Чували ли сте за енергийната психология? За изцелителните практики, обединяващи древното познание и традиции на Изтока с достиженията на съвременната физика и психология?

KD 1

Енергийната психология използва методи от психотерапията, коучинга и древни практики от преди 5000 години за лекуване на системата тяло-ум, като залага на водещата роля на био-енергийната система у човека. Техниката за емоционална свобода (ТЕС) е най-популярния метод от енергийната психология и се оценява като един от най-големите пробиви за последното столетие в областта на лечението на тяло-ум. Състои се в стимулирането на конкретни акупунктурни точки чрез почукване, докато се мисли за даден проблем или заболяване. Методът е прост, усвоява се буквално за минути, и дава изключителни резултати

за емоционални, психологически и физически проблеми

ТЕС е разработена от Гари Крейг, преуспяващ бизнесмен с диплома на инженер от Стандфордския университет. През 1996 г. той създава метод, отговарящ на изискванията на прагматичния му инженерен ум –ефективен, лесно приложим, да подпомага емоционалното здраве и всеки да може да го прилага и самостоятелно.

Акупунктурна точка е зона върху кожата с по-ниско електрическо съпротивлениe и висока концентрация на рецептори. В книгата на Гари Крейг „Обещанието на енергийната психология” е описано изследване с ядрено-магнитен резонанс, при което игла, поставена в крака на човек, действа директно върху активността на мозъка, макар да не е известно да съществуват нервни, съдови или други физически връзки. Друго изследване демонстрира, че стимулирането на акупунктурни точки също деактивира зони в мозъка, които са включени в преживяването на страх и болка.

За да прилагате техниката върху себе си, се изисква кратко първоначално обучение. ТЕС се овладява лесно, а след това всеки може да го прилага самостоятелно и на практика във всякакви ситуации от живота.

KD 2Методът „Пренареждане на матрицата“ (ПМ) е терапевтична техника, която надгражда ТЕС. Тя е разработена през 2008 г. от Карл Досън, един от 29-те мастъри на ТЕС в цял свят. Представлява форма на водена от терапевта медитация с прилагане на ТЕС, при която сегашното „Аз“ се връща в миналото, за да помогне на минало „Аз“, което е преживяло стресиращо събитие, замразено някъде в подсъзнанието. Чрез потупването по акупунктурните точки се освобождава емоционалния товар и в променено съзнание се зарежда нова, позитивна картина за човека и света. Това се отразява благоприятно върху нашето здраве, щастие и благополучие в настоящия момент.

Всеки може самостоятелно да усвои техниката и по този начин да реши редица свои здравословни и емоционални проблеми, като негативни нагласи,

фобии и травми, зависимости и пристрастявания, алергии,

проблеми в отношенията и много други.

Единствената българка с академичен сертификат по ТЕС от Гари Крейг и преподавател по енергийна психология е Ирена Рельовска-Бартън, председател и управител на Българската асоциация за развитие на енергийната психология (БАРЕП). Тя е член е на Международната асоциация за развитие на меридианните техники ААМЕТ International, Великобритания.

Почетен председател на БАРЕП е Карл Досън, създателят на метода „Пренареждане на матрицата“. Той бе за втори път у нас през февруари, за да представи новата си книга “Промени убежденията си, промени живота си“ (изд. „Аратрон“),  и да проведе 4-дневен семинар. През 2014 г. Карл Досън представи и първата си книга у нас – „Пренареждане на Матрицата с ТЕС“, преведена на 13 езика. Карл Досън ще бъде отново в България за семинар през ноември.

newage-promeni-ubejdeniata-si-promeni-jivota-si-karl-dosyn„Промени убежденията си, промени живота си“ разкрива как ефективно да се приложи ТЕС и „Пренареждане на Матрицата“ за преодоляване на тревожността, скръбта, фобиите и болката, за по-съзнателно родителство и изграждане на връзка със самия себе си.

Пътят на Карл Досън до методите на енергийната психология и надграждането на ТЕС, разбира се, минава през преживян личен опит. Ето какво разказа той:

„Моето пътуване с ТЕС започна през 2002 г., но историята започва доста по-рано. На 21 години имах дълбоко духовно преживяване. Научих много за енергията и духовността. По-късно обаче загубих тази духовна връзка, ожених се и започнах „конвенционален“ начин живот. През годините никога не бях много щастлив, изпълнен със смисъл, и в крайна сметка това доведе до болести – имах дискова херния в долната част на гръбнака, болки в коленете и раменете. Страдах от различни алергии, бях в пред-диабетно състояние, без енергия, мотивация и доверие. Обърнах се към традиционната медицина, но там не намерих облекчение на състоянието си. Така че трябваше да потърся другаде и сравнително бързо намерих ТЕС. Доста време ходех на ТЕС-консултации. Когато видях до каква трансформация води ТЕС пожелах самият аз да стана практик. С натрупване на опит през 2005 г. станах преподавател и когато създателят на ТЕС Гари Крейг започна майсторски клас, успях да се включа в него въпреки силната конкуренция на практици от цял свят. Само 28 го завършихме и заедно с Гари Крейг започнахме да провеждаме световни конференции по ТЕС. Веднъж през 2006 г. преподавах ТЕС в Австралия и демонстрирах ТЕС за фобии. Този сеанс промени начина, по който работех с ТЕС. Започнах да прилагам новия начин и това доведе до още по-добри резултати от ТЕС, така че няколко години по-късно, през 2009 г. написах книгата „Пренареждане на Матрицата“, която беше публикувана от Хей Хаус. От 2008 г. обикалям света, бил съм в над 20 държави да преподавам този метод. Здравето ми се подобри неимоверно, животът ми – също.

Как бихте обяснили създадения от вас метод?

Обичам да обяснявам ТЕС и ПМ от научна гледна точка. При много хора виждам негативна реакция, когато започна да говоря за енергия. „А, „Ню ейдж“, казват. Затова обяснявам енергията като „информация“. Всичко във Вселената е информация. На субатомно ниво няма материя. По тази причина ние непрекъснато сме в контакт с информацията, която ни заобикаля, и най-важната информация са нашите мисли.“

А какво представлява всъщност „Пренареждане на матрицата“?

Това е колекция от нови авангардни техники. Тя съчетава ТЕС с неща от новата биология, епигенетиката и квантовата физика, и дава възможност за бързо разрешаване на травми. Чрез нея бързо се трансформират отношенията ни с миналото и се създават промени в емоционалното и физическото ни благосъстояние в настоящето. С ТЕС неутрализираме емоционалната интензивност от някакъв негативен спомен. Т. е. трябва да сме в състояние да си припомним травматичен или стресов момент и ТЕС върши прекрасна работа. Но 98% от нещата, които правим в нашето ежедневие всъщност идват от нашето подсъзнание, т.е. нямаме съзнателен спомен. И това е нормално: веднъж, след като сме научили нещо от опит, например как да си връзваме обувките,  то влиза в подсъзнанието ни, за да не го учим отново. От детството за съжаление ние научаваме и много негативни неща. За да бъдем травмирани е необходимо нещо съвсем малко – преживяване, при което сме се почувствали безпомощни и е имало заплаха за живота ни – нещо абсолютно субективно. Като например баща ти да каже: „Махни се от тук“. Това може да бъде възприето като травма от детето. И в този момент ние винаги взимаме някакво решение, правим някакво заключение. Като например: „Не заслужавам да ме обичат. Хората ме отхвърлят. Не съм достатъчно добър.“ Имате страх да говорите пред публика? Може в училище да са се присмели на четенето ви на глас. И т.н. Много такива сцени се запечатват като картини в съзнанието ни и ние им придаваме дълбока емоционална стойност, а те след това контролират реакциите ни в сходни ситуации.

Подсъзнанието не е логично, за разлика от будния ум, който взима решенията. Но в подсъзнанието стоят всички тези, научени от опит, заключения.

Сблъсквайки се с болезнено преживяване, съзнанието ни блокира, отказва да приеме случващото се, замръзва в момента на случването с цел да ни предпази. Благодарение на тази наша реакция, травмата се капсулира и съхранява дълбоко в подсъзнателната ни памет, заедно със заключението, което сме направили, за да знаем как да се справим в бъдещи случаи като този. На съзнателно ниво случката е отминала. Но на ниво подсъзнание случката все още е жива и влияе на настоящото ни поведение, енергията ни, биохимията ни, начина по който се чувстваме, по който мислим, комуникираме, минаваме през ежедневните си предизвикателства.

Чрез ПМ ние откриваме тези капсулирани травмиращи моменти, освобождаваме ги и сменяме заключението. Потупването по енергийните точки освобождаванегативната енергия, освобождава реакцията на замръзване. Променяме не самата случка, а убежденията, възникнали заради нея.

Тези убеждения ли ни разболяват всъщност?

Да. Макар че много от лекарите ще ви кажат, че заболяването ви е свързано със стрес. Но какво е стресът? Това е начинът, по който реагираме на различни ситуации. А реакциите ни се основават на нашето отношение към подобни ситуации в миналото и вярванията, които сме възприели тогава. И това може да включи нашата реакция  „борба или бягство“. Когато тя се включи тялото реагира с повишено производство на хормони, изключват храносмилателната, имунната и репродуктивната системи, активират се инстинктивните реакции по оцеляването, а интелигентността намалява. Ако се стресираш дълго време, започваш да развиваш психологическа или физическо заболяване. При промяната на убежденията обаче то започва да се самолекува. Епигенетиката казва: “Погледни как реагираш на заобикалящата те среда на базата на системата ти от вярвания”.

Силата на мисълта е хиляди пъти по-могъща от силата на химикалите.

Можем в терапевтичните сесии да минем през няколко различни случки, спомени, дори различни убеждения и вярвания. Но те винаги са разклонения на едно основно, коренно убеждение, от което тръгва всичко. Намерим ли го, проблемът е решен завинаги.

При какви проблеми помагат ТЕС и ПМ?

При най-различни: психо-емоционални като  тревожност, депресия, фобии, пост-травматичен стрес, алергии, екземи, физическа болка и психо-соматични заболявания, проблемни модели във връзките, семействата, отношение към парите, работата, успеха и т.н. Например жена с артрит на пръстите от 13 години се върна назад във времето и се оказа, че той е свързан с проблемите при раздялата със съпруга й. Той се оплакал от нея на социалните служби и дори й отнели за кратко време децата. Тя не искала да пусне децата, беше много травмиращ спомен. Възпалението на ставите й мина много бързо.

Друга жена от 3 години имаше блокирано рамо, което не се повлияваше от физиотерапия. Оказа се, че преди 3 години е загубила високо-платената си работа в момент, когато е купила ново жилище. Товарът на отговорността за прехраната пречеше рамото й да се движи. Тя възстанови движенията на рамото в рамките на сеанса.

Един клиент беше загубил частично обонянието си – усещаше само неприятни миризми. След сеансите вече можеше да се наслаждава на аромати на парфюми, цветя и свежест. Съавторката на първата книга, Саша, беше с биполярно разстройство (считано за нелечимо), когато дойде на обучението по ТЕС и тя го изцели на 70%. Пълното й възстановяване отне още година.

Има много такива ситуации, в които нищо друго не помага, а енергийната психология дава решение.

Още – на сайта на БАРЕП 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара