Пролетта с нейната симфония от свежи аромати е най-силният стимул да си купиш нов парфюм. Как да го избереш? Обикновено се интересуваш кои марки са актуални този сезон. По правило те са и най-скъпи. Но парите нямат значение, ако към критериите за откриване на хубавия парфюм добавиш и този: букетът от аромати в луксозното шишенце влияе на емоционалното здраве и самочувствието. За да се ориентираш по-лесно, погледни нашия пътеводител в сложната гама от миризми и кои основни съставки в парфюмите помагат да се избавиш от лошо настроение или действат тонизиращо.

Палитрата на уханията

Всеки парфюм е съчетание от няколко вида аромати, един от които е доминиращ. По типа на своето въздействие уханията се делят на два типа: класически (физиологически) и импресионни (психотропни).

Класическите аромати подобряват кръвообращението и работата на сърдечносъдовата система, стимулират работата на жлезите с вътрешна секреция. Импресионните афродизиаци разкрепостяват, придават изтънченост на емоциите, действат подмладяващо и освежаващо. Те зареждат с позитивна енергия, разтоварват подсъзнанието, освобождават от страхове, комплекси.

Лабораториите за композиране на парфюми имат своя класификация. В нея ароматите са подредени в три големи групи – цитруси, цветя и пикантни подправки.

Цитруси

ГРЕЙПФРУТ – действа освежаващо и създава усещане за приятно разхлаждане в горещите летни юни.

МАНДАРИНА – притежава тонизиращо действие, помага да изплуваш от апатията и тъгата.

ПОРТОКАЛ – борец срещу депресията, стабилизира духа при натрапчиви и необясними страхове, действа успокояващо при раздразнителност и безпокойство.

Цветя

ЗДРАВЕЦ – дава самочувствие, връща увереността в собствените сили, заличава ненужните съмнения и притеснения.

ЖАСМИН – намалява стреса, стимулира съобразителността, помага бързо и без вътрешно напрежение да се адаптираш към сложни ситуации.

ЛАВАНДУЛА – потушава гнева, неутрализира агресивните реакции, помага да се отървеш от безсъние.

РОЗА – зарежда с умерена доза самоувереност срамежливите и впечатлителни натури.

Пикантни аромати

БЕРГАМОТ – разсейва мрачното настроение, провокира оригинално и нестандартно мислене.

КАРАМФИЛ – стимулира паметта и съсредоточаването.

ДЖИНДЖИФИЛ повишава тонуса, премахва умората, придава ти решителност.

КАНЕЛА – внушава оптимизъм, създава усещане за разкрепостяване, лекота и свобода.

ИНДИЙСКО ОРЕХЧЕ – стимулира кръвообращението, повишава чувствеността на рецепторите, подобрява концентрацията.

Съвети

Сутрин и денем ползвайте на тялото само тоалетна вода. Парфюм – вечер.

При пръскането с аромата има три стратегически места:

„ЗА МЕН“ – няколко капки върху пулсиращите вени на китките. Така ще чувствате уханието на своя парфюм винаги щом посегнете с ръце към лицето.

„ЗА НЕГО“ – няколко капки една педя по-горе от китките, от вътрешната страна на лактите. Tab вашите нежни обятия ще го пленят и с приятен аромат.

„ЗА ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ“ – няколко капки върху ямичките на обратната страна на коленете. Така зад вас ще се носи тънък шлейф от стил, лукс и свежест.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара