Да си нерешителен е доста по-губеща позиция от тази на човек, който просто взима грешни решения. Винаги оставаш на средата между възможностите да ти се случи нещо хубаво или да ти се случи първо нещо лошо и след това хубаво. Животът си тече, побутва те оттук-оттам и ти приемаш каквото ти се дава. А сам можеш да си вземеш толкова повече! Стига, разбира се, да си малко по-решителен. Какво чакаш? Някой да ти каже кое е правилно и кое не? Да не си в детската градина? Съветвам те да вземеш първото и най-важно решение, че искаш да се научиш да взимаш решения. Оттам нататък ще ти е по-лесно.

Da_vzimam_resheniq-600x400

1. Свикни с мисълта, че няма правилни и грешни решения

Последствията от някои ще ти харесат, от други не съвсем – това е вярно. Но! Представи си, че тръгваш с кола от точка А към точка Б. Най-логично е, правилно е, ще стигнеш бързо. Обаче нещо те притеснява, нервен си, разсеян, катастрофираш и си ранен. Решението ти да пътуваш с кола в този случай всъщност правилно ли е или не? Представи си, че тръгваш от точка А към точка Б с влак. Не е особено логично, ще пътуваш с часове. Но пък си в добро настроение, усмихваш се, виждаш в купето хубаво момиче, заговаряш го и след време ставате двойка. След още време се жените. В тази светлина решението ти да пътуваш с влак хубаво ли е или лошо? Или зависио от това щастлив ли е бракът ти или не?

Разбира се, в близък план ние виждаме последиците от нашите решения. Но в далечен, няма как да предвидим какво ще се случи. Затова…

2. Съобразявай решенията си с три неща

С това, което искаш да постигнеш. С последиците, в близък план, които твоето решение влече за теб. Не вреди на околните.

Прегледай статията „Как да отстояваш себе си“, ще ти е много полезна, ако се влияеш прекомерно от чуждото мнение и това попарва решителността ти.

3. Опознай себе си – разбери какъв е твоят маниер на вземане на решения

Има хора, които взимат решенията си импулсивно, още в първите 5 – 10 минути и всяко протакане, търсене на доводи и рационализиране ги обърква. Има и хора, които трябва добре да обмислят всичко, да проходят всяка възможност, да обсъдят вариантите с приятели, да ги изговорят хиляди пъти и след това да решат окончателно. Разбери ти от кой тип си. Това ще те улесни значително.

4. Доверявай се на интуицията си

Независимо какъв е начинът ти на взимане на решения, когато си кажеш „Ето това ще направя“ отвътре ти става спокойно. В случай, че си взел правилното за теб решение. Ако отвътре продължава да ти е напрегнато и нервно, то дори решението да е добро по принцип, просто не е добро за теб. Слушай своя вътрешен глас, той няма да те подведе.

5. Повярвай в себе си

Ти заслужаваш да живееш добре, да си щастлив, да ти се случват хубави неща. Всеки заслужава. Но никой няма да дойде и да те направи щастлив, да ти осигури това, което искаш. Ще трябва да се справиш сам. А за целта ще ти се наложи да започнеш да взимаш решения. Къде искаш да живееш, какво искаш да работиш, ще рискуваш ли да стартираш собствен бизнес, предпочиташ да имаш повече време за семейството си или да работиш повече за по-големи суми – всичко това са решения, които трябва да вземеш за себе си. А между тях има още стотици хиляди малки решения, които ти се налага да взимаш всеки ден. Те също са важни, не ги подценявай.

Да се научиш да взимаш решения е лесно. Необходимо е само да обичаш себе си и да си любопитен към света. Опитай.

Източник: Поляната

Facebook Twitter Google+

0 Коментара