Доколко драстично са се променили естетическите възприятия и разбирането за „красиво женско тяло“, можете да се убедите, ако, като мен, потърсите снимка на изящна скулптура. Очевидно ренесансовите форми не биха илюстрирали подходящо идеята за ефективна борба с излишните килограми. Избраната творба е съвременна, нейни автори са испанските скулптори Кодерх и Малавия.

И ако преди векове пищните форми и мастни натрупвания са били ценена гледка, в наши дни те се асоциират с ендокринни заболявания, заседнал начин на живот, наднормено тегло, нездравословно хранене и стрес.

Затова, въпреки набралата сила и популярност body-positive вълна, имаме всички основания да разглеждаме силно изявените несъвършенства на тялото по-скоро като клинични състояния, а не просто като естетически проблем. Така например, ако началният стадий на целулит се характеризира само с локални изменения (неравна, „портокалова“ кожа най-често в областта на бедрата и седалището), то в напреднала форма се наблюдават нарушения в кръвотока, отоци, кръвонасядания и спукани капиляри, които могат да ескалират до трайни нарушения в кръвообращението.

Проблемите са доста сложни и колкото и да харесвам лазерните технологии, когато става въпрос за резултатни процедури за тяло, знам,  че подходът трябва да е комплексен. Затова внимателно слушам всичко, което имат да кажат другите специалисти – ендокринолози, диетолози, кинезитерапевти и функционални треньори.

Този материал, посветен на изкуството на контурирането на тяло, е в съавторство с кинезитерапевта на дерматологична клиника Естелайн Мария Илиева.

Мария Илиева е родена през 1987 г. в Кочани, Република Македония. От 7-годишна възраст, в продължение на 10 години, е състезател по спортна гимнастика.
Има магистърска степен по специалността „Кинезитерапия в неврологията“ от НСА „Васил Левски“. Работи като кинезитерапевт от 2011 г. Майка на 4-годишната Илина.

Помощник, не лечител

Без да навлизаме в дълбочина в сложната тема за наднорменото тегло, ще отбележим само, че естетическата медицина не може да се справи с първопричините за трупането на мазнини в една или друга зона. Медицинските изследвания, правилният хранителен режим, активното движение и релаксацията на стресирания ум са в основата на терапията.

Процедурите за тяло се включват, за да подпомогнат топенето на мастни депа, да изгладят целулита, да тонизират тъканите и стимулират клетъчната регенерация. Те са безценен помощник за справяне и с очакваните нежелани последици от отслабването – отпускането на кожата, появата на стрии, мускулните болки и дискомфорта в резултат от активния спортен режим.

Персоналният подход в избора на процедури и правилното им комбиниране като последователност и честота са ключов фактор за успеха. Тази задача изисква задълбочена професионална комптентност, защото през последните години в борбата с целулита и мастните натрупвания, освен мануалните терапии, вече резултатно се използва разнообразие от медицинска апаратура и козметика.

„Длетата и четките“ на Естелайн

Контуриращите процедури за тяло са две основни категории: апаратни и мануални. Първите изискват отлично познаване на принципа на действие на използваните медицински уреди, което предполага задълбочено обучение и продължителна практика. Мануалните терапии са базирани на овладени техники и избирателното им прилагане, съобразено със спецификите на терапията и състоянието на пациента.

И в двата случая, експертните познания за устройството и функционирането на човешкото тяло (анатомия и физиология) са абсолютно условие за правилното провеждане на процедурите.

Апаратната процедура BTL Exilis Elite комбинира радиочестота и ултразвук и е незаменима при пациенти с отпусната кожа в резултат на рязко отслабване. Терапията въздейства на ниво дерма с цел стимулация на колаген, вследствие на което гънките по корема, бедрата или ръцете се изглаждат. Нещо, което е невъзможно да се постигне само с упражнения.

Освен върху кожата, апликаторът за тяло, може ефикасно да въздейства и на по-голяма дълбочина, като загрява и унищожава подкожните мазнини и заздравява съединителните клетки, обграждащи мастните депа. Това води до изглаждане на целулита и намаляване на обиколката.

Друга апаратна процедура – вакуумният масаж (SPM, Suction Pump Massage) има за основна цел освобождаване от задържаните течности и токсините в тялото.

С различни накрайници на вакуумния апарат и подбрани масажни техники, терапевтът поетапно прави лимфен дренаж, активация – за повишаването на кръвната циркулация и стимулиране на синтеза на колаген – за подобряване на еластичността на кожата. Работи се зонално, като по специфичен начин се третират корема, бедрата, крайниците и гърдите.

Масажът е особено резултатен и за облекчаване на болезнени предменструални състояния, лимфно дрениране и стимулиране на кръвообръщението в проблемни зони (напр. „тежки“, уморени крака).

Причислявам мезотерапията към апаратните процедури, защото в Естелайн за нея използваме мезопистолет Пистор – модерен уред, с който прецизно и напълно безболезнено инжектираме различни антицелулитни коктейли. Мезотерапията осигурява много добри резултати при начален стадий на целулит, а при напредналите стадии представлява незаменимо допълнение към вече описаните процедури.

Боди рапингът (body wrapping – „завиване, опаковане на тялото“) е своеобразен пърформанс, наистина ефектна процедура, целяща активиране на мастния метаболизъм и подобряване на кръвообръщението. С леки масажни движения, съобразени с движението на лимфата, терапевтът нанася специален висококонцентриран гел, съдържащ етерични масла, кофеин и други активни съставки. Следва „опаковането“ на третираните зони по специфичен, мумифициращ начин, който има за цел по-доброто проникване на гела.

Безспорно най-познати, антицелулитните масажи са класическа мануална техника за ускоряване на кръвообръщението, разнасяне на отоците и активизиране на метаболизма в мастните депа, благодарение на повишаването на температурата в масажирания участък. Въпреки че техниката силно наподобява работата с глина, масажът има единствено деструктивни крайни цели: „размекване“ на съединителната тъкан, „смачкване“ на мастните клетки, разрушаване на мастните отлагания и заличаване на „портокаловите“ следи по кожата.

Нова техника в изкуството на контурирането на тяло

Преди време кинезитерапевтът на клиниката ме запозна с нова процедура за корекции на тялото. Изненадващо за мен, тази методика е изцяло мануална (да, аз много харесвам лазерите!).

„Скулптуриращият масаж“ е патентована процедура на руския специалист Андрей Гребенников с разнообразни приложения – както за намаляване на обема в някои части на тялото, така и за стягане и увеличаване на мускулната маса в избрани зони.

Андрей Гребенников е старши научен сътрудник в Санкт-Петербургския Научно-изследователски институт за физическа култура, автор на многобройни научни публикации по въпросите на моделирането на фигурата и корекцията на възрастовите изменения и лектор на специализирани научни форуми.

 

Мария Илиева е вече квалифициран и практикуващ този вид масаж терапевт, затова ви предлагам нейните разяснения.

„В различните случаи, за да разработя строго персонализиран курс, взимам предвид физиологичните процеси в организма, желанията на клиента за редукция или увеличаване на обема в определени части на тялото и индивидуалните му особености.

Методиката отчита спецификите в метаболизма на пациента и е планирана по периодите на менструалния или лунния цикъл. Това е необходимо, защото в определени дни организмът по-лесно губи излишните мазнини или трупа мускулна маса.

Когато целта е намаляване на обиколки, пълният курс по метода има два етапа. На първи етап обработвам подкожните мастни депа и ги подготвям за следващата фаза. През втория период на курса чрез специфични техники, насочвам отпадните продукти от разграждането на мастните клетки към големите лимфни възли, които впоследствие ще ги изведат от организма.

Пълният курс при пациентите, търсещи стягане и увеличаване на мускулната маса (например на седалището или прасците) също има два етапа, но те са напълно различни. На първа фаза обработвам в дълбочина мускулите и съединителната тъкан в избраните зони с цел да увелича насищането им с кислородна кръв. След тази подготовка, пристъпвам към активна стимулация и тонизиране на мускулните влакна. Този втори етап на курса дава видимите промени – стегнати мускули с желания обем и релеф.

В зависимост от целите на индивидуалната програма, използвам различни масажни техники в специфична последователност.

Пълният курс на скулптуриращия масаж е от 8 едночасови процедури в период от един месец. Следва задължителна двумесечна пауза. За постигането на максимални и трайни резултати препоръчвам провеждането на три курса на терапията.

Корекцията на тялото, постигнатата благодарение на масажа, се запазва между 6 и 12 месеца, а при правилен хранителен и двигателен режим – и за много по-дълго.“

Ако сме ви провокирали да погледнете на тялото си като на художествена творба, подобрявайте я, водени от разбирането, че най-важно е здравето.

Бъдете разумни и взискателни!

За повече подробности и насрочване на безплатна индивидуална консултация с кинезитерапевта Мария Илиева, може да се обадите в работното време на дерматологична клиника Естелайн на тел. 02/405 8000.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара