Тя е лечебна билка от рода на сложноцветните. Разпространена е в Средна и Южна Европа, а също и на Американския континент. От 70-те вида лайка в България се срещат шест. Най-важна е лечебната, която се култивира в някои страни.

Лайката е най-популярното измежду всички лечебни растения.

Поради свойството й да облекчава трескави състояния древноегипетските лечители я наричали „цвете на бога на слънцето“, а старогръцките им колеги я препоръчвали при жлъчни и бъбречни камъни. Латинското й название – матрикария, означава майчина билка и се свързва с облекчаващото й действие при коремни оплаквания. В стари източници по билколечение лайката се сочи като лекарство при жълтеница, настинка на стомаха, застой в черния дроб и далака, както и при колики на червата. Като първа помощ тя често замества цялата домашна аптека…

Широката употреба на лайката бе междувременно и научно обоснована, фармакологични тестове доказват, че тя действа противовъзпалително, спазмолитично, газогонно и подпомага заздравяването на рани. Поради това медиците я използват при лекуването на гастрит и колит. В комбинация с млечна захар лайката действа благотворно върху чревната флора.

Това лекарство се прилага при дисбактериоза – усложнение след лечение с антибиотици. Нови изследвания показват, че лайката свързва – и по такъв начин обезврежда – образуваните от бактерии токсини. Например етеричното масло, което се съдържа в една десета от грама лайка, е достатъчно, за да се обезвреди три пъти по-голямо количество токсини от максималното, намирано досега в човешкия организъм. На това антитоксично въздействие се дължи успешното приложение на инхалациите с пари от лайка при синузитите – инфекциите на околоносните кухини. Тя се използува и външно – за компреси върху трудно заздравяващи рани.

Многостранното приложение на лайката – вътрешно, за гаргари, промивки (включително и на дебелите черво), инхалации, седящи бани, компреси – обяснява търсенето на тази лечебна билка.

Козметика с лайка

Богатото и разнообразно химично съдържание (етерично масло с хамазулен, каротиноиди, флавонови гликозиди, сесквитерпени, холин, смоли, багрила, слуз, горчиви вещества) определя и нейното благоприятно въздействие върху кожата: успокоително, дезинфекциозно, овлажняващо, избеляващо, стимулиращо кръвооросяването.

При суха кожа

За освежаване и омекотяване се използва отвара от лайка. Две равни супени лъжици изсушен цвят се варят 10 минути в 1 чаена чаша вода. След като се охлади и прецеди, с отварата се напояват тампони и лицето се изтрива 2-3 пъти дневно. (Предварително се измива с вода).

За почистване на черни и бели точки или петна при суха кожа се прави парна баня от билкова смес: по една супена лъжица лайка, подбел, лавандула, метличина и копър в 1 литър вода. Когато заври, лицето се надвесва за 15 минути над парата (със затворени очи и прибрана с кърпа коса). Изплаква се със студена вода и се намазва с отвара от лайка. Оставя се да изсъхне, без да се изтрива.

При уморена, старееща суха кожа помага и маската от лайка и ленено семе: 1 чаена чаша запарка от лайка се pазбърква с една пълна супена лъжица счукано ленено семе и топлата кашичка се налага върху лицето. Престоява 15 минути. (Запарка. 2 непълни супени лъжици сухи цветове се заливат с 250 мл кипяща вода. Съдът се се захлупва, докато водата изстине.) След като маската се свали, лицето се почиства с розова или борова вода. Необходимо е да се стои на стайна температура 1 час след процедурата и да се намаже с мазен или хидратантен крем при излизане.

При мазна кожа

За обезмазняване и почистване на кожата, за стягане на разширените пори, се правят маски на лицето.

Бърза маска: В 1/2 чаена чаша чай от лайка (запарка – супена лъжица цвят в 1 чаена чаша вода) се разбива на пяна 1 яйчен белтък (може да се прибави и лъжичка лимонов сок). Със сместа се намазва лицето, изчаква се 20-30 ми­нути и се изплаква със студена вода.

Билкова маска за жени от всички възрасти: по 1 супена лъжица цветове от лайка, кантарион и листа от подбел се пускат в 1 чаена чаша вода да врат 5-10 минути. След като се прецеди, топлата бил­кова смес се налага върху лицето, покрива се с марля (при защитени очи) и се държи 20 минути. Измива се първо с топ­ла, а после с чешмяна вода. Отварата се използва като лосион, с който лицето се изтрива в дните между маските. Тази маска може да се прави 2-3 пъти седмично.

При бръчки

Помагат компреси с лосион от лайка (да се пазят очите!). Лосионът се приготвя от 1 чаена чаша доброкачествено вино, в която се слагат 10 г суха лайка и 1 чаена лъжичка салицил на прах. Оставя се 5 дни, след което се прецежда. Напоява се многослойна марля, изрязана да прилегне добре на лицето, с отвори за очите. Процедурите траят по 5 минути и се правят един път дневно в продължение на 10 дни. След това с останалата течност се обтрива кожата всеки ден.

При акне

Лайката действа противовъзпалително, успокояващо и леко антисептично при младежки пъпки, гнойни обриви и стафилодермит след бръснене. Прилагат се компреси със запарка (2 чаени лъжички сух цвят се залива с 250 мл вряща вода, стои 15 минути и се прецежда). Добре действа парна баня: 1 супена лъжица лайка ври 20 минути в 1500 мл вода. Лицето се надвесва над съда, главата с наметната кърпа. След парната процедура кожата се изтрива със спирт. Да не се излиза на открито поне 30 минути.

При лош дъх в устата

След всяко хранене и измиване с четка за зъби се правят жабуркания с прясно приготвена запарка от 1 чаена лъжичка лайка в чаша вряла вода, която преседява два часа и се прецежда.

При изпотяване на краката

Всяка вечер баня: краката се потапят в гореща запарка, докато тя изстине. Запарката се прави от 2 л вряла вода и 6 супени лъжици лайка. Течността се оставя 1 час в захлупен съд. След като се прецеди, отново се загрява преди процедурата. Ако към тази запарка се прибави сода бикарбонат (2 супени лъжици) тя може да се използва за намазване при изпотяване под мишниците, под гърдите и в гънките на бедрата.

За оцветяване на косата

За да се боядиса в жълти и светли нюанси, да се освежи руса коса и да се „маскира“ побеляващата коса, се използва отвара от жълта лайка: 2 супени лъжици цветове се варят 5 минути в 1 л вода. Охлажда се и се прецежда. За по-силно оцветяване варенето продължава 15 минути, а водата е 300 мл (или се слага повече цвят). Оцветяването се изпробва, като се намаже кичурче коса зад ушите. Намазването е както при боядисване, чака се 15 до 30 минути. При измиването, на косата се предпазват очите!

Facebook Twitter Google+

0 Коментара