Бръчките – „пръстените на възрастта“ – се появяват незабелязано. Неприятна е и „двойната брадичка“. Премахването им става с масаж, гимнастика и правилна стойка на главата. Преди масажа подготвяме кожата с влажни горещи или маслени компреси.

Масаж:

С гърба на пръстите поглаждаме от средната линия в посока навън, всяка ръка за своята страна, пет-шест пъти. После с гърба на пръстите поглаждаме по посока към брадичката и долната челюст; с гърба на пръстите почукваме по цялата шия ту едновременно, ту последователно („душ от пръсти“). С външните страни на пръстите удряме здраво върху двойната брадичка около 2 минути; поглаждаме ладиевидно с гърба на двете ръце последователно, с лявата ръка от дясното ухо наляво, после с дясната ръка от лявото ухо надясно. „Пилене“ на двойната брадичка правим с ръба на показалците едновременно със срещуположни движения при разминаване на ръцете; отново с външния кант на двата леко превити в дъга показалеца масираме от средата към ушите едновременно; поглаждаме пак с гърба на пръстите многократно; разтриваме двойната брадичка с палците, като останалите пръсти фиксират челюстта зад ушите.

Масажът трябва да е енергичен, но лек и нежен. По-сложен масаж се прави един път на 12-15 дни от козметичка. Добре подхранващо масажно масло можете да приготвите по

следната рецепта:

50 г ланолин се смесва и разбива с 200 г рициново масло. Прибавете към него 4 ампули витамин Е. Той е колагенозащитен и е добро средство срещу бръчки. Ако сте над 40 години, добавете още 4 ампули естрогени (естрадиол, естриол). Това масажно масло е много полезно за кожата, подобрява оросяването й с кръв и укрепва колагена на съединителната й тъкан. То е и „противобръчково“. След масажа остатъкът от мазнината се избърсва с книжна салфетка. Не се измива с вода и сапун!

Сутрин и вечер избърсвайте шията и деколтето с астрингентен (стягащ кожата) лосион, после намазвайте с масажното масло и правете няколко минути описания масаж. Ако кожата на шията и деколтето е потъмняла или има единични пръснати пигментации по нея, или е осеяна с множество червено-кафяви жилки и петънца във вид на мрежа, проведете лечението сами.

Направете си лосион: 5 г камфор на кристали, половин шише (40 г) салицилов спирт 2 % и 100 г розова (или обикновена) вода. Преди употреба шишето се разклаща. Избелващ крем можете да си направите така: една кутийка крем „Здраве“ смесвате с 1/4 чаена лъжичка салицил на прах и 6-7 г камфор на кристали, добре стрит. Бъркайте по-продължително – камфорът в крема остава на кристали, постепенно се разтваря. Ако кожата ви е суха и искате кремът да е мазен, прибавете допълнително 1 супена лъжица рициново масло или зехтин. Когато пигментациите са по-интензивни. добре е предварително да се направи „пилинг“ за 7-10 дни. Това е изсъхване и излющване на епидермиса, което води до избелването (изсветляването) му.

Пригответе си сами „паста-пилинг“.

Вземете една кутийка крем „Здраве“ и към него прибавете една препълнена чаена лъжичка сяра на прах и една четвърт чаена лъжичка салицил на прах. Разбъркайте добре в по-голяма кутийка. Мажете от този сух крем сутрин и вечер местата на пигментациите, след като предварително сте избърсали с лосиона. За няколко дни кожата ще стане суха, леко ще потъмнее и ще се лющи. Продължете, докато петната изсветлеят и избелеят. Нямате причина да се безпокоите, че кожата е много суха. Това е желаният „пилинг“. След няколко дни тя отново ще се върне към нормалното. Веднага след пилинга ползвайте камфоро-цинковия крем много дълго време.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара