Често чуваме, че да се храниш с чиста храна* е твърде скъпо и непосилно за много семейни бюджети, поради което дори не обмисляме тази възможност до край. От най-голямата онлайн платформа за фермерска храна – farmhopping – обаче са решили да не оставят нещата на слухове, а сами да проверят твърденията и да разберат точно с колко се увеличават разходите, както и какво друго се променя, когато решим да се погрижим за здравето си, подбирайки внимателно храната на масата.

За да научат отговорите, те провеждат своя експеримент „1 месец с farmhopping“. За участие в него канят две тричленни семейства от София и им предлагат в продължение на един месец да се хранят както обикновено, но с само с продукти от платформата. Молят ги да водят дневник и да записват ден по ден какво си поръчват и приготвят, както и да следят внимателно разходите си. Какво готвят и хапват през четирите седмици Янко, Кеми и дъщеря им Ния, както и на Ани, Камен и сина им Лъчезар, може да прочетете подробно в блога на farmhopping.

А отговорът, който експериментът дава на основния въпрос е, че за месец семейният бюджет е похарчил средно по 800 лева за храна, което е с не повече от 1/3 от обичайните разходи. Но всички членове на двете семейства са категорични, че вкусът и качеството на храната, които се „печелят“ са неизмерими, особено пък в цифри и си заслужават.

„И наистина, без угризения храня 4-годишния си син с продуктите на farmhopping, докато ние – неговите родители, без угризения глезим небцето и сетивата си, грижейки се за собственото ни здраве.“ – споделя Ани.

А в записките си от друг ден допълва: „Не бих могла да се откажа от млечните продукти на farmhopping, както и от някои месни храни, яйца, плодове и зеленчуци. Както знаем именно те са най-компрометирани в хранителните вериги, а проблемът е и чисто вкусов. Детето ми ги разпознава безпогрешно и отказва да ги яде.“

Освен това участниците в експеримента потвърждават, че доставките до дома са доказано удобен начин за пазаруване, който пести време и носене на тежки покупки. „Всичко пристигна много добре опаковано и то само в 2 кашона. Бяха подредили много добре продуктите и нямаше жертви от транспорта.” – отбелязва Янко.

А на друго място коментира: „Всеки път ме радва старанието, с което е опаковано всичко. На охладените неща слагат някакви еднократни охладители, които държат продуктите студени дълго време.“

Друго важно предимство, на което двете участващи семейства обръщат внимание и отчитат като ценно за тях, е получаването на  бърза обратна връзка както от платформата, така и лично от фермерите, когато се появят притеснения относно качеството на даден продукт.

На Ани й се случва това: „Например при една от поръчките ми през този месец получих продукт, който не бях поръчвала, вместо този, който очаквах. Макар това да се случи само веднъж, предполагам че подобни грешки са неизбежни. Все пак не беше приемливо, така че се свързах с екипа на farmhopping и проблемът беше разрешен по справедлив за мен начин.“

Разбира се, има и неудобства, с които човек трябва да се съобразява – например отсъствието на конкретни, специфични вкусотии като любимата домашна паста на Ния. Както и нуждата да се планира семейното меню предварително за седмица напред, защото доставките не могат да се правят от днес за утре. От друга странна именно планирането помага да не се разхищава храна и разходите да се оптимизират.

Иначе за Янко, Кеми, Ния, Ани, Камен и Лъчезар резултатът от едномесечния експеримент е категоричен – вкусът е друг и си струва, затова те избират да продължат да се хранят с чиста храна оттук насетне.

За да прави достъпът до нея все по-лесен за всички, от миналата година farmhopping доставя в цялата страна и вече успя да намали цените за доставка с близо 70 % като ги изравни с тези за услугата в София – 5 лв. до адрес и 3 лв. до офис за всички потребители.

Така истинската фермерска храна пристига удобно и надеждно в цяла България, а малките производители и семейните ферми получават повече клиенти, по-добро заплащане и спокойствието да се съсредоточат върху качеството на продукцията си. И всички печелят.

* Tова, което от farmhopping разбират под чиста храна, е съчетание от няколко основни изисквания. На първо място фокусът е върху сезонните и естествени храни. Задължително условие към производителите, с които те работят, е да не използват пестициди, консерванти и подобрители, както и да следват изискванията за устойчиво земеделие и животновъдство. Пресните артикули се подготвят от фермерите за конкретния клиент, не престояват на склад, което гарантира свежестта им. Опаковките, които платформата използва, позволяват поддържането на необходимата температура на храните, без значение колко отдалечен е адресът, на който трябва да пристигнат пратките. Всеки продукт е притежава съответните документи и сертификати, които могат да бъдат предоставени при поискване. А пък всяка партида плодове и зеленчуци се измерва с уред за нитрати и радиация.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара