Д-р Сандра Лий, известна по света като Dr. Pimple Popper или д-р Пъпкотрепач, е дерматолог и козметичен хирург, която става известна в цял свят чрез видеата от работата си, които публикува в социалните мрежи. Милиони я следват в YouTube, Instagram и Facebook. Създава и собствено риалити шоу в TLC – Dr. Pimple Popper.

49-годишната дерматоложка има собствена практика в Калифорния, член е на Американската академия по дерматология, Американската академия по козметична хирургия, Американското общество по дерматологична хирургия. Омъжена е за лекар-дерматолог.

6,7 милиона последователи в YouTube, над 3,3 милиона в Instagram – хора, които с интерес гледат видеа как изстисквате, изцеждате и премахвате пъпки, черни точки и кисти във всякакъв размер. Гной се лее в близък план. Имате ли представа защо го правят? Какви хора са вашите фенове? Пъпкохолици?

Най-забавното е, че миналия месец си направих профил в Tik-Tok, който се разви много бързо. Всъщност той пресъздаде цялото забавление, което изпитах в самото начало, когато създавах профилите си в социалните мрежи. Някои хора обичат да гледат съдържанието там, наричаме ги пъпкохолици. По един или друг начин са обсебени от това, много от тях релаксират по този начин. Видеата ги карат да се чувстват добре, защото виждат как всичко си идва на мястото. Други пък демонстрират точно обратната реакция – те не понасят кадрите, не обичат да гледат такива неща, гнус ги е. В същото време обсъждат нещата с приятелите си, искат да им покажат случаите. А именно това е начинът, по който се разрастват профилите в социалните мрежи. Интересно е, това е наука.

Как обясняват психолозите този феномен – удоволствието от изстискване на гнойни пъпки, черни точки и по-големи образувания? Както и от гледането как други го правят?

Кожните проблеми показват, че начинът, по който изглеждаш, не определя човека, който си в действителност. Мисля, че всеки може да припознае себе си в подобна ситуация и да се поучи от нея. Всички сме се чувствали несигурни или подценени. Това е и идеята на предаването – наистина съм истински щастлива, когато видя как животът на пациентите се променя. В момента се нуждаем от това повече от всякога.

Кои от нещата от вашата практика в никакъв случай да не правим сами вкъщи?

Един от проблемите, който особено се засилва по време на пандемията, е времето, прекарано пред огледалото. Тогава виждаме всички несъвършенства по кожата и започваме да чоплим лицето си. Но по този начин може да си докараме проблеми. Особено когато сме под стрес, сме по-склонни да го правим. Затова не се вглеждайте прекалено и не наранявайте кожата на лицето си, разсейвайте се с нещо друго и пренасочете енергията си към нещо по-полезно.

А как да се справим сами с почистването на гнойни пъпки от акне, черни точки и малки кисти, така че да не останат белези и да не се инфектират?

Не съм от дерматолозите, които ще забранят или разрешат на пациентите да си чоплят лицето, защо няма как да знам какво правят у дома. Те дори няма как да са сигурни дали това, което виждат на лицето си, е пъпка и дали тя е подходяща за премахване. Не искам да казват как съм им позволила да направят нещо, а след това да ме обвинят, че имат белег или инфекция. Зная, че все пак много хора, включително и аз, ще го направим. Затова моята роля е да обясня защо не трябва да се стискат пъпките. Относно черните точки, трябва да се търсят продукти с хидроксидна, салицилова или млечна киселина. Хидроксидната киселина помага при ексфолирането и почиства порите в дълбочина. Ретинолът помага много както при черни и бели точки, така и при акне.

От половин година всички прекарваме доста време с маски на лицето заради пандемията от коронавирус. Това води до различни проблеми за кожата на лицето. Какво можем да направим, за да ги предотвратим или облекчим? 

Носенето на маски може да наистина да се превърне в проблем особено за хората, предразположени към акне. Дори тези без дерматологични проблеми все по-често получават екземи. За мен носенето на маска също е предизвикателство. Миналата седмица имахме запис и се наложи да нося маска почти през целия ден. Действително кожата се наранява, но това е новото нормално, с което всички трябва да свикваме и да се адаптираме към ситуацията. Неприятното е, че кихаме и кашляме докато сме с маска и така създаваме влажна среда. Съчетана с носенето на грим или по-мазна кожа, се създават неблагоприятни за кожата условия. По този начин порите се запушват и се образува идеална среда за развитието на акне. Най-добрият съвет, който мога да дам, е да вземем продукт, предназначен за акне, и да напръскаме маската си преди да я сложим. Важно е той да съдържа салицилова киселина.

Ще споделите ли с читателите ни полезни съвети как да се грижат за кожата си при акне в тийнейджърска възраст? А при акне в по-зряла възраст?

Както при по-младите, така и при по-възрастните пациенти, най-важното е да се открият правилните продукти за тях. Това са съдържащите салицилова киселина, ретинол, бензилови съставки, сулфиди. Важно е със сигурност да се установи какъв тип точно е акнето и какво се изисква – дали пациентът има повече черни или бели точки, дали има зачервени пъпки, дали акнето е кистозно. Тези детайли са много важни, защото акнето дори между брат и сестра може да е коренно различно. Ако все пак изберете продукти, трябва да им дадете време, за да видите резултат. А ако акнето е по-тежко и не може да се справите сами, трябва със сигурност да посетите лекар, който ще ви изпише най-доброто за вас лечение.

Защо избрахте точно тази част от дерматологията? За много ваши колеги е много по-атрактивно да се занимават с красота и подмладяване – ботокс, филъри, лазери…?

Всъщност дерматологията е и ботокс, и филъри. Аз също ги поставям. Правя и фейслифтинг, лифтинг в зоната на очите, процедури с лазер и много други, но просто не ги споделям в социалните мрежи. Двете ми специалности, свързани с дерматологията, са хирургия и козметика. Това са и двете неща, с които се занимавам. Правя много операции на пациенти с рак на кожата. Опитвам се да забавлявам хората, но и да ги науча на нещо. Понякога обаче те не искат да бъдат постоянно поучавани. Това, което разбрах от социалните мрежи, е, че хората действително искат да научат нещо ново. Чувстват се добре, когато разберат какво се случва при акнето, как работи даден продукт, по каква причина, коя е активната съставка, как се премахва киста. За мен е истинска чест да ги запозная с всичко това.

Изглеждате фантастично за годините си и вероятно това не се дължи само на азиатските ви гени. Кои са дерматологичните процедури и терапии, които сте избрали за себе си?

Доста скучна съм в грижата за кожата си. Има хора, които ходят на дерматолог само защото са обсебени от кожата си. Аз пък съм пристрастена към това да помагам на пациентите си и към медицинските грижи за кожата. Не съм от хората, които имат 12 стъпки в рутината си. Напоследък това се е превърнало в някаква тенденция. Понякога е прекалено. Това е бизнес за милиарди, има хиляди продукти, които трябва да подмладяват, да регенерират и т.н. Моята грижа за кожата е съвсем обикновена. Самата аз създадох линия продукти за грижа за кожата SLMD, която се различава от останалите, тъй като се основава изцяло на медицината. Относно рутината ми – измивам лицето си с продукт със салицилова киселина, през нощта използвам ретинол, нанасям овлажняващ крем с хиалуронова киселина. Измивам лицето си вечерта, за да е чисто и подготвено сутринта. Задължително използвам и слънцезащитен крем.

Вие станахте световно известна благодарение на социалните мрежи. Телевизията дойде по-късно. Изненада ли ви тази популярност? И в по-философски план – какво ни дават и какво ни отнемат социалните мрежи през последното десетилетие?

О, това е интересен въпрос. Едва ли има негативни страни. Най-приятно ми е, когато деца на по 5 и 10 години идват в офиса ми на рождените си дни или през летните ваканции само за да ме поздравят. Колко невероятно е това! Много ми е странно, когато ме разпознават, и получавам толкова комплименти от непознати. Имам пациенти, които идват от далечни страни, пътуват хиляди километри, за да дойдат при мен. Все още ми е трудно да свикна с това, никога не съм казвала за себе си, че съм най-невероятният дерматолог, най-умният, най-опитният. Аз съм просто себе си. Просто един дерматолог. Обичам това, което правя, обичам пациентите си и за мен е чест да съм тук. С времето осъзнах, че някои хора правят определени неща само защото искат да са известни. Аз винаги съм имала цели, които да постигна. Да бъда известна обаче никога не е била сред тях. Сега постоянно трябва да внимавам как изглеждам и дали пък не съм се изцапала. Даже понякога късно осъзнавам, че са ме разпознали.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара