Поставянето на ботулинов токсин от дерматолог за блокиране на мимическите бръчки на пациент е широко разпространена естетична услуга. Тя е обявена за най-често прилаганата процедура в САЩ. Ефектът на ботулиновия токсин продължава от 3 до 6 месеца, след което бръчките се появяват отново.

jewelДобрата новина е, че учените са открили субстанции, които удължават действието на ботулиновия токсин. “Става въпрос за три олигопептида със сложните химически наименования – пентапептид – 3, хексапептид и ацетил глутамил хептапептид – 1. Те представляват особени белтъчни молекули, които имат способността да понижават освобождаването на ацетилхолин. Именно ацетилхолинът е този, който кара мускулите да се съкращават и е отговорен за мимическите бръчки. Ето защо тези олигопептиди могат да удължат действието на ботулиновия токсин. Има пациенти, които се притесняват от приложението на ботулинов токсин. Ботулиновият токсин напълно блокира освобождаването на ацетилхолин, а новите пептиди – частично”, обяснява за новата процедура Skin Relax д-р Сияна Живкова от Jewel Skin Clinic.

При такива пациенти има възможност за

лека релаксация на мимическите бръчки на челото,

зоната между веждите и пачия крак, без блокиране на изражението. Това се постига чрез инжектиране на пептидите в кожата в определени точки. Същите пептиди са вложени и в нови кремове за лице. Комбинацията от трите пептида за релакс на мимическите бръчки е известна като BONTA568. “Комплексът трябва да бъде инжектиран неколкократно в рамките на един месец, за да се постигне задоволителен релакс. Изражението на лицето изглежда по-спокойно и без напрежение,” споделя дерматологът д-р Живкова. Според нея важно е да се знае, че пептидите се разрушават от висока температура. Ето защо, пациент подложил се на подобно третиране, трябва да избягва сауна, хамам и слънце. Приложението на тези пептиди е неподходящо при пациенти, които приемат кортикостероиди или са на имуносупресивна терапия. Някои заболявания също изключват възможността за интервенция. Такива са автоимунните заболявания, декомпенсирания захарен диабет, остър ставен ревматизъм.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара