Емблематичният режисьор Серджо Кастелито и талантливата му съпруга писателката Маргарет Мацантини са сред най-големите звезди, гостували у нас за първото издание на кино-литературния фестивал Cinelibri. Тази година една от най-специалните изненади е новият филм на Кастелито, а именно Fortunata.

Семейният тандем години наред създава шедьоври, които са далеч от розовата идея за живота. Лентите, по които работят, разголват психологията на човека и се фокусират върху добрината на душата, която е необходима, за да се стигне до истинското щастие. „Не мърдай“, „Да дойдеш на света“ и „Никой не се спасява сам“ са филми, които срещат таланта на писателката с този на актьора и режисьор Кастелито. Макар и да твърдят, че като хора са много различни, след над 30 години брак умовете им започват да си приличат и хармонират на големия екран.

Зад сценария на новото филмово бижу Fortunata стои Маргарет Мацантини и развива драматична история, в която всички ние можем да се огледаме, преосмисляйки малките и големите неща в живота, който водим. На пръв поглед историята се плъзга по повърхността на сложната и объркана психология на една жена, която всеки ден се бори с ударите на живота. Оставила един провален брак зад гърба си, тя не спира да върви срещу течението, очаквайки, че един ден мечтата й да отвори фризьорски салон, ще се превърне в реалност. Стремежът й към независимост нерядко пречи на реализацията на щастието й. Не е ли това пропастта, в която всички ние падаме? В опита да бъдем силни и независими, отказваме помощ и спираме да се доверяваме на околните, вярвайки, че можем да се справим сами с всичко – деца, работа, провалени бракове, разводи, скандали, финансови проблеми. Не се оставяме да бъдем прегърнати и забравяме, че за да бъдем обичани от някого, то ние първо трябва да позволим това да се случи.

Fortunata е поредното доказателство за безконечния талант на двойката. Филмът безспорно е сред откритията на 2017 година. Сред наградите и номинациите, които има, са:

  • 2017 Награда за най-добра актриса от кинофестивала в Кан, категория „Особен поглед“, (Жасмин Тринка)
  • 2017 Номинация за режисура от кинофестивала в Кан, категория „Особен поглед“ (Серджо Кастелито)
  • 2017 Номинация за „Сребърна панделка“ за най-добър филм (Серджо Кастелито) от Националния синдикат на италианските журналисти

Съвсем скоро на пазара се появи и поредния сензационен роман на Маргарет Мацантини „Прелест“, който този път разголва душите на две момчета, които се опитват да докажат любовта си в този объркан свят на етикети. Смайващ и разтърсващ сюжет, който превръща категоричната ненормалност в абсолютна нормалност.

Fortunata е филм, който трябва да се гледа, защото напомня, че е добре да вървим по следите на човешкото.

Гледайте „Фортуната“ в рамките на фестивала CineLibri (11-22 октомври)

Facebook Twitter Google+

0 Коментара