„Ти не можеш да научиш никого на нищо. Ти можеш само да му помогнеш да го намери у себе си.“

Галилео Галилей

FunGameFactory е уникален за България проект, чиято цел е чрез игри и забавления да развива социалните и творческите умения на децата на възраст между 5 и 15 г.  Услугата на FunGameFactory дава интересна алтернатива за празнуването на рожден, имен ден или друг празник на детето.

DSC01729

Създадена през 2015 г., FunGameFactory вече се възползваха няколко десетки родители, а децата им изживяха различен, невероятен и забавен рожден ден. Част от постъпленията си екипът дарява на децата-сираци от дома „Св. Николай“ http://svetinikolai.org/.

???????????????????????????????

За празника на детето ви от FunGameFactory създават сценарий, залагайки на естественото желание за състезание и коопериране между децата. Децата търсят скрити съкровища, ориентирайки се с карти и компас; състезават се, решавайки математически, физични и химични задачи; преминават през множество физически и логически изпитания. ​В игрите и забавленията се използват задачи и въпроси от класическия учебен материал по математика, физика, химия, история, география, човека и природата, човека и обществото, роден край и др. съобразени със съответната възраст.

???????????????????????????????

С децата решават адаптирани и предизвикателни задачи, учат ги да правят забавни физични, химични и математически експерименти, с което показват, че науката може да е и интересна и забавна.

FunGameFactory  създава детските забавления върху основите на солидно знание, а именно „Обучение, чрез преживяване“. Това е дидактически модел, възникнал в края на 19 век, с най-значим привърженик Джон Дюи. Според Дюи предпоставка за ученето е анализа на конкретното преживяване. Дюи разработва своята „Теория на преживяването“, като критика на „традиционното образование“, защото по същността си то разделя ученето от преживяното. Според Дюи обучението може да бъде ефективно само тогава, когато абстрактното мислене се свърже с конкретен практически индивидуален опит.

DSC09000

Целта на „Обучението чрез преживяване” е да се научим да превръщаме преживяването в знание и да използваме това знание за нашето личностно и групово развитие. С други думи, за разлика от традиционното обучение, обучението чрез преживяване развива идеята, че знанието се създава на индивидуално и групово ниво в процеса на опознаването от хората на заобикалящия ги свят. Точно това се опитват да реализират с децата в проекта FunGameFactory.

На база теориите на Дюи и Левин, Дейвид Колб (1984) създава така наречения „Цикъл на Колб”: Конкретните преживявания водят до размисъл. Този размисъл води до осъзнаване и формиране на абстрактни концепции. Абстрактните концепции на свой ред могат активно да се прилагат в нова среда и по този начин създават нови преживявания и добиване нов опит.

Pat, skoros, vreme_09

Във всеки проект, за всяка игра, с всяко дете, екипът провокира „конкретен опит – тук и сега”. Постига го чрез различни игри, задачи, експерименти. Така децата развиват своите социални и творчески умения, учейки се докато играят и се забавляват.

Още на fungamefactory.weebly.com  или фейсбук страницата https://www.facebook.com/FunGameFactory.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара