За наш късмет случаят вече не е такъв, но доказателствата за стадното мислене като нуждата да преследва, да маркира своята територия и да се крие в бърлогата си продължават да се проявяват. Дори благонадеждни мъже неочаквано се превръщат в диваци, забъркват се в сериозни побоища, присвояват служебния фонд и забягват с танцьорки на кючек. Без предупреждение проявяват пристъпи на агресия, които изчезват също толкова внезапно.

Защо точно мъж

Защо някоя ще иска мъж? За щастие не всички животински инстинкти са разрушителни и мъжът все още далеч превъзхожда останалите популярни любимци като котки, хамстери, екзотични рибки и дори съквартирантки. Освен това малко вероятно е да издере мебелите, да избяга и да се скрие в гардероба, да даде на заем вашите дрехи, без да ви пита. Мъжът като стадно животно е (относително) интелигентен, честен (по свой собствен начин) и подходящ за опитомяване.

Мъжът трябва да бъде забавен

Склонността му да търси компания, да се гушка, да действа в отбор, да се разтоварва от агресията в игра, да пази бърлогата и да яде, каквото му се даде, го прави полезен. Както и овладяването на прости задачи като да носи багаж, да убива разни неща и да придремва в неудобните столове в магазина, докато вие мерите зимни палта.

Щом веднъж овладеете стадните му инстинкти и изпитате любовта и лоялността, която може да ви даде, да не споменаваме неговите лудории и игри, къщата вече изглежда празна без представител на вида.

Неблагоприятни стадни навици

Защо го прави? Пикае заедно с приятелите си

Напомня му: маркира територията и подсилва връзките в глутницата

Защо го прави? Преследва всичко

Напомня му: лова

Защо го прави? Сваля най-добрата ви приятелка

Напомня му: посява семето си

Защо го прави? Оставя огризки в хладилника

Напомня му: трупа за черни дни 

Защо го прави? Натъпква се и заспива като заклан

Напомня му: събира сили за лова

Защо го прави? Прави бели и разхвърля

Напомня му: маркира територията

Защо го прави? Занимава се до капване с джогинг

Напомня му: преследването

Защо го прави? Кара като бесен и изпреварва

Напомня му: преследването

Защо го прави? Драска, смуче или гризе нокти

Напомня му: почиства се

Защо го прави? Виси в кръчмата

Напомня му: неутрализира съперничество, създава връзки 

Защо го прави? Упорито отказва да каже, че ви обича

Напомня му: слабост при ловеца 

Защо го прави? Постоянно ви прекъсва

Напомня му: изпитва водача на глутницата

Защо го прави? Играе футбол

Напомня му: стаден инстинкт

Защо го прави? Зарязва чорапите си на пода

Напомня му: маркира територията 

Защо го прави? Участва в побоища

Напомня му: проверка на силата

Защо го прави? Отказва да почисти стаята

Напомня му: Прикрива миризмата си с мърсотия

Защо го прави? Препикава мостове и градинки

Напомня му: маркира територията 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара