Човекът за съжаление е несъвършено творение. Той е податлив на зарази, вируси, бактериални атаки. Той страда от генетични деформации. И докато болшинството от нас хващат най-често обикновени простуди или превързват порязания с кухнеския нож палец, има хора, които със своите недъзи изумяват дори маститите медици. Вижте кои диагнози влизат в класацията на най-странните човешки заболявания.

disease

1. Слонска болест (Елефантиаза)

Причиняват я филариите на Банкрофт – паразитни червеи, чиито личинки се предават чрез ухапване от комар. Щом попадне в организма, възбудителят на заболяването се заселва в областта на ингвиналните лимфни възли (в слабините) или в подмишечните ямки, като възпрепятства нормалния лимфен ток. В резултат на тази блокада поразените органи – обикновено крайниците, скротумът или млечните жлези, могат да се увеличат до огромни размери.

Най-често слонската болест поразява коленете. Всичко започва с голям оток, който ту спада, ту отново се появява и след няколко години води до три-четирикратно цилиндрично удебеляване на коляното, което веднага преминава в удебеляване на стъпалата и глезенната става, което много наподобява крак на слон. От тази прилика произлиза и името на болестта.

Елефантиазата най-често се среща в тропическите и субтропическите райони – например островите от Индийския архипелаг, Арабския полуостров, западния бряг на Африка, Централна Америка и т.н. В умерения климатичен пояс, в това число и в България, елефантиазата е доста рядка болест.

Болестта не е опасна за живота, но пречи много на качеството на живот – на болния от слонска болест човек му е трудно да се адаптира социално, да намери житейски партньор, да се придвижва. Лечението е по-скоро палеативно и се изразява в отстраняване на новообразуваната тъкан. На практика обаче това е доста трудна и съпроводена с риск за живота на пациента намеса.

В последно време усилията на медиците са насочени предимно към профилактика на това заболяване. Прилага се комбинация от два не много скъпи антибиотика, които се приемат веднъж годишно. Досегашният опит сочи, че този вид терапия значително е намалил заболеваемостта от елефантиаза в Египет.

2. Синдром Хетчинсън – Гилфорд  (Прогерия)

Това е патологично състояние, характеризиращо се с комплексни изменения на кожата и вътрешните органи, обусловени от преждевременно стареене на организма.
Често се развива в детска възраст, при което растежът на детето рязко се забавя, а по кожата се появяват атрофични изменения – тя изтънява, става суха и набръчкана, може да се появят типичните за хората на преклонна възраст „мрежички” от склеротични кръвоносни съдове или силно пигментирани участъци (старчески петна), както и прозиращи през изтънялата кожа вени. Много характерен е външният вид на болния: голяма глава, с изразени челни издатини, които са надвесени над малко (птичо) лице, с клюновиден нос, долната челюст е недоразвита.
Наблюдава се също атрофия на мускулите, стареене, изхабяване и разрушаване на зъбите, косите и ноктите; забелязват се изменения на костно-ставния апарат, миокарда, половите органи, нарушение на мастния обмен, помътняване на очната леща, атеросклероза.

3. Синдром на върколака (Хипертрихоза)

Представлява прекомерен растеж на косми, включително и по онези участъци на тялото, където по принцип не би трябвало да ги има. Болестта е следствие на черепно-мозъчни травми, мозъчни съдови нарушения, ендокринни и нервни заболявания. Но може да е и симптом на онкологично заболяване
В много случаи прекомерното окосмяване се проявява след изгаряния, дълго носене на гипсови превръзки, върху разчесваните след ухапвания от насекоми отоци, след инжекции с различни ваксини или при венозна недостатъчност.

При жените растежът на дълги косми може да е от мъжки тип (хирсутизъм). Това състояние може да възникне при заболяване на яйчниците, надбъбречните жлези или да бъде обусловено от вродени и психически фактори.

medications

4. Синдром на синята кожа (Акантокератодермия)

Диагнозата е повече популярна сред ветеринарните медици и най-често се наблюдава при кучета и котки. Бива два вида: първична, която се дължи на генетични дефекти, и вторична, която се обяснява с повишеното производство на хормона мелатонин и натрупването му по определени кожти участъци. При хората тази болест се среща изключително рядко. Последният случай бил регистриран през 60-те години на миналото столетие в щата Кентъки, САЩ. Там живеело цяло семейство, чиито членове били със синя кожа. Наричали ги „сините хора”. Освен необичайната окраска болестта, която се предава от поколение на поколение, не създавала никакви други неудобства на „синята фамилия”.

5. Извратен апетит (Алотриофагия)

При някои хора възниква физическата или психическата потребност да ядат абсолютно несъвместими с представата за човешка храна неща, дори опасни вещества и предмети. Например: тебешир, хартия, стъкло или пръст. Някои учени свързват заболяването с недостига на минерали в организма, но това са само предположения – точните причини за нея не са установени.
Синдромът най-често се среща при много малките деца и хора със забавено психическо развитие, които гълтат много опасни и остри предмети като гвоздеи, ножици и т. н. В по-лека форма разстройството може да се наблюдава при бременни жени като следствие на интоксикация.

6. Болестта на Дракула (Порфирия)

Страдащите от тази болест не пият кръв и не спят в ковчези. Те просто не могат да понасят слънчева светлина, защото под въздействиете на слънчевите лъчи кожата им започва да се покрива с мехурчета. Но какво общо има това с мрачната слава на Дракула? Учените предлагат интересна версия. Според тях много е вероятно митовете и поверията за вампири всъщност да свидетелстват за хора, страдащи от рядка болест на кръвта, известна с медицинското име порфирия. Това е наследствено, генетично заболяване, което се дължи на нарушения в биосинтеза на химичното вещество „хем” – съставна част на хемоглобина, отговорен за транспортирането на кислорода чрез кръвта. Съществуват няколко вида порфирия, които се различават по степента и вида на проявяваните симптоми. По-често срещаните от тях могат да се обединят в няколко групи:

Стомашни проблеми (стомашно разстройство, болки, спазми, запек, повръщане).

Неврологични и психични разстройства (мускулни спазми, мускулна слабост, халюцинации, припадъци, депресия, тревожност, параноя).

Проблеми с кожата (сърбежи, обриви, зачервявания, мехури, лющене, лесно изгаряне на слънце).

Анемия (понижен хемоглобин в кръвта, водещ до изсветляване и загуба на естествения цвят на кожата).

Фоточувствителност (непоносимост към слънчева и ярка изкуствена светлина).

Промяна в цвета на урината (потъмнява и придобива червеникав оттенък).

При някои пациенти се наблюдат и болки в гръдния кош, високо кръвно налягане, ускорен пулс, ускорен растеж на космите и косата. Понякога венците оголват зъбите и създават илюзията за тяхното неестествено удължаване (вампирски зъби).

Има и още един паралел между легендите за Дракула и заболяването порфирия – реакцията на чесън. Народната мъдрост твърди, че чесънът е най-мощното оръжие и защита срещу вампири. А при хората с порфирия, лютивите скилидки активират ензим, който унищожава безценния за такива пациенти „хем”.

При още по-внимателно вглеждане в симптомите на порфирия лесно можем да си обясним как са се появили преданията за вампирите. Болните са психически нестабилни, със странен поглед, който може да се изтълкува и като зловещ. Понякога дори нападат хора и се опитват да ги хапят.

7. Синдром на Алиса в Страната на чудесата (Микропсия)

aliceМикропсия (от гръцки mikros – малък, и opsis – зрение) e зрително нарушение, при което обектите се виждат по-малки, отколкото са в действителност. Може да бъде обусловена от поражение на теменно-тилната част на зрителния анализатор.

Синоними на микропсията са „наноидните халюцинации”, или „лилипутско зрение”. Но независимо от терминологията същността е следната: окото не е повредено, измененията се отнасят само до психичното възприемане на визуалните образи. Най-общо, човек започва да възприема обектите (животни, хора или някакви техни фрагменти) в съществено умален размер, отколкото те са в действителност. Обектът изглежда далечен и прекалено близък едновременно. Например, кучето може да изглежда с размери на мишка, а колата – като детска играчка.

Синдромът е свързан и може би частично предизвикан от класическата мигрена. Освен това микропсията може да бъде следствие от частична епилепсия, или от действията на различни, въздействащи на психиката наркотици.

8. Болест на „пълзящата кожа“

С тази болест учените се сблъскаха сравнително неотдавна. Нейните симптоми повече напомнят кадри от фантастични филми. Страдащите от това загадъчно заболяване усещат, че под кожата им като че ли пълзят насекоми. По-късно на тези места се появяват открити рани.

9. Синдром на живия мътрвец

Този синдром, като правило, е предизвикан от депресия и склонност към самоубийство. Пациентите обикновено се оплакват от това, че са загубили всичко и повече нищо не ги свързва с този свят. Някои казват, че вече са умрели, чувстват мириса на собственото си гниещо тяло и как отвътре ги ядат червеи…

10. Обострена рефлексия

Основна характеристика на тази болест е,  че болните силно реагират на внезапни звуци или сцени. Те разперват ръце, започват да крещят и нервно да повтарят едни и същи думи. Отнема им много време, за да се успокоят.

„Модерните”  5

Не е повод за хвалба, но е факт: всяка епоха идва и си отива със своите болести. Ето първите пет, които попадат по този показател в нашето време:

Синдром на хроничната умора. Много хора погрешно приемат обикновената умора за синдром на хронична умора. Страдащите от този синдром не могат да станат от леглото в продължение на дни. Те просто нямат сили за това, въпреки че се хранят нормално и не са подложени на никакви физически и умствени натоварвания.

Болестта на Кройцфелд-Якоб. Тази болест е по-известна като “луда крава” и е от групата на гъбичните енцефалопатии. От нея човек може да се зарази в резултат на храна, съдържаща месо на болно животно. Всички случаи на това заболяване сред хората до момента завършват със смърт. Все още не е открито никакво лекарство срещу нея.

Птичият грип. Това е разновидност на баналния грип, която обаче е претърпяла пагубна метаморфоза. Човекът няма изграден имунитет към новата мутация на грипните вируси и затова специалистите я сочат като голяма потенциална опасност от пандемичен взрив. До момента са известни неколкостотин случая на заболели от птичи грип хора, като в приблизително половината от случаите заболяването е довело до смърт.

Болестта на Алцхаймер. Със старостта при много хора се влошава паметта, но при страдащите от тази болест това влошаване е бързо и необратимо. Според една от версиите тя се дължи на грешно групиране на протеините, според друга – на фатални изменения в мозъчната кора. Така или иначе, все още не е открито ефективно лечение.

СПИН. Първият случай на заболяване от СПИН е бил констатиран преди 34 години. Днес ХИВ-вирусът е разпространен навсякъде. Особено силно страдат от него африканските държави. Въпреки милиардите, които се инвестират всяка година в разработването на ефективни терапии, СПИН все още е нелечима болест.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара