Геометричните линии на брадичката издават черти от характера. Според учителя Петър Дънов „всичко е написано на човешката брада“. Острата V-образна форма например е белег за висок ум и устойчивост на волята и чувствата. Тя е и отличителна черта на хората с аристократично потекло в романите на руските и френските класици, които ценителски възпяват женската красота. Вдлъбнатата брадичка пък е присъща на интелигентните натури.

lips-1983442_960_720

Добре оформената брадичка при жените и мъжете винаги е била стандарт за красота от векове насам.

По брадичката можете да отгатнете и възрастта. Контурът на младежкото лице например е

овален с високи скули и добре очертана брадичка.

Извивките от скулите до ръба на носа са гладки, без хлътване.

zdravkova-smallV–образната форма на лицето е символ на младостта. Но след 25-годишна възраст започва процесът на стареене и кожата постепенно губи мастна тъкан, съответно и еластичност. Това пък води до загуба на обем, което нарушава овала на лицето. Нарушеният овал на лицето е един от основните белези на стареенето.

„Най-ясно отпечатъците на възрастта са изразени в долната част на лицето. Там то губи очертанията си, V-образната форма се обръща надолу  и става четвъртита. Процесът на клетъчното деление след 25-30-годишна възраст, чрез който кожата се обновява, се забавя и намалява. Първо се появяват фини линии около очите и устата, а с напредването на възрастта хлътват бузите и/или увисват. Признаци на стареене се появяват паралелно върху ръцете, както и около брадичката”, обяснява д-р Анелия Здравкова от столичната клиника Jewel Skin.

Тя е категорична, че дамите трябва да обръщат специално внимание на брадичката, тъй като с времето тя променя контура си, което пък води до промяна на цялостния израз и излъчване на лицето. Могат да се наблюдават няколко изменения – поява на грапавини (брадичка като портокалова кора – peau d’orange), хлътване, марионетни бръчки и провиснали устни ъгли, които могат да придадат уморен и вечно недоволен вид на жената.

Как се оформя и коригира лицевият овал

С годините  брадичката  при някои се повдига нагоре или се появява неприятно увисване, познато като „двойна брадичка“. Тази трансформация може да бъде коригирана с обемно заместване (хиалуронов филър) или с ботулинов токсин. Ботоксът се инжектира дълбоко в мускула и отслабва съкращаването му. Филърите позволяват не само  коригиране на несъвършенството, а и цялостно оформяне на брадичката.

С възрастта са възможни набръчквания само при определени движения, например целувка, или поява на т.нар. портокалова кожа. Трети проблем са изразените марионетни бразди. Инжектирането на филър в определени точки осигурява плавно изглаждане на гънките. В случай на хлътнала брадичка отново обем може да се придаде чрез филър и да се постигне подобрение на профила.  Добре е преди това да се обърнете към стоматолог-ортодонт, който да провери дали нямате проблем със захапката или пък ви липсва костно вещество.   При оформяне на брадичката се използват плътни филъри с висока молекулярна маса – те са малко по-скъпи, но пък за сметка на това обикновено са по-трайни, обяснява д-р Здравкова.

При оформянето и корекцията на брадичката при мъжете и жените се търси различна форма – квадратна и съответно V-образна. При жените се избягва инжектирането в определени точки, за да не се придаде мъжествен вид. Освен половите различия трябва да се имат предвид индивидуалните особености и възрастта. При хора с къса брадичка филърът се инжектира в една определена точка за  удължаване на профила. За да се противодейства на процеса на остаряване в зоната, корекции могат да се извършат и посредством  радиочестотен лифтинг. Това е нежна като масаж процедура, която за 40 минути като с магическа пръчица може да отнеме 5 години от възрастта.

Ефектът се постига със съвременен лазер от последно поколение, който работи с радиочестотен ток. Той се дозира прецизно и се комбинира с интензивно охлаждане. Електромагнитните вълни навлизат дълбоко в кожата до самата дерма, където колагеновите и еластиновите влакна като арматурно скеле държат лицето опънато, стегнато и младо. С напредването на възрастта обаче тези влакна стареят, отпускат се и се нуждаят от ремонт. На помощ идва биполярната честота. Токът преминава през колагеноеластиновата мрежа, като търси път през най-ниското съпротивление. Лазерът коагулира само тези влакна, които са остарели, отпуснати и накъсани, а топлината буквално ги изпарява. И тъй като природата не търпи празно пространство, на мястото на старите се създават нови. Фибробластите генерират млади влакна, които придават по-стегнат тургор и реструктурират кожата. Така тя добива по-младежки вид. Този процес дава и име на процедурата – Skin tightening– разказва д-р Анелия Здравкова.

zdravkova-2

Известен е още и като лифтинг в обедната почивка, защото може да се направи бързо, без никакви нежелани странични ефекти като зачервяване, подуване и подпухване. С радиочестотния лазер се работи в областта не само на брадичката, но и на очите, лицето, шията и деколтето.

Процедурата продължава 40 минути до един час в зависимост от броя и големината на третираните зони.  Непосредствено след процедурата овалът на лицето е стегнат, двойната брадичка сякаш изчезва. Дерматолозите препоръчват от 4 до 6 процедури през 21 дни. И по една поддържаща процедура на всеки 6 месеца. С радиочестотен лифтинг може да се започне след 25-30-годишна възраст, за да се отложи процесът на стареене на кожата и да не се допусне отпускането й в зоната около брадичката и цялото лице.

“Няколко процедури с радиочестотен лиифтинг обновяват  колагеновите  влакна и водят до  стягане и уплътняване на кожата.  Тъй като лазерът стопява ефекта на филърите, е разумно процедурите да се разделят във времето. Първо се прави серия от радиочестотен лифтинг, след това ефектът се подсилва и затвърждава с мезотерапия, филъри с хиалуронова киселина и ботокс“, обяснява д-р Здравкова.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара