Дори Зика не уплаши жените на Рио де Жанейро да търсят забавления по време на карнавала. Както всяка година, той се случва в разгара на лятото в Бразилия – сезона на убийствените жеги, примесени с тежаща влага. Но сега ситуацията е по-различна, защото дебне и опасността от бързо разпространяващия се вирус Зика. И макар че вероятността той да се предава чрез слюнка да не е доказана, хедонистично настроените кариоки вероятно са се замислили поне веднъж дали да се отдадат на известната „карнавална целувка” с напълно непознат.

jenite na carnavala (39)-1

„Съмнявам се някой да се е притеснил кой знае колко – казва философката Вивиани Мозе. – Карнавалът е празник на плътта, време, в което на тялото му се полага да лудува и да се наслаждава физически. Нали все пак всички си спомняме какво означава тази дума?! Карнавалът е празник на сексуалното освобождаване и е най-еротичното време на годината.

Какво е карнавалът без целувка с непознат?

Предпочитам да хвана Зика, вместо да се въздържам от целувки.”

Надявам се, че Вивиани не е хванала Зика от целувка с непознат – нещо, което засега няма признаци да се е случило с моя приятелка, която се отдаде на известната карнавална целувка с продавач на бира. Щастливец – той не само успя да целуне истинска италианка, предрешена като черна котка, но и й продаде кенче бира.

jenite na carnavala (52)-1

Но Вивиани е права – карнавалът е най-еротичното време на годината и това се вижда с просто око. Жените на Рио обичат да съблазняват. С радост показват телата си, а някои от тях дори се грижат старателно за тях във фитнесите или по крайбрежните алеи на Копакабана и Ипанема. През почти вечното лято само угрозата от климатик, твърдо регулиран на 20 градуса, ги кара да обличат панталони. Иначе може да се изгубите сред море от голи крака, открити ръце и пъпчета, а в извънработно време късите панталонки или клиновете са задължителни.

Тук за красиво се приема тяло, което вместо кокали има заоблени форми.

И ако се сещате за Жизел Бюндхен и Алесандра Амброзио, когато някой заговори за секси бразилки, трябва да знаете, че жени с толкова малко килограми като техните, тук не преобладават. Има ги повече в кварталите на средната класа и нагоре, както и сред актрисите, но по улиците крачат повече дами, чиито тела казват, че обичат да си похапват калорични храни и да ги поливат с много бира. А на

почит сред мъжете е голямото дупе, не изразителният бюст

Малко преди основните дни на карнавала се озовах на пазар в квартала „Саара”, където има полъх едновременно от Близкия изток и Женския пазар, защото наредените едно до друго магазинчета са принадлежали в началото на XX век на арабски емигранти (днес зад щандовете преобладават китайците) и където много търговци бяха наизвадили както костюми, така и милиони аксесоари. Станах свидетел на страхотно презапасяване с на вид непотребни неща – шноли с цветя, мини-бомбета или ретро шапчици, диадеми с всевъзможни пера, огромни изкуствени цветя, котешки ушички или просто светещи в електрикови цветове; глитър в опаковки от по шест цвята със задължително сребърно и златно; лепящи се разноцветни точици, подобни на индийските, професионални гримове; перуки от изкуствен косъм на смешно ниски цени и какво ли още не.

jenite na carnavala (4)-1

На карнавала кариоката иска да изглежда добре, независимо дали е костюмирана като известна героиня от филм – Принцеса Лея, или приказка – Червената шапчица, или популярна местна личност – Кармен Миранда, богиня – Йеманжа, световна суперзвезда – Мадона от периода й на брюнетка от 80-те години, или покойната Ейми Уайнхаус, исторически типаж като дама с цигаре и перлени нанизи от джаз ерата на XX век, клоун с поличка, която обаче едва покрива дупето.

jenite na carnavala (56)-1

Някои жени избират костюм заедно с приятелки и може да видите цели групи, маскирани по един и същи начин. Но общото може да е и само един еднакъв аксесоар. Тази година, изглежда, са

много популярни представителките на семейство котки –

черни, тигрови или леопардови, които във въображението на кариоките ходят с къси панталонки и закачена опашка на дупето. Също така сред най-често срещаните бяха и дамите с ангелски или пеперудени крилца на гърба, както и кандидат-булки с бяло було и букет. Някои се маскират заедно с мъжете си – видях двойка индианци, както и Денерис Таргариен и Хал Дрого от „Игра на тронове” и дори Дороти и Чайникът от „Магьосникът от Оз”. За най-оригинален грим давам наградата на дамската версия на Кис. А за злободневна идея първенството си делят Олимпийският дух и няколко комара-приносители на Зика.

jenite na carnavala (58)-1

Разбира се, традиционно по улиците имаше доста последователки на Фрида Кало – една дори беше с дъщеричката си като мини Фрида. Сблъсках се и с мъж, желаещ да мине за мексиканската художничка, който ми обясни, че вижда в нея силен феминистичен символ и пример за днешните бразилки, които има още доста какво да работят по извоюването на правата си.

Възрастта също няма предел при карнавала. Единственото, което може да спре дамите в по-напреднала възраст да излязат на улицата, е горещината. Но когато го правят, си позволяват да вложат повече хумор и автоирония в костюмите си от по-младите. Като една дама, която смело се беше загрозила с изкуствен прегърбен нос и сива перука, за да стане Баба Яга.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара