Нещо старо – това, което оставяте зад гърба си. Може да бъде мамината сватбена рокля или стар “Ролс-Ройс”, който да ви откара до църквата.

Нещо ново – новото, което започвате заедно като двойка. Може да бъде ново червило, бижу или татуировка с името на съпруга ви.

Нещо назаем – символ на почит и уважение към нещо или някого. Може да бъде перлена огърлица от вашата свекърва или писалка от ваш приятел, с която да разпишете официалните документи.

beach-wedding-615219_1280

Нещо синьо – символ на чистотата, невинността, сигурността и доверието, които си поверявате един на друг в този съюз. Може да бъде сапфирен пръстен или нежносин мотив в бельото.

Тържеството 

Казали сте “да”, годежният пръстен е на ръката ви, тръгвате по нов път. Готови ли сте за пътуването “в добро и лошо”? Всяка булка иска да има красива сватба. Един прекрасен ден, на който всички да се забавляват и да останат с незабравими спомени. За да се случи всичко това, трябва да планирате и организирате сватбата добре. Датата, гостите, поканите, роклята, партито, цветята, тортата… Малка или голяма сватба, през деня или вечерта, официален обяд със седящи места или бюфет в градината със свещи? Изберете заедно с младоженеца, съобразно вашите вкусове и средства. Освен че ще ви представи като двойка, този избор ще ви помогне и за останалите детайли – гостите, църквата, храната, декорацията, музиката.

Гостите 

Ако сте решили да направите голяма сватба, преди да изпратите поканите, уведомете за датата предварително всички, които искате да поканите, първо по телефона или с електронна поща. Обмислете добре списъка с гостите. Преди да надпишете и изпратите поканите, помислете дали ще имате възможност да поканите всички и на официалната церемония, и на партито. Поканите изпратете два месеца преди датата. Имената на гостите в сватбените покани надпишете на ръка с мастило. То обикновено е черно, докато хартията и пликовете може да бъдат в различни цветове и варианти. Всяка информация за настаняване на гостите, ако пътуват от друг град или страна, карта на хотела, упътване за църквата или ресторанта може да изпратите допълнително и по електронната поща.

Помислете за удобството на всички. Не се сърдете на тези, които нямат възможност да присъстват. Те може да са притеснени финансово, да са планирали пътуване. Каквато и да е причината за тяхното отсъствие от тържеството, е редно да ви изпратят поздравления, картичка или написани няколко думи в писмо. Ако са ви много близки, може да ви изпратят като сватбен подарък пари в плик.

Роклята 

heart-529607_1280

Когато избирате рокля, освен своята фигура, тен, ръст и коса имайте предвид още какъв е сезонът, дали сватбата ще бъде навън или в затворено помещение, дали ще е през деня или вечерта. Тенденциите в булчинските рокли за тази година са тип балерина, много женственост, дантела, перца и кожа в изобилие, цветя или малки блестящи акценти върху обувките, класическите перли или блестяща брошка. Но ако ще правите градинско парти, съветът е: минимален шик. Семпли и удобни обувки, красива перла на златна верижка и… шаферки са вашите аксесоари. Перли на този ден може да носи само младоженката. Те са символ на сълзите, с които тя се разделя с моминството.

Сватбената рокля е може би най-скъпата, трудна и емоционална покупка за сватбата. Освен че трябва да ви стои добре, тя трябва да е в тон с вашата индивидуалност и темперамент. Ако сте с бледа кожа, не избирайте искрящо бяло, а слонова кост и шампанско – те са най-универсалните цветове. И ако тази година спазите влиянието на 20-те години от миналия век в сватбената мода, ще бъдете неотразима и модерна. Имайте обаче предвид, че белият цвят още от Древна Гърция символизира чистота и невинност и се препоръчва за младоженки, които встъпват в “светото тайнство” за първи път. В случай, че вашият брак не е първи, не се препоръчва и църковната церемония, която вече е според каноните на църквата. Сватбата на годината – на принц Чарлз и Камила тази пролет, може да даде отговор на много от въпросите ви в този случай.

Букетът 

marriage-168831_1280Той трябва да допълва роклята, а цветната декорация за тържеството и гостите да бъде съобразена с него. Цветята са най-добрият избор за украса, красота и празнично настроение на този голям ден. Използвайте ги според сезона и цветовете. Не е толкова важно букетът да е екзотичен и скъп, а да се съчетава с роклята, стила и останалите детайли от сватбата. Елегантност и стил ще постигнете, ако поръчате малки цветни корсажи в тон с букета, които шаферките да закачат на всички гости или само на най-близките ви.

Пръстенът 

ring-260892_1280Златният сватбен пръстен е символ на здравия и траен съюз, на стабилност и честност. Бил е символ на превръщането на една връзка между мъж и жена в съюз още в Древен Египет. Безкрайната окръжност е символ на вечната любов. Римляните продължават тази традиция и избират третия пръст на лявата ръка като място за този специален пръстен. Вярвало се, че там минава vena amoris, вената на любовта, която директно свързва сърцето.

Родителите 

Специално място на този ден имат вашите родители и бъдещите роднини. Родителите и от двете фамилии са важна част от сватбената церемония не само във финансовата част. Прието е те да поделят разходите, освен ако младоженците не са решили сами да ги поемат. Покажете им своето уважение. Помислете какво са направили те за вас. Осигурете им комфорт и забавление на този ден. И не само на тях. Вашият “голям ден“ е специален и за тези, които сте поканили да празнуват с вас.

Кумовете 

Много важни фигури на сватбения ден са кумовете, затова трябва да ги изберете и поканите възможно най-бързо. Тази покана е голяма чест, но кумовете трябва да се справят и с доста задачи както при подготовката, така и на самия сватбен ден. Обикновено кумовете са близки приятели или роднини, които оказват и морална подкрепа на младата двойка. Може би те ще са тези, които най-често ще ви казват “горчиво”, след като вече сте подписали официалните документи и сте ги скрепили с целувка. Така част от душата ви чрез дъха преминава в другия, вярвали древните римляни. Пак те разчупвали сватбения сладкиш над главите на младоженците, за да им пожелаят изобилие и охолство. А гостите трябвало да съберат трохите за късмет.

…Много от емоциите, стреса и притесненията в подготовката за този ден ще бъдат забравени. Но ще ви останат снимките в сватбения албум и видеофилмите. Наемете фотограф или помолете близък приятел за тази отговорна задача. Като жест на внимание към всички гости, които са уважили вашата сватба, напишете няколко мили думи, благодарете за подаръка и изпратете една или няколко сватбени снимки.

Всяка сватба е неповторима като двойката, чийто съюз и любов се празнува. Това е вашият ден! Напишете имената на неомъжените си приятелки на подметките на обувките си, забавлявайте се и танцувайте, докато ги изтриете! Може догодина за някоя от тях да потрябва нещо синьо, нещо старо, нещо ново и да ви поиска нещо назаем!

Facebook Twitter Google+

0 Коментара