За мнозина единствената грижа за ръцете е миенето. При това често неправилно. Водата за миене трябва да бъде хладка, насапунисването – еднократно, но по-обилно. Ръцете да бъдат добре изсушавани и да не се излиза с влажни ръце на студ и вятър, защото кожата се напуква и загрубява. След всяко миене кожичките на ноктите трябва да се избутват надолу с палеца на другата ръка. Ако това се прави редовно, не е необходимо при маникюр да се изрязват, което понякога ги възпалява.

Кожата трябва да се маже 2-3 пъти дневно с крем за ръце.  Крем се поставя и под ноктите.

Жени с професии, при които ръцете се замърсяват, трябва сутрин преди работа да

настъргват сух сапун под ноктите.

У дома е добре да се работи със специални пластмасови или гумени ръкавици. В началото е трудно, но постепенно се свиква и те стават необходимост. За да не лепнат и да не се износват бързо, след употреба ръкавиците трябва винаги да бъдат добре изсушавани и талкирани.

След продължителна работа с вода, особено при миене на съдове и пране, се препоръчва баня в топло растително масло, след което ръцете се намазват с благ мехлем.  Така набъбналата и набръчкана кожа бързо се оправя.

Захабените и потъмнели ръце на домакинята се цзбелват с каша от прясно сварени картофи, лимонов сок и мляко.

Същото се постига и с лимонов или доматен сок и кислородна вода.

Много вредно е ръцете да се мият с гореща вода, с лоши сапуни, сапун на прах или са­пунена каша, защото кожата се изсушава и загрубява, с една дума – остарява. В производството вреден навик е да се почистват замърсените ръце с бензин и други разтворите­ли. Когато са много мръсни от машинни масла, по-добре е първо да се намажат обилно с топло растително масло, да останат така няколко минути, после да се изтрият и накрая да се измият с топла вода и сапун. Процедурата може да се повтори два-три пъти, ако кожата не е добре почистена. Накрая се намазват със защитен крем. ­Ако сутрин преди работа ръцете се намазват с предпазващ крем, в кожата не проникват вредни вещества, а от друга страна се възста­новява нормалната й киселинност.

Зачервяващите се. както и синьо-червените студени ръце

се нуждаят от чести бани с гореща вода, в която е разтворена морска сол (на 1 л вода 100 г сол). Банята трае 20 минути. След това ръцете се разтриват със смес от 1 супена лъжица камфоров спирт и 1 супена лъжицз кам¬форово масло. Прави се 1-2 минути масаж на кожата и отгоре им се нанася тънък слой крем за ръце.

Камфоров крем за синьо- червени студени ръце може да се направи в домашни условия, като се смесят три ампули камфорово масло с една кутия крем.

Ръце с чувствителна, лесно възпаляваща се кожа се мажат сутрин и вечер с по-дебел слой крем.

Захабените лакти имат груба, напукана и кафеникава кожа.

Трябва да се мият енергично с четка, сапун и топла вода. Оставят се да подействува сапунената пяна и след това се изплакват добре. Подсушават се ц се намазват с мазен крем, зехтин или друго растително масло, което да престои 5-10 минути. Отново се избърсват с кърпа или мека хартия. При запуснати случаи действа добре дефламол, към който се добавя половин чаена лъжичка салицил.

Влажните ръце се измиват няколко пъти дневно с разтвор от стипца (една чаена лъжичка настъргана стипца на 1 л вода) или се потапят за няколко минути в отвара от дъбови кори или орехова шума. След това се разтриват с разреден наполовина двупроцентов салицилов спирт. При упорити случаи вечер се слагат памучни ръкавици, които са наръсени обилно отвътре с пудра против изпотяване.

Кожата на ръцете остарява най-рано поради това, че е незащитена и е подложена на най-различни неблагоприятни битови, производствени и климатични въздействия. Тя се засушава, изтънява, потъмнява и се набръчква. След петдесетата година по нея се появяват тъмни петънца. С възрастта броят и големината им се увеличават, а цветът им от бежов преминава в кафяв. Това не е заболяване, както смятат някои, а просто безобидни възрастови пигментации. Те се отстраняват с излющващи и избелващи средства. Добре е да се потърси лекар-дерматолог или да се опита някое от посочените средства:

Купете от аптеката сяра на прах (без рецепта), цинков мехлем и салицилов спирт (2 процента). Няколко пъти дневно мажете петънцата със салицилов спирт, после ги намазвайте с паста, направена като смесите цинковия мехлем с възможно по-голямо количество сяра. (Трябва да се получи много гъста и суховата паста.) След 6-8 дни петънцата потъмняват още повече, но се изсушават и след още няколко дни се излющват.

С по-концентрирана кислородна вода или перхидрол няколко пъти дневно намаз вайте петънцата с клечка за зъби, на която е намотана съвсем малко памуче. От време на време ги избърсвайте също С двупроцентов салицилов спирт, за да ги подсушите и излющите.

И в двата случая лечението трябва да трае продължително време.

Нещо за ноктите

  • Избягвайте твърде дълги и остри нокти. Та не са удобни за никоя професия. Но и не изрязвайте ноктите много дълбоко, това води до травматизиране на нокътната пластинка. При оформянето им се придържайте към бадемовидна форма.
  • Никога не чистете ноктите си с остри металически прибори. Използувайте гумена четка или изострена и изгладена дървена клечица.
  • Не отстранявайте кожичките на ноктите с ножичка, само редовно ги изтласквайте назад при миене.
  • Ако ноктите ви са изтънели и се чупят, капвайте няколко пъти на ден върху тях капка смес от витамин .А“ (маслен разтвор) и лимонов сок. Разтърквайте с пръст, за да проникне под кожичката и по краищата на нокътя.

Поддържането на ръцете е задължение на всеки независимо от професията. Хубавите ръце са проява на взискателност към себе си и уважение към околните, защото и чрез тях контактуваме с останалия свят.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара